Архів
П’ятниця,
3 липня 2020 року

№ 49 (19797)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Природа і ми

Зайди в кольчугах

Лариса ПИЛИПЕНКО.

Незвична для наших водойм риба нещодавно була виловлена у Кременчуцькому водосховищі поблизу міста Світловодськ. Її тіло покрите зрощеними кістковими пластинками, що нагадують кольчугу лицарів. Аби з’ясувати, що це за істота, рибалка звернувся до екологів. Вони визначили: попався на принаду лорікарієвий, або кольчужний, сом.

ЯК ПОВІДОМИЛО на своїй сторінці у соціальній мережі Держрибагентство України, ця риба з родини прісноводних ряду сомоподібних є корінним жителем Південної Америки. У відомстві наголошують, що це далеко не перший випадок, коли українські рибалки виловлюють із наших водойм екзотичних мешканців. Так, на Ладижинському водосховищі та річці Соб, що впадає у Південний Буг, усе частіше почали витягати незвичну рибу, схожу на піранью, — сонячного окуня. Це корінний житель Північної і Центральної Америки, завезений до Європи як декоративний екземпляр. Зі ставків, в яких його розводили, окунь потрапив у басейни річок Рейн, Дунай. Торік сонячного окуня бачили також у Каховському (тут його виявили вперше і назвали каховською піраньєю), Кременчуцькому водосховищах та у 22 річках Херсонської, Запорізької і Дніпропетровської областей. Загалом же за останні кілька років у наших водоймах з’явилося більше видів нових риб і два види крабів.

В Асоціації рибалок України з цього приводу б’ють на сполох: чужинці швидко адаптуються і витісняють традиційну фауну. Вчені навіть не можуть спрогнозувати, як вони поведуть себе в майбутньому і якими будуть наслідки для наших водойм через чисельне зменшення аборигенних видів риби.

Процес проникнення чужорідних видів називається біологічною інвазією. Головна її причина — діяльність людини, зокрема судноплавство. До дна кораблів прилипають чи присмоктуються різні водні мешканці і подорожують разом із ними по всьому світу. До того ж у трюми морських кораблів заливають для баласту воду, разом із якою туди потрапляють які тільки хочеш жителі підводного царства. У порту призначення її та привезених мігрантів зливають за борт. Свій внесок в біологічну інвазію роблять і акваріумісти. Багато хто з них купує екзотичні види риб, а потім з якоїсь причини випускає їх у річку, не замислюючись, що ці «іноземці» можуть накоїти чимало лиха в дикій природі.

Вітчизняні екологи вже давно пропонують створити міжвідомчу комісію з біологічних інвазій (проникнення), а також ухвалити національну програму для вивчення та контролю за ними. Якщо цього не зробити, то ризикуємо наразитися на екологічну катастрофу, зупинити яку буде практично неможливо. До речі, в деяких країнах таким незаконним мігрантам уже намагаються поставити бар’єри. Наприклад, Конгрес США ще в 1990 році ухвалив закон про запобігання штучному заселенню видів та їх контролю, а 2004-го — закон про контроль за скиданням баластних вод.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Планове підвищення
Читати
Через політичний тиск
Читати
Відповідальність посилено
Читати
Декому дозволили
Читати
Плагіатора — геть!
Читати
Можна «гнати» всім
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове