Архів
Вівторок,
7 липня 2020 року

№ 50 (19798)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Гра з вогнем,

або Геть політику з правосуддя

Михайло ГУБАШ.

Петро Порошенко разом зі своїми прихильниками, котрі прийшли під будівлю Печерського суду, аби висловити йому свою підтримку.

Як уже повідомлялося, 1 липня у Печерському суді столиці обирали запобіжний захід п’ятому президентові України П. Порошенку у справі про призначення С. Семочка першим заступником голови Служби зовнішньої розвідки. Суддя С. Вовк, який має неоднозначну репутацію, переніс засідання на 8 липня.

ЗАГАЛОМ проти ексглави держави з ініціативи В. Зеленського і наближеного свого часу до В. Януковича юриста А. Портнова порушено понад 20 кримінальних справ. Серед висунутих Порошенкові підозр є ймовірна «державна зрада» при підписанні мінських угод, імовірне ухиляння від сплати податків при купівлі телеканалу «Прямий», який із ним пов’язують, «спроба захопити владу» через запровадження у листопаді 2018-го на частині території України на нетривалий час воєнного стану, підтверджене Верховною Радою, й «узурпації влади» шляхом призначення двох членів Вищої ради правосуддя без висновків комісії. Нещодавно Порошенко також став фігурантом у справі про «розпалювання релігійної ворожнечі» — за створення Вселенським патріархатом автокефальної Православної церкви України...

Не є секретом, що ці кримінальні справи частина нашого суспільства вважає не політичним переслідуванням п’ятого президента України, а відновленням, як вони вважають, справедливості. Втім, решта громадян переконана у протилежному, наголошуючи саме на політичному підґрунті. Які ж аргументи висувають прихильники П. Порошенка як у зарубіжжі, так і в Україні?

Ось, наприклад, думка Українського конгресового комітету Америки (UCCA), який представляє 1,5 млн американців українського походження: «Замість того, щоб руйнувати авторитет України серед її глобальних партнерів, українське керівництво має утримуватися від будь-яких спроб політизувати верховенство закону».

Колишній президент Польщі Александер Кваснєвський та експрезидент Європарламенту Пет Кокс оприлюднили спільну заяву: «Інформація, якою ми володіємо, свідчить про те, що починається тривожне сповзання стандартів, крок назад, що може перерости у перегляд результатів Майдану. Політична боротьба має відбуватись, але на виборах, а у парламенті — шляхом дебатів. Політичні опоненти мають сходитись у боротьбі на цих аренах, а не в суді. Наближення виборів посилює нашу стурбованість, оскільки ми бачимо, що з політичними опонентами борються через судову систему, а не через виборчий бюлетень».

А ось думка депутатів Європарламенту з неформальної групи друзів європейської України: «Нинішні спроби переслідування політичних опонентів створюють ризик відкату демократії, що відповідає інтересам третіх сторін, які прагнуть поставити під загрозу євроінтеграційні реформи в Україні».

Підсумував колективну думку Заходу український політолог Володимир Воля, слова якого наводить ІА «Вголос»: «Щодо заяв Європи та США про переслідування Порошенка, то вони акцентують увагу не на персоні Порошенка, а на тому, що тут неприпустимі політичні переслідування».

З ним солідаризується і доктор юридичних наук, професор права Степан Гавриш: «За тими недолугими кримінальними провадженнями Зеленський не зможе посадити Порошенка. Якби все було доведено, Захід нічого не сказав би проти».

Юрист Андрій Міщенко вважає, що «…всі справи, котрі зараз відкриті проти Порошенка, не мають жодної юридичної перспективи. «Плівки Деркача»? Там теж нема нічого скандального чи кримінального. Про це всі знали. Далі — справа про Томос. Там дотримані всі юридичні нюанси. Зокрема, з проханням про надання його звертались до Вселенського патріархату саме депутати Верховної Ради, були ухвалені всі рішення ПЦУ, а угруповання, яке себе називає УПЦ, тобто Московський патріархат, було фактично визнано Константинополем неканонічним. Така безперспективна в юридичному плані справа призведе до ще більшої популярності Порошенка серед проукраїнських виборців».

Майже те саме, але в іншому ракурсі стверджує політичний аналітик Олександр Кочетков: «Те, що відбувається, нагадує політичну кампанію з відбілювання Порошенка. Бо те, у чому звинувачують експрезидента, — це несерйозно. І доказів там немає, бо Петро Порошенко ніколи на сумнівних документах не ставив власного підпису. У справах проти експрезидента немає доказів, а значить, немає і судових перспектив. Із тих кримінальних справ, які інкримінують Порошенкові, дві третини до суду точно не дійде. А решту буде програно. Після цього Порошенко вийде абсолютно чистим».

Раніше до Глави держави Володимира Зеленського відкритий лист написали колишні політв’язні, історики, громадські діячі та активісти: «Звернутись із цим листом нас спонукали останні події, які повертають нашу державу в часи Януковича. Із великим сумом маємо констатувати, що в Україну повернулись репресії проти політичних опонентів. Обурливо, що основним об’єктом цих репресій став Петро Порошенко — людина, зусиллями якої Україна змогла вистояти у протистоянні з Росією у найтяжчі роки. І найголовніше, що всі ці незаконні дії послаблюють позицію України на міжнародній арені. Бо Петро Порошенко уособлював для світу рішучий опір російській збройній агресії. А що уособлює на цьому тлі команда Зеленського, переслідуючи Порошенка?».

Зателефонувавши до редакції «Сільських вістей», свою позицію щодо «справ Порошенка» висловив і наш постійний читач пенсіонер Василь Хомич Ляшенко, який проживає у смт Макарів Київської області: «Вся ця історія з переслідуванням Петра Порошенка мене страшенно обурює. Як можна так безсовісно чинити щодо людини, яка стільки доброго зробила для людей?! А його зараз шельмують і, вибачте на слові, паскудять. Оці зелені-недозрілі. Совісті не мають ніякої. Приписують йому зраду. А кого він зрадив? Та він для України зробив більше, ніж усі разом узяті її президенти. Зараз він міг би плюнути на все й займатися власними справами. А він їздить повсюди, допомагає людям пережити наслідки стихій — і коронавірусу, і паводків, й інших негараздів. Я Петра Олексійовича дуже поважаю — і як людину, і як президента. Завжди був його прихильником, ним і залишуся, скільки мені там уже… Кажуть, серед нардепів у фракції «Слуги народу» перебуває півтори сотні мільйонерів. Хочу запитати: хто з цих багатіїв хоч на копійку допоміг простим людям у ці скрутні часи, які зараз переживає країна? Та ніхто з них — ні морально, ні матеріально. А Порошенко стільки зробив добра і для людей, і для держави, що особисто я цього ніколи не забуду».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Анонсували підвищення
Читати
На Буковині — уповільнення
Читати
Обіцяють, що електрика не подорожчає
Читати
Повернули фінансування
Читати
За німецькими лекалами
Читати
Знайшлися кошти
Читати
Скасовано кримінальну відповідальність
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове