Архів
Вівторок,
7 липня 2020 року

№ 50 (19798)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Освітня панорама

За партами чи дистанційно?

Олена БЕГМА.

ЗВАЖАЮЧИ на епідемічну ситуацію в країні, навчальний рік для школярів і студентів, імовірно, розпочнеться лише у дистанційному режимі. За таких умов онлайн-освіті нема альтернативи, заявив голова Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак. Щоправда, визнав, що «дистанційка» все ж не може замінити очної освіти.

Утім, нещодавно на сайті електронних петицій з’явилося звернення щодо заборони шкільного онлайн-навчання. Його підписали понад 26 000 батьків. У соцмережах багато хто також висловлюється проти дистанційного навчання. Сергій Бабак не погодивсь і сказав, що в цьому плані належить попрацювати і батькам, привчаючи дитину до самостійної роботи та виховуючи у неї сумління: «Дистанційна освіта — вона гарна до певного рівня свідомості, коли людина сама розуміє, як потрібно вчитись, чому потрібно вчитись».

Все це так, але є одне суттєве «але», про що наше газета розповіла докладно: наразі Україна просто не готова до дистанційної освіти. Мало не кожний другий школяр не має персонального комп’ютера та гаджетів, які б дали йому змогу «свідомо навчатися». Та й з Інтернетом у багатьох школах просто біда.

Так і не доїхали...

ВІДБУВСЯ наймасовіший тест ЗНО-2020 — з української мови та літератури. За інформацією регіональних центрів оцінювання якості освіти, 30 червня в ньому взяла участь 275 081 особа, що становить 74,44% від загальної кількості зареєстрованих.

Серед тих, хто не прибув, були випускники з окупованих районів Луганської та Донецької областей, де напередодні влада від «руского міра» навмисне перекрила для них пункти пропуску на вільну частину України. (У відповідь МОН ухвалило рішення дозволити дітям з Донбасу вступати до всіх українських університетів без складання ЗНО, за результатами іспитів). Також чимало одинадцятикласників із Заходу України не змогли дістатись пунктів тестування через небувалу повінь, яка розмила дороги… Такі причини відсутності, безсумнівно, поважні. А от як назвати халепу, в яку втрапили студенти Компаніївського коледжу ветеринарної медицини, що на Кіровоградщині?

Призначеного дня вони вчасно вирушили в дорогу на шкільному автобусі, щоби пройти у Бобринці тестування. Проте на пів дороги бусик поламався — заглух мотор. Молоді люди штовхали автобус, сподіваючись, що він таки заведеться. Проте це не допомогло. Тож на тестування вони не встигли. За клопотанням адміністрації коледжу студенти зможуть пройти його під час додаткової сесії. А в обласному управлінні освіти тепер проводять розслідування, чи, бува, не примушували підлітків штовхати автобус?

Вступна кампанія-2020

МІНОСВІТИ опублікувало інформаційні матеріали до вступної кампанії у заклади вищої освіти. Отже, реєстрація електронних кабінетів для вступу на бакалаврат розпочнеться 1 серпня, прийом заяв до університетів, академій і коледжів триватиме з 13-го по 22 серпня. Абітурієнти, які вступають на основі повної загальної середньої освіти, можуть подати п’ять заяв на бюджетну форму навчання.

Вступні іспити та творчі конкурси на бюджетну форму навчання пройдуть із 1-го по 12 серпня, на контрактну — з 13-го по 22 серпня. Рейтингові списки вступників оприлюднять не пізніше 27 серпня.

Мінімальний конкурсний бал на бюджет на основі повної загальної середньої освіти — 125. Також встановлено конкурсний бал не менше 140 для галузей знань «Право», «Публічне управління та адміністрування» і «Міжнародні відносини», не менше 130 балів — на «Фармація, промислова фармація».

Також на сайті МОН доступний перелік шкіл, учні яких мають право на сільський коефіцієнт, а також зазначено умови його нарахування.

Ще й ДПА з математики

УЖЕ з травня 2021-го для українських школярів чи студентів ПТУ, які здобувають повну середню освіту, складання державної підсумкової атестації з математики стане загальнообов’язковим. Таке нововведення передбачене в урядовому плані проведення Року математичної освіти в Україні, указ про запровадження якого підписав Президент ще у січні. Водночас у шкільній програмі збільшать години на вивчення цього предмета, а також запровадять факультативні курси «Логіка» та «Математична логіка» в 1—11 класах…

Нагадаємо, ще торік у квітні тодішня міністерка освіти Лілія Гриневич заявляла, що вступники до вищих навчальних закладів складатимуть обов’язкове ЗНО з математики. Абітурієнти, було повідомлено, зможуть обрати один із двох рівнів тестів. Проте чи справді ЗНО з математики розділять на два рівні, поки що не відомо.

Іще інформація до відома: проведене позаторік міжнародне дослідження якості шкільного навчання PISA показало, що 36% наших 15-річних учнів не досягають базового рівня математичних знань. Однією з ініціатив, покликаних розв’язати цю проблему, якраз і стало оголошення навчального року-2020/2021 Роком математичної освіти.

Якщо заможні, платіть за навчання

ПРЕЗИДЕНТА України Володимира Зеленського просять заборонити навчатися бюджетним коштом дітям із заможних родин. На цій формі навчання повинні перебувати тільки ті, у кого справді нема грошей на платну. Адже всі ці кошти — українського трудового народу, платників податків… Відповідна петиція №22/098942-ЕП з’явилася два тижні тому на сайті Глави держави. «В Україні найчастіше буває так, що на бюджеті вчаться діти топ-чиновників чи бізнесменів, які добре заробляють, або далеко не бідних людей. Пропоную оплачувати вищу освіту тільки тим особам, сім’ї яких дійсно не можуть оплатити його, але сам абітурієнт має хороші знання і на «відмінно» складає вступні іспити», — йдеться в повідомленні.

Станом на ранок учорашнього дня петиція набрала 359 голосів з 25 тисяч необхідних для того, щоб її розглянув Президент. Збір підписів триватиме ще 89 діб.

Утвердження державної мови

СЬОГОДНІ в Україні з-поміж 4 мільйонів учнів загальноосвітніх закладів 3,753 мільйона (або 92%) здобувають освіту українською мовою. Ще 281 тисяча школярів (6,9%) навчаються російською, 17,1 тисячі (0,42%) — угорською, 16 тисяч (0,4%) — румунською…

За період із 2014 року кількість дітей, що опановують знання українською мовою, зросло на 14,4%, звітує Держстат. Цьому певною мірою посприяв ухвалений 2017 року Закон «Про освіту», котрим передбачено 12-річну освіту у школі і підвищення ролі державної мови.

При цьому кількість шкіл скоротилась із 15 696 до 13 584.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Анонсували підвищення
Читати
На Буковині — уповільнення
Читати
Обіцяють, що електрика не подорожчає
Читати
Повернули фінансування
Читати
За німецькими лекалами
Читати
Знайшлися кошти
Читати
Скасовано кримінальну відповідальність
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове