Архів
Вівторок,
7 липня 2020 року

№ 50 (19798)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Вступ — за особливими умовами

Марина ТІШКОВА.

Левову частку часу депутати витратили на розгляд поправок до законопроєкту, названого по-простому «законом про гральний бізнес». Нагадаємо, ця тема є одним із «лейтмотивів» стратегії В. Зеленського та його команди щодо розвитку нашої держави.

ІСТОРІЯ питання сягає корінням у 2009 рік, коли гральний бізнес було законодавчо заборонено. Але якщо попит є, то буде й пропозиція: ігрова галузь перейшла в тінь, її організатори отримують надприбутки, правоохоронці дивляться на неподобство крізь пальці (часто будучи «в долі»…), а держава нічого з цього не має.

Отже, мета начебто благородна — легалізувати те, що існувало, існує і буде існувати, аби був зиск державі. Відтак відповідний законопроєкт був ухвалений у повторному першому читанні 16 січня. Ним пропонується дозволити розміщувати зали з ігровими автоматами тільки в готелях, які мають три, чотири або п’ять зірок. Передбачається і регулювання «класичних» лотерей. До дня другого читання було внесено три з половиною тисячі поправок, які, власне, й розглядали з вівторка по п’ятницю.

Критики лунало і лунає багато, як і схвалення. Розгляд триває, і депутати переконують, що легалізація грального бізнесу для простих українців не стане, так би мовити, грошовим зашморгом, адже казино, гральні автомати тощо будуть доступні тільки заможним і тільки в певних місцях. Про результати голосування, якщо воно буде, поінформуємо вас у наступних номерах газети.

Однозначність зате є у прийнятих президентських змінах до Закону «Про вищу освіту». Згідно з ними, абітурієнти з ОРДЛО та з населених пунктів на лінії розмежування можуть вступати у всі заклади вищої освіти за вступними іспитами, тобто без складання ЗНО, в межах установлених квот (раніше подібна норма діяла лише в евакуйованих із ОРДЛО та Криму університетах). Цей закон зчинив чималий резонанс. Дехто вітає такий крок, мовляв, давно пора, це сприятиме широкій інтеграції молоді з окупованих територій в українське суспільство. Проте багато хто наголошує, що створення особливих умов підніме хвилю негативу з боку «звичайних» дітей та їхніх батьків, та й, крім того, існують побоювання, що таким чином на мирну територію ширше проникатиме «рускій мір». Що ж, хто правий, покаже час.

Депутати також ухвалили зміни до держбюджету-2020 про надання двох мільярдів гривень на ліквідацію наслідків підтоплення у Західному регіоні й блискавично розправилися з уже екскерівниками Нацбанку Я. Смолієм та Антимонопольного комітету О. Терентьєвим. Нагадаємо, перший подав у відставку з формулюванням «через політичний тиск», другого, за даними ЗМІ, В. Зеленський змусив написати заяву за накладений на тютюнового монополіста — компанію «Тедіс» штраф у розмірі 6,5 млрд грн. Відставку Я. Смолія не підтримали тільки фракції «ЄС» та «Голосу», О. Терентьєва ж звільнили «слуги» мінімально необхідною кількістю голосів (226), залучивши «за» фракції «ОПЗЖ» та групи «Довіра».

Депутати працюватимуть до 13 липня із виборцями. Наступний пленарний тиждень — останній у сесії.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Анонсували підвищення
Читати
На Буковині — уповільнення
Читати
Обіцяють, що електрика не подорожчає
Читати
Повернули фінансування
Читати
За німецькими лекалами
Читати
Знайшлися кошти
Читати
Скасовано кримінальну відповідальність
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове