Архів
Вівторок,
7 липня 2020 року

№ 50 (19798)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

На деревцях всихає листя...

«На саджанцях, висаджених восени, спершу пішли в ріст пагінці й розпустилося листя, а потім почали всихати верхівки. Що сталось і як їх урятувати?» — звернувся за порадою наш постійний читач із Білої Церк­ви Борис Вергун.

У ПРОХОЛОДНУ погоду за достатньої кількості вологи саджанці швидко приживаються і починають гарно рости. А коли їй на зміну приходить спека і суша, на саджанцях часто всихає листя на кінцях приростів і навіть плодові гілочки.

Допомогти молодій рослині може тільки обрізка. При цьому вирізають не тільки ту частину пагона, на якій засохло або не розпустилося листя, а й прихоплюють трохи здорової деревини, краще — на бруньку, що добре розвивається, і з таким же молодим приростом.

Якщо процес відмирання окремих гілок триває, а це буває навіть при посадці рослини з грудкою землі, санітарну обрізку повторюють. Невеликі зрізи гілок замазують садовим варом, а ті, що мають у діаметрі понад 5 см, попередньо дезінфікують 5-процентним залізним купоросом, а потім замазують фарбою на натуральній оліфі.

Влітку санітарної обрізки насамперед потребують дерева і кущі, посаджені восени минулого року та навесні. Таку ж операцію проводять і на пошкоджених морозом та старіючих деревах. У будь-якому старому садку можна побачити скелетні гілки, усихання яких починається з периферії, потім переходить до центру, з’являються вовчки (пагони, що ростуть вертикально всередині крони). Якщо на цих гілках утворилась зав’язь і вона рясно обпадає, а плодові гілочки передчасно засихають — це ознаки того, що дереву потрібне омолодження, тобто вирізання старих гілок, часто 10-12-літнього віку і старше. Спершу видаляють тільки повністю сухі гілки та гілочки. Частину вовчків вирізують на кільце, а залишені (два-три на гілці) підрізають та відгинають у бік гілки, що видаляється. Всі зрізи роблять до здорової живої деревини, а рану замазують фарбою або рідким садовим варом.

Коли очікується багатий урожай, під час санітарної обрізки можна видалити кільчатки, на яких або нема зав’язі, або вона недорозвинена. На яблунях і грушах зі вторинним приростом гілки та пагони всередині крони з листям, що засихає, також неодмінно вирізають, аби забезпечити краще постачання вологи і поживних речовин до пагонів із плодами на периферії крони.

Там, де довго не було гарного дощу, дерева страждають від посухи. Їм допоможуть санітарна обрізка і, звичайно ж, рясний полив (15—20 відер).

Літнє обрізування плодоносної смородини можна поєднати зі збиранням ягід. При цьому насамперед видаляють старі гілки, старше 3-4 років, на яких мало ягід або вони дрібні. У результаті посилюється вторинний ріст однолітніх, а також дво- і трирічних пагонів, тому що їхнє листя починає одержувати більше світла і живлення. Одночасно вирізають і дрібні прикореневі пагони.

Дуже корисно видалити пагони без ягід і ті, які засихають, в обліпихи. В середині літа у неї також варто вирізати всю кореневу порість. У декоративних культур позбуваються пагонів на штамбі й на скелетних гілках. Одночасно можна проводити і формувальну обрізку, надаючи кроні форму кулі й підрівнюючи кінцеві прирости основних гілок.

Версія для друку          До списку статтей

ОСТАННІМИ місяцями «завдяки» коронавірусу виникла тенденція, якій, можливо, варто й порадіти. Міські жителі, серед яких чимало молоді, перебираються в село. Багато хто, придбавши недорогу сільську хату, вирішує таким чином своє житлове питання і вбезпечує сім’ю від ризиків, пов’язаних зі скупченнями людей. Та ось люди переїхали й окинули прискіпливим оком обійстя: тут можна залишити, як є, а оце негайно змінити, добудувати, відремонтувати,           досадити... На допомогу новим домовласникам — наш матеріал у наступному випуску «ДГ».

Що городники можуть зробити в липні, аби вітамінна продукція не закінчувалась на столі? Звісно, посіяти та посадити скоростиглі сільськогосподарські культури. Ще один плюс цього — повторний урожай можна сміливо закладати на зберігання на зиму, тоді як зібраному й викопаному за традиційної весняної сівби важко забезпечити відповідні умови у спеку.

Також помістимо інформацію про боротьбу з дуже небезпечним шкідником винограду — буйволоподібною цикадкою.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове