Архів
Вівторок,
7 липня 2020 року

№ 50 (19798)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Сільські обрії

Турботи і тривоги жниварів

Ганна КЛІКОВКА.

Запорізька область.

Фото Володимира Токарця.

Запоріжжя жнивує. У селян головна турбота — зібрати до зернини все вирощене нелегкою працею. Якщо ще з місяць тому сподівання на врожай були вельми невтішними, то травнево-червневі дощі істотно поліпшили ситуацію навіть у посушливих південних районах.

— В «АГРО-ДАВИДІВЦІ» навіть перші намолоти озимого ячменю показали, що не все втрачено, — констатує керівник господарства в Якимівському районі Анатолій Тиховод. — Збираємо в середньому по тридцять центнерів, за таких обставин це добре.

Тут жнивують прямим комбайнуванням, за словами Анатолія Миколайовича, новітня техніка дає змогу практично уникати втрат збіжжя. Разом із агрофірмою «Ольвія», що в Приазовському районі, хліборобам належить зібрати збіжжя на площі близько п’яти тисяч гектарів.

У поле загалом виходить шість агрегатів, у двох господарствах зайняті на всіх роботах понад 160 чоловік. Основний намолот становлять озимі — ячмінь і пшениця. Але підприємливі господарі, підлаштовуючись до примх природи, вирощують тут, у Степовій зоні, також горох, льон, гірчицю, коріандр та інші культури. Люди сповнені відповідальності, в чому могли нещодавно пересвідчитися колеги з різних регіонів, які завітали в «Ольвію» на День поля, присвячений проблемам насінництва сортів зернових культур, які найбільше пристосовані до кліматичних змін в Україні.

Гості відвідали демонстраційні ділянки, де селекціонери представили 30 сортів озимої м’якої і твердої пшениці, шість сортів озимого ячменю, 14 сортів ярого ячменю, яру тверду пшеницю, п’ять сортів вівса, яре тритикале та інші культури, над удосконаленням яких працює базове господарство Одеського селекційно-генетичного інституту ТОВ «Агрофірма «Ольвія».

Спілкування аграріїв переросло у змістовну розмову про те, як щонайретельніше зібрати врожай, котрий селяни виборюють цього року в двобої з негодою, а також — протидіяти спритникам, що намагаються збити ціну на збіжжя, обібрати хлібороба.

— На жаль, — розмірковує Анатолій Миколайович, — ми вже навчені гірким досвідом, коли просто від комбайнів вивозять зерно за не адекватними затратам цінами. Трейдери добре знають психологію господарів, котрим як повітря потрібна жива копійка, щоб погасити борги, позики чи придбати щось нагальне. Я вкотре повторюю колегам — не можна цього робити! Нема де зберігати зерно? Поділимось місцем у сховищах, а хто має великі площі, візьме на безоплатне зберігання збіжжя на кілька місяців. Виграємо час, зате потім продамо його за гідною ціною. Якщо поведемося розумно, то не дамо ошукати себе.

А ще Анатолій Тиховод продовжує ініціювати і власним прикладом поширювати серед колег благодійний почин — передати частку, хто скільки може, насінного матеріалу нового врожаю хліборобам тих регіонів, які зазнали немилосердної посухи і непоправних збитків через неї.

Стартувала збиральна кампанія-2020 і в одному з найпотужніших агропідприємств області — ФГ «Таврія-Скіф» Михайлівського району. Поля тут просто золоті.

— Почали ми зі збирання озимої пшениці, на черзі горох та озимий ячмінь, — розповідає головний агроном господарства Володимир Копєйченко. — Нинішня весна добряче нас вимуштрувала. Особливо примхливим видався квітень: різкі перепади температури повітря та приморозки негативно позначились на врожайності.

Із задоволенням оглядає пшеничне поле з дорідним колоссям керівник запорізьких агропідприємств Геннадій Марич, який вирощує зернові в Оріхівському, Запорізькому і Вільнянському районах. Пробує зерно «на зуб» — за кілька днів розпочнуться жнива у Запорізькому районі.

— Зима була складною, озимина вийшла з неї не в кращому стані, — каже Геннадій Вікторович. — Але дощі нам допомогли, тож урожай очікуємо не гірший, ніж торік. Втім, якщо за коровай нині хвилювань поменшало, то нова ініціатива Кабміну щодо запровадження мита і квот на імпорт нафтопродуктів неабияк стурбувала всіх. Така політика може призвести до зростання цін на дизельне пальне і зріджений газ. Переконаний, що на ринку має бути конкуренція. І чим більше у цій сфері налічуватиметься гравців, тим дешевшими будуть нафтопродукти в Україні. У жнива селянам потрібно багато пально-мастильних матеріалів, тому, безперечно, такі «новації» позначаться на собівартості нашої продукції. Кому це вигідно? Населенню — в жодному разі. Аграріям? Нас і так щороку обкладають все новими податками, вже довели до краю. Згадаймо, коли ввели мито на добрива, це призвело до подорожчання їх удвічі. Держава, і це глибоке переконання всіх сільгоспвиробників, такої гарячої пори не повинна стриножити їх, а навпаки — відкрити простір для розвитку, дати змогу господарям купити нову техніку, побудувати складські приміщення тощо. Це зробить ефективнішою працю фермерів і сприятиме економіці в цілому.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Анонсували підвищення
Читати
На Буковині — уповільнення
Читати
Обіцяють, що електрика не подорожчає
Читати
Повернули фінансування
Читати
За німецькими лекалами
Читати
Знайшлися кошти
Читати
Скасовано кримінальну відповідальність
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове