Архів
П’ятниця,
3 липня 2020 року

№ 49 (19797)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Суто антисоціальний світогляд

Олена КОЩЕНКО.

Не вщухає скандал з участю «слуги народу» Галини Третьякової, яка заявила, що в сім’ях українців, які живуть на дотації держави (безробітні, малозабезпечені), народжуються «діти низької якості». І що ці люди заводять потомство ще й із корисливою метою — одержувати більшу соціальну допомогу. І тому, можливо, не здатних самостійно себе забезпечувати співвітчизників варто стерилізувати…

ЦЕ ШЕДЕВРАЛЬНЕ за цинічністю висловлювання голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів пролунало на онлайн-лекції для студентів Київської школи економіки, на якій ішлося про перспективи трудової реформи і пільги безробітним. Попри суспільний осуд і шквал критики (через намір створити «ідеальну націю» Третьякову навіть порівняли в соцмережах з Адольфом Гітлером) чиновниця своїх слів не відцуралась.

30 червня вона виступила у парламенті, де пояснила нетямущому, треба так думати, народу, що вона просто висловлюється економічними поняттями, зрозумілими не всім. Ця дуже пихата «слуга» вважає, що пільги розбещують людей. І уточнила, що «діти поганої якості» — це взагалі не її термін. Він згадується у працях американського економіста Гері Стенлі Беккера, лауреата Нобелівської премії, автора «економічної теорії дискримінації», згідно з якою економічно неперспективних для країни громадян треба «вибраковувати» шляхом позбавлення соціальних виплат. Що ж до стерилізації, то «це був лише приклад досвіду інших країн». Третьякова послалася на Маргарет Тетчер, нагадавши, що у Великій Британії також пропонували матерів, що живуть на пільги, стерилізувати. Навела приклад і Сінгапуру, де буцімто цій операції примусово піддавали жінок без вищої освіти.

— Світова наука думає, як вирішувати соціальні проблеми. І ми повинні використовувати її напрацювання, — заявила Третьякова.

Чи треба казати, що подібні висловлювання неприпустимі ні з моральної точки зору, ні з точки зору міжнародного права? Тому що держава повинна гарантувати соціальний захист будь-якому громадянину, а особливо, якщо він перебуває у складних життєвих обставинах. До того ж хоч представниця «слуг народу» і посилається на «передовий досвід» провідних країн, але у тих же США чи ЄС провадиться зовсім інша соціально-економічна політика — забезпечення певного доходу громадянам, незалежно від того, мають вони роботу чи ні. Такий підхід включає прагматичну складову: витрати на соцдопомогу вважаються цілком прий-нятною платою за нівелювання ризиків, які несе для основ держави зубожіння населення (починаючи від криміналу і закінчуючи загрозою соціального бунту). До того ж виплати людям підтримують споживчий попит і внутрішній ринок для виробників товарів і послуг.

Проте нинішня українська влада сповідує абсолютно іншу державну стратегію. Вочевидь, їй хочеться і надалі бачити Україну аграрною і сировинною державою, хіба що з добре розвиненою сферою побутових послуг. Але річ у тому, що для такої структури економіки чисельність населення сьогодні є надлишковою. Тому й триває тотальна мінімізація соціальних виплат. Щоб безробітні або просто бідні українці вдома не засиджувалися, їхали за кордон у пошуках заробітку. Поступово число населення буде збалансоване з економічним потенціалом країни.

До речі, це далеко не перший скандал, у який потрапляє керівник парламентського комітету з питань соціальної політики. І, схоже, не останній. Адже у боротьбі за нібито економію бюджетних коштів вона ініціювала ряд нових законопроєктів, які активно лобіює. Один із них уже зареєстрований у Верховній Раді під номером 3515. У документі пропонується запровадити додаткове оподаткування для селянських домогосподарств у частині прибутків від господарської діяльності родин, «що перевищує розмір прожиткового мінімуму усіх членів домогосподарства». З цією метою «нагорі» вже заговорили про необхідність перепису домогосподарств. Після того як держуправлінці порахують, скільки у кого є свійської живності, скільки росте плодових дерев та скільки овочів сім’я щороку має з городу, вони можуть приплюсувати це до… (увага!) доходів родини. Що, безсумнівно, відповідно враховуватиметься як прибуток при обчисленні субсидій та різних видів статусної соціальної допомоги.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Планове підвищення
Читати
Через політичний тиск
Читати
Відповідальність посилено
Читати
Декому дозволили
Читати
Плагіатора — геть!
Читати
Можна «гнати» всім
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове