Архів
П’ятниця,
26 червня 2020 року

№ 47 (19795)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Продовження теми

Суд у Гаазі: хто «сидітиме»?

Михайло ГУБАШ.

У Нідерландах відбуваються судові засідання у справі про збитий над Донбасом «Боїнг» рейсу MH17. Суд розпочавсь у березні цього року — через майже шість років після трагедії. Чому ж так довго тривав (і досі триває) процес досудового розслідування і коли можна сподіватися на остаточний вирок винним у загибелі 283 пасажирів і 15 членів екіпажу цього лайнера?

НАГАДАЄМО: пасажирський «Боїнг»-777 «Малайзійських авіаліній», що летів із Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий над тимчасово окупованою територією Донбасу 17 липня 2014-го.

Брати відповідальність за цю моторошну трощу ніхто не поспішав. Росіяни разом із бойовиками стали тицяти пальцем у бік ЗСУ. Мовляв, це український винищувач збив пасажирський лайнер. А якщо не він, то ракета, українська. «Знайшовся» навіть якийсь іспанський авіадиспетчер, який засвідчив начебто причетність до трагедії нашої військової авіації. До речі, розслідування встановило, що той «диспетчер» виявився звичайнісіньким шахраєм, а фейкову скандальну заяву зробив за гроші.

Для встановлення винних персон і їхнього покарання створили міжнародну слідчу групу. Ще 2018-го вона з’ясувала, що літак був збитий зенітно-ракетним комплексом «Бук», який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони ЗС РФ, що дислокується у Курську.

Торік у червні слідчі назвали імена чотирьох підозрюваних, яких уважають причетними до транспортування і бойового застосування смертоносного «Бука». Це колишній офіцер ФСБ і так званий міністр оборони «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ генштабу ЗС РФ, глава «ГРУ ДНР» Сергій Дубинський, підполковник-спецпризначенець ГРУ Олег Пулатов (усі — громадяни Росії), а також громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці «ДНР».

Усім їм повідомили про підозру і «запросили» взяти участь у судових слуханнях. Та ніхто в Гаагу, певна річ, не поїхав. Харченка, який спокійно проживав у Донецьку, вже на другий день після початку процесу було заарештовано тамтешнім «МГБ ДНР». Йому висунуто звинувачення у… незаконному зберіганні вогнепальної зброї. Є припущення, що таким чином колишнього бойовика сховали від українських спецслужб, щоб ті його не викрали, як це раніше сталося з іще одним фігурантом справи — ракетником військового формування «ДНР» Володимиром Цемахом.

Утім, один з обвинувачуваних таки вирішив брати участь у слуханнях, але заочно. Це Олег Пулатов, інтереси якого в суді представляють двоє адвокатів із нідерландської юридичної фірми. А ось хто оплачує їхню дорогу роботу, достеменно не відомо. Як поінформувала одна з тамтешніх ТРК, навіть самі адвокати Пулатова не знають точно, хто їм платить, їм відомо тільки, що гроші надходять із «фонду, створеного у Росії».

Як довго триватимуть судові слухання і коли можна сподіватися на вирок міжнародної Феміди? Певної відповіді не знає ніхто. Згідно з попереднім графіком, останнє засідання має відбутися в період з 1 лютого до 26 березня 2021 року. Але судовий процес може затягнутися. Про це говорять і сторона звинувачення, і захист одного з підсудних. А у Міністерстві закордонних справ України вважають, що остаточну ухвалу Міжнародний суд ООН оприлюднить 2022-го чи й 2023 року.

Представник слідчої групи від України Гюндуз Мамедов каже, що робота групи триває, щоб зібрати докази проти всіх винних у трагедії: як тих, хто віддавав наказ, так і тих, хто його виконував. Поки що ж найвисокопоставленішим із російських держслужбовців, офіційно визнаних фігурантами у справі, є заступник керівника прикордонної служби ФСБ РФ генерал-полковник Андрій Бурлака.

За словами заступника глави МЗС України Євгена Єніна, наприкінці цього року Росія має подати свій контрмеморандум. У ньому Кремлю потрібно пояснити, чому курська 53-тя аеромобільна бригада супроводжувала «Бук» на територію України. Також РФ має повідомити, чи здійснювалося нею розслідування цього злочину на її території і як саме. Наразі ж позиція країни-агресорки така: Гаазький суд і попереднє слідство намагаються штучно обілити Україну і звинуватити Росію.

Отже, чекати швидкого розгляду справи і засудження винних, як бачимо, не доводиться. Проте цілком зрозуміло, що справа рухається — хоч і повільно, але впевнено.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Лісоруби не винні?
Читати
Оцінювання розпочато
Читати
Як бути з навчанням
Читати
Кордони закриті
Читати
Електорат розсіюється
Читати
Уточнено норму
Читати
Тепер автоматично
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове