Архів
П’ятниця,
3 липня 2020 року

№ 49 (19797)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Слід на Землі

На честь сільського листоноші

Галина ВЕРНИГОРА.

Українська марка із закарпатським листоношею номінована на найкращу в Європі у конкурсі «PostEurop» за темою «Давні поштові маршрути».

ПЕРФОРОВАНИЙ блок «Листоноша Федір Фекета», випущений «Укрпоштою», відкриває широкому загалу маловідомі постаті України. Одна з них — легендарний листоноша, який жив у 1789-1838 роках у селі Тур’ї Ремети, що у Перечинському районі на Закарпатті. Три десятиліття поспіль за будь-якої погоди він по кілька разів на тиждень долав пішки в обидва кінці по 25 кілометрів із Тур’їх Ремет до Ужгорода, отримував там кореспонденцію і повертався до рідного села, щоб вручити її землякам і робітникам місцевої ливарні. Його шлях пролягав гірськими стежками, де доводилося перебиратися через гірські річки. Долати пішки такі відстані — справді велика людська відвага. Фекету за чудову роботу шанобливо називали послом.

Уже за наших днів вдячні земляки встановили йому пам’ятник у місті Перечин. І це є своєрідною даниною шани всім сільським листоношам, яким і нині нерідко доводиться трудитися у надскладних умовах. А у віддалених селах, де, крім пошти, не працюють інші установи, для більшості людей листоноша — це ще й незамінний соціальний працівник і психолог.

Марка має наклад 100 тисяч примірників. Погашення спеціальними штемпелями «Перший день» відбулося 25 червня у містах Київ, Ужгород і в селі Тур’ї Ремети. До марки випущено конверт «Перший день», блок і виготовлено спеціальний поштовий штемпель.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Планове підвищення
Читати
Через політичний тиск
Читати
Відповідальність посилено
Читати
Декому дозволили
Читати
Плагіатора — геть!
Читати
Можна «гнати» всім
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове