Архів
П’ятниця,
3 липня 2020 року

№ 49 (19797)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Продовження теми

Нарешті почули

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Задля належного захисту прокуратурою інтересів держави у сфері охорони історико-культурної спадщини органам влади необхідно вжити заходів на визначення меж відповідних об’єктів та внесення даних про це у Державні реєстри нерухомих пам’яток України національного і місцевого значення.

ТАКИЙ ВИСНОВОК зробила Чернігівська обласна прокуратура після наших численних публікацій із доказовою базою порушень землекористувачами пам’яткоохоронного законодавства. Крім того, як повідомили у відомстві, потрібно також оновлювати та видавати нові охоронні зобов’язання власникам чи користувачам земель, аби гарантувати подальше використання останніх виключно в межах чинних законів. І вже за результатами цього прокурори зможуть притягувати винних осіб до відповідальності у разі порушення ними зобов’язань.

В обласному ж управлінні поліції поінформували, що за фактом розорювання кургану поблизу села Прохори Комарівської ОТГ здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом самовільного зайняття земель (ч. 1-ша ст. 1971-ї КК України). Щоправда, триває воно вже понад рік.

Тим часом у ході розслідування вдалося встановити, що земельні ділянки в урочищі Вовча Могила (неподалік села Хороше Озеро в Борзнянському районі), на яких розташована група курганів (№ 3070-Чр) ІІ—І тисячоліття до н. е., передані у приватну власність. При цьому охоронне зобов’язання від 20.09.1999 року надано Прохорській сільській раді, яка на цей час уже ліквідована.

Так само інша земельна ділянка в урочищі Зелена Могила, на якій знаходиться група курганів (№ 2181-Чр) ІІ—І тисячоліття до н. е., також передана у приватну власність. А охоронне зобов’язання було видане колишньому колгоспу, що вже ліквідований.

Як зазначили в обласній прокуратурі, відповідно до листа Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА, інформації про окремі об’єкти історико-культурної спадщини, зокрема курган «Годилова Могила», у них нема взагалі.

З урахуванням надзвичайної важливості порушеного питання прокуратурою поінформовано Чернігівську обласну державну адміністрацію про порушення у цій царині та їх причини, «звітувало» це відомство.

Тут можна тільки подякувати обласному прокурору Андрію Парусову за наполегливість і проведену роботу. Втім, як свідчить аналіз передумов таких негараздів, основною є відсутність чітких меж земельних ділянок історико-культурного призначення, зокрема винесення їх меж у натурі, визначення кордонів культурних об’єктів, незавершеність інвентаризації земель та їх грошової оцінки. Зрозуміло, що такий стан справ унеможливлює відповідний захист інтересів держави у цій галузі. Однак є надія, що у справі курганів все ж наведуть лад, а землекористувачі відновлять спаплюжені тисячолітні пам’ятки нашого народу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Планове підвищення
Читати
Через політичний тиск
Читати
Відповідальність посилено
Читати
Декому дозволили
Читати
Плагіатора — геть!
Читати
Можна «гнати» всім
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове