Архів
П’ятниця,
3 липня 2020 року

№ 49 (19797)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Сумщина

А жити на що?

Микола МОСКАЛЕНКО.

РОБОТОДАВЦІ області заборгували своїм працівникам понад 360 мільйонів гривень зарплати. У «чорному списку» неплатників — 34 підприємства. Левова частка їх розташована в обласному центрі. Також наявні борги на підприємствах Шостки, Охтирки, Конотопа, Лебедина та інших міст.

Серед найвідоміших боржників — шосткинський завод «Зірка», Охтирський сиркомбінат, Свеський насосний завод. А ще «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» — один з найпотужніших заводів галузі хімічного та нафтоперекачувального машинобудування України, яке виробляє устаткування для виробництва міндобрив, спирту, каучуку, штучного волокна та пласт-мас. Щоправда, керівництво підприємства заявило, що воно виходить «на більш стабільний рівень роботи». Тож уже найближчим часом обіцяють погасити заборгованість.

Екологія в пріоритеті

НА ТЕРИТОРІЇ Деснянського біосферного резервату (так називають природоохоронні території, яким за рішенням ЮНЕСКО надано міжнародний природоохоронний статус), до складу котрого входить і Деснянсько-Старогутський національний заповідник, міністерство довкілля Німеччини взялось профінансувати втілення ряду екопроєктів. Один із них передбачає переорієнтацію місцевих жителів на вирощування ягід — черешень, вишень, смородини, ожини. Також їм запропоновано збирати лікарські й дикорослі рослини, які прийматимуть заготівельні пункти. Другий проєкт орієнтований на збереження родючості ґрунтів, тому сільгоспвиробникам рекомендуватимуть розвивати органічне землеробство і замість хімікатів застосовувати природні методи підвищення врожайності. Третій проєкт стосується лісових насаджень на території заповідника.

А решта ходитиме пішки

КАРАНТИН карантином, проте освітяни не полишають надії, що першого вересня у школах краю епідемічна ситуація таки дозволить розпочати навчальний рік. За таких умов великого значення набувають не лише організація санітарних умов у класах, а й підвезення дітей до закладів спецтранспортом. Втім, навряд чи його буде достатньо. На Сумщині можуть закупити тільки 15 шкільних автобусів за нагальної потреби їх більш як півсотні. Відтак, заявили у департаменті освіти і науки ОДА, автобуси одержать школи лише в тих районах, що змогли хоча б частково профінансувати покупку. «Щасливчиками» виявились Роменський, Охтирський, Сумський та Середино-Будський райони.

Минулого навчального року в області виходили на маршрути 265 шкільних автобусів. Із них, за даними департаменту, як мінімум 25 вимагають капітального ремонту.

Літо без дитячих таборів

КАНІКУЛИ — радісна для школярів пора, а для працюючих батьків — великий клопіт, як організувати дозвілля дитини. Адже вона не повинна вештатись без нагляду днями на вулиці, а має бути доглянутою і нагодованою. Щоб посприяти розв’язанню цієї проблеми, мешканці Глухівського району від імені «всіх батьків школярів України» написали петицію-звернення до можновладців, яку підписали понад 50 тисяч співвітчизників. До них долучились і працівники глухівського табору «Сонячний», що виклали у Всесвітню мережу відеорепортаж про готовність закладу приймати дітей. Втім, це не допомогло.

Відповідно до розпорядження Кабміну від 17 червня №500, уряд не дозволив роботу оздоровчих закладів у період карантину. Останній подовжено поки що до 31 липня. Навіть якщо гіпотетично припустити, що цієї дати карантин закінчиться, відкривати табір на одну зміну нема сенсу.

Кардіологічний прорив

ЧАСОМ серце підносить неприємні сюрпризи, що загрожують життю. До них належать і аритмії, які можуть призвести до раптової зупинки серця. Так було і з 56-річною сумчанкою, котру після раптового знепритомнення «швидка» доправила у сумську центральну міськлікарню. Хірурги відділення інтервенційної кардіології та інтенсивної терапії вперше в області зробили жінці унікальну операцію з імплантації кардіовертера-дефибрилятора. Так називається прилад, котрий відслідковує і усуває напади загрозливих для життя аритмій. Він ушивається під шкіру над грудним м’язом і постійно стежить за ритмом серця. А при виникненні аритмії цей розумний пристрій дає електричний розряд, тим самим відновлюючи нормальну роботу серця. Для виконання такого втручання у медзакладі є все необхідне, зокрема ангіограф, два роки тому придбаний за бюджетні кошти.

У пошуках давніх скарбів

НА ЗАРІЧНЕНСЬКОМУ археологічному комплексі, що у Тростянецькому районі, щойно завершились розкопки. Вчені Інституту археології НАН України досліджували перший посад городища Х-ХІ століть. Серед його найцінніших знахідок — жіноче захоронення з унікальною кістяною підвіскою у вигляді грифона, якій, за словами вчених, нема аналогів, фрагменти кераміки роменської культури та пічні шматки глини з текстильними візерунками, нанесеними літописними сіверянами…

Зарічненський археологічний комплекс приховує ще багато нерозгаданих таємниць, тож дослідницька робота триває.

Трагедія на воді

СПЕКА дедалі частіше змушує людей шукати порятунок у прохолоді водойм. Проте не всі на відпочинку дотримуються елементарних правил безпеки, що, на жаль, нерідко призводить до трагічних наслідків. Від початку року на Сумщині потонув 31 чоловік. А впродовж лише червня вода забрала життя 21 людини, четверо з яких — діти.

Так, днями у місті Лебедин робітниками місцевої рибоводомеліоративної станції зі ставка на поверхню було піднято тіло чоловіка 1984 року народження. Пірнав у недозволеному місці…

Кролевецькі диво-рушники

У СУМСЬКОМУ обласному художньому музеї імені Никанора Онацького відкрито виставку «Кролевецькі рушники — таїна щирої української душі», яка представляє рушникову колекцію Сумщини ХІХ — початку ХХ століть із фондів музею. Виставка демонструє унікальні грані візерункового перебірного і ремізно-човникового ткацтва, що у світі є неповторним творчим скарбом України. Це свого роду ключ до пізнання української нації, осягнення її самобутнього внутрішнього світу, неповторної нематеріальної культурної спадщини. Зокрема й своєрідні орнаментальні «літописи», адресовані сучасникам й майбутнім поколінням.

Там же відбулась презентація наукового альбому-каталогу кролевецьких рушників з колекції музею.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Планове підвищення
Читати
Через політичний тиск
Читати
Відповідальність посилено
Читати
Декому дозволили
Читати
Плагіатора — геть!
Читати
Можна «гнати» всім
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове