Архів
П’ятниця,
26 червня 2020 року

№ 47 (19795)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Весела світлиця

Господар «Веселої світлиці» Юрій ІЩЕНКО.


Версія для друку          До списку статтей

З-під пера ювіляра!

Сивина в бороду — біс у ребро

До економічної кризи я голився щодня. Тепер доводиться на лезах економити. Так і виросла борода. Сива.

Кажуть, сивина в бороду — біс у ребро. Вирішив і я про всяк випадок перевірити свої ребра. Бо стали чомусь боліти. Може, й справді в якомусь засів біс? Ребра спереду обстежив сам. Нічого не намацав. А зі спини мої руки ребер не дістають. Уже не гнуться. Потерся спиною об одвірок — безрезультатно. Невже, ігноруючи сивину, біс у моїх ребрах так і не оселився?

Із цікавості розпитав своїх ровесників — чи не відвідував їх біс із посивінням бороди. Петро і Степан зізналися, що таки бувало. Іван (бородань зі стажем) нічого не пригадав, пославшись на застарілий склероз. А Пилипа і питати нічого — у нього борода ще з юності чомусь не росте. З дружиною сумнівами не ділився, бо ж у жінок ребра є, а бороди нема.

Може, думаю, хитрий біс поміж ребер проскочив та й застряг десь у печінці або шлунку. Так у печінці йому місця точно немає. Там давно вже сидять «економічно обґрунтовані» тарифи на житлово-комунальні послуги, ціна на мінімальний споживчий кошик і перманентні розбірки вітчизняного політбомонду. У моєму шлунку він теж довго не протримався б. Через високу кислотність сам став би лише харчовою добавкою.

Перш ніж вдатися до сеансу екзорцизму, сходив до рентгенолога. Рентгенівська плівка біса ні в ребрах, ні поміж ребер також не виявила.

Може, у мене патологія? Може, улюбленого бісом ребра не вистачає? Гуртом перерахували ребра у Петра і Степана. Тричі. Кількість збігається з моїми. Знайомий хірург припустив, що це бісові інопланетяни вві сні поцупили моє безцінне ребро, а мені якийсь протез вставили.

Щоб перехитрити нечисту силу і убезпечити надалі свої ребра, сиву бороду пофарбував. Хай тепер вертлявий біс вирішує свої проблеми без мене.

Народні прикмети

У старі народні прикмети не вірю. Приміром, у Києві марно розраховувати на те, що хтось на щастя перейде тобі дорогу з повним відром. Не носять тепер кияни воду відрами. Вода хоч іржава, але у квартиру тече сама. А через дірки у гнилій сантехніці тече крізь стелю ще й до сусіда знизу.

І куди прямують чорні кішки — мені байдуже. Відьми, що колись у них перевтілювалися, давно пощезали. Екологія доконала. Якщо й залишилась якась підстаркувата у тому ж таки Конотопі, то долетіти до столиці їй ні на чому. Мітли в дефіциті.

Не вірю я і в те, що не повезе, якщо, скажімо, повернешся додому за забутим гаманцем. Він все одно порожній. І від того, будеш чи не будеш хреститися та дивитися на себе в дзеркало, повнішим не стане.

А число 13 для мене взагалі щасливе. 13-го колись у мене був день зарплати, тепер 13-го поштарка пенсію приносить. На 13 гривень за рік підвищили мої «соціальні стандарти».

Втім, у нові прикмети вірю беззастережно. Якщо синоптики прогнозують дощ, ніколи не беру парасольки. І не помиляюсь. Коли вийшов на вулицю, а неба не видно з-за білбордів або у моїй поштовій скриньці з’являються вітальні листівки — це до виборів. До того ж поважні рожевощокі пани і пані у телевізорі змінили костюми від Армані, Бріоні та Луї Віттона на вишиванки, ще й заговорили українською — то найточніша прикмета: вибори будуть найближчим часом.

Якщо мені, Богом забутому, несуть пакет із гречкою — благодійник висуватиме себе в депутати. Коли політик каже, що настав час народові знати всю правду, — значить, зараз нестиме таке, що й на голову не налізе.

Якщо добре набридлі за останні роки говоруни з телеекрана переконливо заявляють, що вони «нові обличчя в політиці» й тільки вони здатні змінити країну на краще, то як же їм не повірити? Мабуть-таки, дістануть в офшорах свої заначки й роздадуть виборцям. Повіримо — і оберемо! І неодмінно збудеться ще одна народна прикмета: коли вчергове наступиш на електоральні граблі, то ті копійки, що ще залишились у твоїх кишенях після попередніх виборів, перекочують у кишені ново­обраних. А ти залишишся в дурнях принаймні ще на п’ять років.

Валерій ДЕМЧЕНКО.

м. Київ.

 

«Весела світлиця» щиросердо вітає свого постійного автора, лауреата премії ім. Остапа Вишні Валерія Демченка з черговим ювілеєм «2 по 40» і бажає йому, не озираючись на роки, й надалі залишатись у творчості таким же дотепно-молодим і занозисто-дошкульним гумористом, яким він був до цієї знаменної і застольно-невідворотної для нього дати. Так тримати, колего! Будьмо! Наливай, бо... їдять!

 

Версія для друку          До списку статтей

Кожне сільце має своє слівце      

Юрій ВЛАСІЙЧУК.

с. Малятинці

Кіцманського району

Чернівецької області.

Не плач, Марусю, бо я сам боюся.

Старий, але не іржавий.

Любити можна, а торкатись зась.

Чого забагато, те не смакує.

Пів правди — ціла брехня.

Той нічого не може, хто нічого не хоче.

Надто відважного часто б’ють.

У скупого все по обіді.

Шалена муха вкусила за вухо.

Чужі гроші теж хороші.

Наша невістка що не дай, то все стріска.

Якби не зима, то й літо було б довше.

Якщо ти не пиріг, то й не пирожися.

Там піч, там груба, а там баба беззуба.

У попа не проси здачі, а в кравця — остачі.

 

— У мене скарга на одного хабарника.

— Розумію, співчуваю, підтримую. Але це вам обійдеться в кругленьку суму.

Мал. А. Василенка.

Мал. С. Федька.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове