Архів
П’ятниця,
3 липня 2020 року

№ 49 (19797)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Якщо сталась ДТП

Підготувала

Надія ПРОЦКО.

«Нещодавно я потрапив в аварію, яку спричинив нетверезий «мажор» — син впливового в нашому районі чиновника. На щастя, минулося без жертв, проте поліція вилучила у мене права і склала протокол. Я його підписав, а тепер шкодую, побоюючись, що винуватцем ДТП можуть зробити мене. Жаль, що я не знав, як діяти за такої ситуації», — бідкається Петро Л. із Кіровоградщини.

ПОРЯДОК дій при настанні дорожньо-транспортної пригоди визначений пунктом 2-м «Правил дорожнього руху» (далі — Правила), і його дія поширюється на усіх водіїв, у тому числі й осіб, які користуються дипломатичними привілеями та імунітетами. Відповідно до Правил, у разі причетності до дорожньо-транспортної пригоди водій зобов’язаний:

а) негайно зупинити транспортний засіб і залишатися на місці пригоди;

б) увімкнути аварійну сигналізацію і встановити попереджувальний знак відповідно до вимог пункту 9.10 цих Правил;

в) не переміщати транспортний засіб і предмети, що мають причетність до пригоди;

г) вжити можливих заходів для надання домедичної допомоги потерпілим, викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, а за відсутності можливості вжити зазначених заходів звернутися по допомогу до присутніх і відправити потерпілих до закладу охорони здоров’я;

ґ) у разі неможливості виконати дії, перелічені в підпункті «г» пункту 2.10 цих Правил, відвезти потерпілого до найближчого лікувального закладу своїм транспортним засобом, попередньо зафіксувавши розташування слідів пригоди, а також положення транспортного засобу після його зупинки; у лікувальному закладі повідомити своє прізвище і номерний знак транспортного засобу (з пред’явленням посвідчення водія або іншого документа, який посвідчує особу, реєстраційного документа на транспортний засіб) і повернутися на місце пригоди;

д) повідомити про дорожньо-транспортну пригоду патрульну поліцію;

е) вжити всіх заходів для збереження слідів ДТП, організувати об’їзд місця пригоди;

є) до проведення медичного огляду не вживати без призначення лікаря спиртовмісних лікарських препаратів;

ж) записати контактні дані очевидців.

Зауважимо, що після приїзду співробітників патрульної поліції не поспішайте робити висновки чи визнавати свою провину. Стежте за тим, щоб у протокол внесли максимальну кількість обставин пригоди, зафіксували всі завдані збитки. Не погоджуйтесь підписувати порожні, недописані документи чи такі, зміст яких вам незрозумілий. Зробіть кілька фотознімків місця пригоди з усіх ракурсів.

Працівники поліції:

— мають скласти протокол огляду місця пригоди;

— відтворити схему місця аварії;

— взяти пояснення в учасників пригоди і свідків (у разі їх наявності);

— надати довідку про участь у ДТП;

— зафіксувати показання технічних приладів тощо.

Після оформлення всіх документів справу передають для розгляду до суду, який виносить рішення на підставі документів, складених на місці пригоди, показань свідків, а також фото- і відеоматеріалів.

Слід зауважити, що працівники поліції можуть тимчасово вилучити посвідчення водія, натомість видати йому тимчасовий дозвіл на керування авто, строк якого обмежується трьома місяцями. Крім того, факт вилучення посвідчення обов’язково має бути зафіксований у протоколі про адміністративне правопорушення. Позбавити власника авто права керувати автомобілем вправі тільки суд.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Планове підвищення
Читати
Через політичний тиск
Читати
Відповідальність посилено
Читати
Декому дозволили
Читати
Плагіатора — геть!
Читати
Можна «гнати» всім
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове