Архів
П’ятниця,
3 липня 2020 року

№ 49 (19797)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Заклади культури на селі

Чи бути дитячим бібліотекам?

Світлана УСАТЮК.

У ЗАКОНОПРОЄКТІ «Про внесення змін до Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» (нова редакція)», суспільне обговорення якого нещодавно завершилося, про бібліотеки для дітей нема жодної конкретної інформації. Тож прикарпатських працівників цієї галузі непокоїть подальша доля дитячих книгозбірень.

Директорка Рожнятівської центральної бібліотечної системи Галина Курташ передбачає, що по завершенні процесу децентралізації дитячі бібліотеки можуть втратити самостійність і стати відділами загальних (або, як їх називають у законопроєкті, публічних) бібліотек.

— На мою думку, так буде знищено ідентичність дитячої бібліотеки, — розмірковує пані Галина. — Не проводитиметься індивідуальна робота з маленьким читачем, який має особливі потреби.

Доля бібліотек залежатиме від громадськості. Таким чином трактує законопроєкт консультант з юридичних питань проєкту «Пульс» Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Андрій Деркач. За його словами, законотворці визначили, що засновниками бібліотек є органи місцевого самоврядування. Їхні представники вирішуватимуть питання роботи, реорганізації й ліквідації бібліотек. Але остаточний висновок прийматиметься з урахуванням думки громадськості.

— Питання реорганізації чи ліквідації треба виносити на порядок денний зборів жителів громади. Якщо громадськість виступає проти, то це повинні врахувати. Крім того, рішення має відповідати державним соціальним нормативам забезпечення публічними бібліотеками, — повідомив Андрій Деркач.

Також питання роботи бібліотек, роз’яснив правник, мають узгоджуватися з профільним міністерством, яким є Міністерство культури та інформаційної політики.

Поки нюанси нового законопроєкту перебувають у полі зору юристів і бібліотечних працівників, на Прикарпатті не ліквідували жодного такого дитячого закладу. Зараз в області їх діє 36. Галина Курташ сподівається, що так буде й надалі. А всім, хто має намір заощаджувати на бібліотеках, директорка радить брати приклад із Брошнів-Осадської об’єднаної територіальної громади. Там зберегли дитячу бібліотеку як самостійну установу і громада фінансує її роботу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Планове підвищення
Читати
Через політичний тиск
Читати
Відповідальність посилено
Читати
Декому дозволили
Читати
Плагіатора — геть!
Читати
Можна «гнати» всім
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове