Архів
П’ятниця,
3 липня 2020 року

№ 49 (19797)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО.
Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Коли з’явились правила дорожнього руху?

Колись дорогами їздили лише вершники, колісниці, карети і вози. Вони не дотримувалися жодних правил і нерідко траплялися аварії. Адже за тих часів вулиці міст зазвичай були дуже вузькі, а дороги суціль у вибоїнах. Стало зрозуміло, що треба було якось впорядкувати рух.

Перші правила дорожнього руху з’явились більш як 2000 років тому, ще за Юлія Цезаря. Імператор видав указ, яким упровадив на вулицях Рима односторонній рух.

У Середні віки в Європі був правосторонній роз’їзд лицарів. Саме такий зараз усталився у більшості країн. Тільки у Великій Британії, Індії, Японії, Бірмі і на Кіпрі діє лівосторонній рух, узятий із правил, що регулюють рух судноплавства.

Наприкінці XVIII століття з’явились перші «саморухомі повозки» — автомобілі. Треба сказати, що їздили вони дуже повільно і викликали лише критику і глузування. Наприклад, в Англії запровадили правило, згідно з яким спереду кожного автомобіля повинен був іти чоловік із червоним прапором або ліхтарем і попереджати зустрічні карети і вершників. А швидкість руху автомобілів при цьому не могла перевищувати три кілометри за годину. Крім того, водіям заборонялося сигналити. Ось такі були правила: не сигналь і повзи, як черепаха.

Але попри це автомобілів на дорогах ставало дедалі більше і більше. У 1893 році Франція першою запровадила правила для автомобілістів. Згодом такі ж почали діяти в інших країнах…

Спочатку діяли різні правила. Проте це було дуже незручно. Тому в 1909 році на міжнародній конференції у Парижі була ухвалена Конвенція із автомобільного руху, котра установила уніфіковані правила дорожнього руху для всіх країн. Нею також було впроваджено перші дорожні знаки, детально розписано обов’язки і права водіїв та пішоходів. Документ підписали 68 країн світу. Конвенція діє і до сьогодні.

Версія для друку          До списку статтей

Загадки

Фарбоване у сім кольорів коромисло через річку зависло.

* * *

У спеку мене люди завжди чекають, проте як покажусь — усі втікають.

 

Перевір свою увагу

Знайди 10 розбіжностей між малюнками

 

Ребус

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове