Архів
Вівторок,
7 липня 2020 року

№ 50 (19798)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну

Ділять Україну

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Харківська область.

Кабмін ріже та зшиває країну по-новому: замість 490 районів незабаром створять 129 укрупнених адміністративних одиниць. Харківську область, яка складається з 27 районів, пропонують порізати на сім. Добре це чи погано?

Менше — не завжди гірше

ЦЕ СТВЕРДЖУЮТЬ експерти з адміністративного устрою держави. Представник Національного інституту стратегічних досліджень Віктор Нестеренко вважає, що залишити на Слобожанщині чотири райони, як раніше пропонували в Мінрегіонполітики, замість передбачених нині семи було б краще. Менше, мовляв, чиновників треба буде годувати. Та й нині у районів уже не ті функції, що були раніше. Грошима розпоряджаються здебільш громади. А там, де ОТГ існують у межах районів, райради взагалі мають вигляд пережитків минулого.

Тим часом замість чотирьох нових територіальних утворень, як пропонувалось у попередньому проєкті, стало сім. Начальник управління місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків Харківської облради Олена Кулик вбачає в цьому логіку й економічну доцільність. Мовляв, Харківська область більша за територією і потужніша за Сумську, а там також запроєктовано чотири райони. Замало, аби ефективно керувати таким розвиненим регіоном, як Слобожанщина.

Експрезидент Всеукраїнської асоціації міських, сільських та селищних рад Віктор Слиш висловив думку, що появою нових Красноградського, Люботинського та Чугуївського районів у затвердженому Кабміном проєкті область зобов’язана конкретним упливовим посадовцям, які лобіювали якийсь свій інтерес. Зокрема, пан Слиш натякає на голову облради Сергія Чернова, котрий родом із Красноградського району, а отже, він, мовляв, небайдужий до того, аби його мала батьківщина Красноград став центром району. А чи ефективно із нього керувати Нововодолазькою ОТГ, його не дуже непокоїть.

— Нова Водолага тепер з усією ОТГ може бути включена до Красноградського укрупненого району, — говорить В. Слиш. — Це ж їм доведеться за 70 кілометрів їздити до райцентру. Тож нововодолазівці зчинили ґвалт, хто де може і перед ким може — народними депутатами, партіями, чиновниками. Може, свого і доб’ються…

Незрозуміла логіка

— ЯКБИ я ділив область, — каже Віктор Слиш, — то насамперед зробив би так, щоб до райцентрів було легко добиратися. Навіть за нинішніх умов, коли більшість проблем розв’язуються у громаді, це важливо. В новому райцентрі будуть представництва центральних органів виконавчої влади: податкова, казначейство, пенсійний, поліція, підрозділ МНС, прокуратура і суд... Як колишній голова Великобурлуцької РДА, він наводить приклади, наскільки важко керувати районом, коли влада розбалансована. Скажімо, податкова, яка опікується Великобурлуцьким районом, знаходиться в Куп’янську, Пенсійний фонд і прокуратура — у Чугуєві, поліція — від Вовчанського відділу. Частина структур розташовані в Харкові.

— Дуже важко управляти адміністративно-територіальною одиницею, якщо поруч немає всього переліку послуг або якісь органи центральної влади не мають представництв, — стверджує він. — Поїхати туди, домовитися про щось — велика проблема. І тому спершу Мінрегіон дуже слушно запропонувало створити чотири райони, де все було б, але… Тепер, якщо буде утворений Красноградський район, він межуватиме з Дніпропетровською областю. Деяким селам Нововодолазької ОТГ до Харкова 25 км, а до Краснограда — аж 90.

Чугуївський район «кишкою» на сотню кілометрів розтягся від Чугуєва до Вовчанська. З останнього до райцентру можна потрапити лише дорогою, що проходить через Харків. Це дуже незручно! Зміїв від Чугуєва не так далеко, але прямого шляху між ними теж катма. То їм би краще бути в Харківському чи Люботинському районі.

Щоправда, з останнім теж не все зрозуміло. До нього мають увійти Богодухівський, Валківський, Золочівський, Коломацький, Краснокутський райони та місто Люботин, що майже на кордоні з Харківським районом. А згідно із методикою адміністративно-територіального поділу, будь-який населений пункт, розташований у межах 30-кілометрової зони доступності від межі обласного центру, не може розглядатись як потенційний районний центр. Також із двох міст із населенням понад 50 тисяч, які знаходяться на відстані менш як 30 кілометрів один від одного, лише те може бути центром адміністративного утворення, де жителів більше. Ці два пункти, за словами Віктора Нестеренка, порушені при створенні Чугуївського й Люботинського районів. У багатьох випадках проігноровано і вимогу про зону доступності, яка рахується за дорогами з твердим покриттям у межах 60 км.

— Реформатори дивилися по карті, як поділити Україну, обчислювали, щоб у нових районах була потрібна кількість населення, а як людям житиметься після цього, навіть не замислювались. І це стосується не лише Харківщини, а й усієї країни, — певен Віктор Слиш.

Віз попереду коня

ТАКОЖ створюється враження, що, нарізаючи райони по-новому, традиційно поставили віз попереду коня. По-нормальному, треба було б спершу визначити функції районів, а потім їх найдоцільніше формувати.

— Те, що нарізали, — це округи на вибори, зокрема і до обласної ради, — вважає пан Віктор. — Найгірше те, що ніхто не знає, які повноваження парламент надасть новим укрупненим районам. Непокоїть також відсутність чіткої позиції, заяв із цього приводу виконавчої влади — як попередньої, так і нинішньої, місцевого самоврядування, нардепів, депутатів обласної ради, яка «малювала» ці райони. Але у разі наділення райрад частиною повноважень ОТГ, про що зараз говорять, населені пункти, які знаходяться у дідька в зубах, за тридев’ять земель від районних центрів, нічого доброго не чекає.

Утім, є сподівання, що план, затверджений Кабміном, ще не вирок. Скажімо, богодухівці свою позицію висловили під час ініційованої ними зустрічі в Золочівській селищній раді: вони за створення укрупненого Богодухівського району з центром у Богодухові. Мотивують це тим, що за останні чотири роки значні суми вкладено в розвиток інфра­структури міста, в галузь охорони здоров’я, у центрі Богодухова є зручні приміщення для роботи служб та інстанцій влади. Богодухівська райрада виклала свою думку в офіційному зверненні до керівництва держави, профільного міністерства, Верховної Ради. Своє бачення нового адміністративно-територіального поділу області змалювали й представники Нововодолазької громади.

Тепер слово за Верховною Радою і Кабміном.

P.S. Коли матеріал готувався до друку, стало відомо, що у Верховній Раді відбулося засідання Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, на якому розглядали майбутній адмінустрій країни. Члени комітету підтримали рішення про створення на Харківщині чотирьох укрупнених районів із центром в Ізюмі, Куп’янську, Лозовій та Харкові.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Анонсували підвищення
Читати
На Буковині — уповільнення
Читати
Обіцяють, що електрика не подорожчає
Читати
Повернули фінансування
Читати
За німецькими лекалами
Читати
Знайшлися кошти
Читати
Скасовано кримінальну відповідальність
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове