Архів
П’ятниця,
3 липня 2020 року

№ 49 (19797)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Карантин місцевого масштабу

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Уже ясно, що з карантином, пов’язаним із коронавірусом, у нас усе робиться за горезвісною схемою: хотіли, як краще, а виходить, як завжди. Власне, як і з численними реформами, котрі начебто відбуваються, а ефекту від них жодного. Навпаки, сама, м’яко кажучи, шкода.

І ЯКЩО наш Президент Володимир Зеленський дозволив собі похвалитися, буцімто вони разом із Прем’єром Денисом Шмигалем у боротьбі з пандемією СOVID-19 виявили майже гросмейстерські здібності, то близько п’яти тисяч жителів 15 сіл Гречаноподівської об’єднаної територіальної громади Широківського району Дніпропетровщини дозволили собі з цього приводу покепкувати. На їхню думку, влада хіба що «провела» такий же міжнародний шаховий турнір, як колись у Васюках Остап Бендер із книжки «Дванадцять стільців». А що, гумор на рівні «95-го кварталу»!

Тут річ ось у чому полягає: Гречані Поди як центр нової укрупненої територіальної громади прилягають до південної околиці міста Кривий Ріг. Ніякою «лінією розмежування», тим паче стіною, їм від настільки великого й потужного мегаполіса ну ніяк не захиститись. А вся Дніпропетровська область, включаючи й Кривий Ріг, нині перебуває у стані якоїсь розгубленості. Бо, діставши жаданий дозвіл на пом’якшення карантинних обмежень, балансує відтоді на межі. Інфекція вперто не залишає кордонів області, і насамперед міста — той же обласний центр і Кривий Ріг. Натомість у сільській місцевості небезпечна хвороба народ оминає. Якщо, звичайно, міста не підминають під себе села, як-от Кривбас — населені пункти Гречаноподівської громади.

Збагнувши, що від когось мудрого добра чекати марно, виконком цієї ОТГ днями провів позачергове засідання за №11 і з метою захистити своє населення від інфекційних захворювань та забезпечити санітарне й епідемічне благополуччя на ввіреній йому території схвалив, а в. о. сільського голови Сергій Демиденко мерщій підписав розпорядження «Про посилення карантинних обмежень у Гречаних Подах й інших населених пунктах громади терміном мінімум до кінця липня».

Обмеження передбачено рішучі й серйозні. Пенсіонерам (фактично всім, кому за 60 років) виходити зі своїх дворів категорично заборонено. Не можна — і крапка. Лиш у крайніх випадках, коли треба по продукти або ліки, а нікого нема поруч, щоб допомогти. Власне, всім дорослим з’являтися на вулицях без нагальної потреби зась. Якщо є велика необхідність, то тільки у захисній масці. За межами власних садиб пересуватися слід не більш ніж по двоє чоловік. А в громадських місцях (біля крамниць чи аптек, на майданчиках поблизу дитячих садків, шкіл та ФАПів, клубів і бібліотек) збиратися групами не більш як по десять чоловік, при цьому дотримуючись належної відстані одне від одного. Нарешті, дітей до 14 років без супроводу дорослих із домівок не випускати!

У розпорядженні гучно записано, що виконком сільради закриває також кафе, бари і ресторани. Насправді це означає, що й «на винос» заборонено працювати всіляким «забігайлівкам» та «генделикам». Віднині на території громади заборонені будь-які зібрання і сходки. Щоправда, крім тих випадків, коли людей скликатиме сільська рада.

Стосовно тих, хто має постійну роботу і мусить на неї регулярно ходити, то, з одного боку, люди повинні суворо дотримуватися карантинних вимог і в жодному разі не піддавати загрозі односельців. А з іншого — роботодавців зобов’язано забезпечувати працівникам індивідуальний транспорт. Оскільки до комунального, який тут практично весь криворізький, вимоги, як ніколи раніше, посилені: на території громади всім пасажирам перевіряють температуру тіла.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Планове підвищення
Читати
Через політичний тиск
Читати
Відповідальність посилено
Читати
Декому дозволили
Читати
Плагіатора — геть!
Читати
Можна «гнати» всім
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове