Архів
Вівторок,
7 липня 2020 року

№ 50 (19798)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Прополювання: традиційне і сучасне

ЦЕ ЧИ не найтрудомісткіша агротехнічна операція, що вимагає чималої ручної праці. У першій половині літа, коли вся трав’яниста рослинність розвивається буквально на очах, бур’яни вирізняються особливо буйним ростом і випереджають у розвитку культурні рослини. А якщо ви приїжджаєте на ділянку лише у вихідні, то доводиться із сумом констатувати, що кожного тижня полоти грядки доводиться спочатку. Рідко коли вистачає на два тижні.

Серед багатющого рослинного світу є види, які не тільки забивають і пригнічують городні й садові культури, а й становлять небезпеку для людини. Різноманітні колючі рослини, такі, як чортополох і татарник, можуть досить глибоко проткнути шкіру. Втім, їхній вигляд настільки страхітливий, що навіть початківець подбає про себе і піде на боротьбу з ними в рукавичках і у щільному одязі.

А ось амброзія полинолиста, яка широко розповсюджена в чорноземних регіонах і вже поширилася далі на північ, незважаючи на красиву назву й ажурне листя, — чи не найсильніший алерген. Це небезпечний карантинний бур’ян, про що, втім, наша газета неодноразово писала.

Борщівник Сосновського, колись завезений із Кавказу як перспективна рослина для виробництва силосу, спершу виявився розчаруванням для аграріїв, а потім — головним болем для всіх.

Загальновідомо, що сік і леткі речовини, які виділяються цим видом, залишають опіки на шкірі. Сонячне світло спричинює зміни в хімічній формулі речовин, тому в ясний жаркий день пошкодження сильніше, ніж у сутінках. Але в будь-якому разі нашестю борщівника потрібно протистояти в повному озброєнні, і костюм хімзахисту — необхідність, якщо площі великі.

Борщівник виростає до 4 м заввишки і має колосальну насінну продуктивність. Регулярне косіння послаблює його, але не знищує зовсім. Здолати цей бур’ян механічним способом можна і за один раз, але тільки якщо підрізати сходи лопатою або сапкою. Біда в тому, що у молоденьких рослин листя має іншу форму, і треба бути дуже досвідченим, аби помітити небезпеку «в зародковому стані». Зазвичай боротьба починається, коли рослина вже набрала сили і її легко розпізнати, але позбутися тоді вже набагато важче.

Полегшують обробіток ґрунту, особливо міжрядь, різні ручні інструменти: традиційні сапи, вила. Останні дуже помічні в подоланні небажаної рослинності. Секрет полягає в тому, що велика ріжуча поверхня лопати перерізає корені й корінці бур’янів у багатьох місцях, відтак рослини розмножуються і їх стає ще більше. Звичайні садові вила мають набагато меншу ріжучу поверхню, а значить, упораються із завданням набагато ефективніше. Перекопуючи ділянку вилами, ви отримуєте площу, вільну і від надземної, і від підземної частин бур’янів. А ось для видалення потужних рослин зі стрижневим коренем якраз придасться вузька гостра лопата. З її допомогою такого небажаного «гостя» грядки можна видалити одним рухом. Більш сучасний інструмент — плоскоріз. Гостро заточеним лезом рослини підрізають на рівні землі. Однорічні бур’яни, позбавлені зв’язку з корінням, засихають і гинуть — в жаркий день за лічені години. Багаторічні, позбавлені листя, істотно слабшають — їм потрібні час і сили, щоб наростити нове листя.

У селах після збору врожаю, навіть часткового, в городи випускають домашню птицю, яка із задоволенням скльовує насіння і молоді рослини. А кури до того ж розпушують і перегрібають грядки в пошуках білкової їжі — черв’яків і комах.

Останніми роками дедалі частіше навіть на присадибних ділянках вдаються до так званого хімічного прополювання. Тобто застосування гербіцидів. Вони бувають двох видів:

суцільної дії, тобто знищують усі рослини, на які потраплять, в тому числі чагарники і дерева;

вибіркової дії — уражують тільки певні групи рослин. Зазвичай або однодольні, тобто переважно представників сімейства злакових, або дводольні рослини, тобто решту.

Наважившись на застосування гербіцидів, необхідно уважно вивчати інструкції до них. Адже нині є такі, котрі слід застосовувати лише до появи сходів культурних рослин, інші призначені для певних культур.

До того ж в інструкціях міститься інформація про кратність обробок і про концентрацію, які можуть відрізнятися в залежності від об’єкта впливу. Однорічні бур’яни зазвичай знищують більш низькими концентраціями, а ось багаторічні за рахунок запасу поживних речовин у підземних органах виявляються стійкішими. У деяких випадках садівники дослідним шляхом встановили, що для видалення найбільш злісних бур’янів ефективніше використовувати нерозведений препарат.

Зазначимо, що вдаватися до гербіцидів варто лише у крайніх випадках, коли «сили у боротьбі з бур’янами нерівні», й то якомога далі від джерел води. Спостерігаючи інколи картину в селі, як дядько чи тітка щедро «здобрює» поле хімією ще й хвалиться при цьому, що ось, мовляв, випалив до «пустелі», думаєш: «Людино добра, мабуть, краще хай би твій город заріс, аніж ти наражаєш на небезпеку себе і своїх дітей».

Версія для друку          До списку статтей

ОСТАННІМИ місяцями «завдяки» коронавірусу виникла тенденція, якій, можливо, варто й порадіти. Міські жителі, серед яких чимало молоді, перебираються в село. Багато хто, придбавши недорогу сільську хату, вирішує таким чином своє житлове питання і вбезпечує сім’ю від ризиків, пов’язаних зі скупченнями людей. Та ось люди переїхали й окинули прискіпливим оком обійстя: тут можна залишити, як є, а оце негайно змінити, добудувати, відремонтувати,           досадити... На допомогу новим домовласникам — наш матеріал у наступному випуску «ДГ».

Що городники можуть зробити в липні, аби вітамінна продукція не закінчувалась на столі? Звісно, посіяти та посадити скоростиглі сільськогосподарські культури. Ще один плюс цього — повторний урожай можна сміливо закладати на зберігання на зиму, тоді як зібраному й викопаному за традиційної весняної сівби важко забезпечити відповідні умови у спеку.

Також помістимо інформацію про боротьбу з дуже небезпечним шкідником винограду — буйволоподібною цикадкою.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове