Архів
Вівторок,
16 червня 2020 року

№ 44 (19792)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Я народився 21 жовтня 1959-го, звернувся за призначенням пенсії 16.01.2020-го. З якої дати мені призначать пенсію за віком, якщо на дату виповнення 60 років я не мав належного страхового стажу, визначеного статтею 36-ю Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (26 років), однак 3.12.2019-го здійснив доплату страхових внесків до розміру мінімального внеску? Після здійснення доплати страховий стаж становить 26 років 5 місяців».

Анатолій СУХОРЕБРИЙ.

с. Борисівка

Іллінецького району

Вінницької області.

 

У ПЕРІОД із 01.01.2019 по 31.12.2019 право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 мали чоловіки за наявності страхового стажу 26 років.

Зважаючи на положення пунктів 1, 2 частини першої статті 45-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсію нараховують із дня звернення за її призначенням, окрім випадків, коли її призначають із більш раннього строку, зокрема, пенсію за віком нараховують із дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо особа звернулася протягом трьох місяців із дня його досягнення.

Отже, на 21.10.2019 — дату виповнення 60, ви не мали 26 років страхового стажу, необхідного для призначення пенсії. Право на пенсію ви набули у зв’язку зі здійсненням доплати страхових внесків до розміру мінімального внеску, у результаті чого ваш страховий стаж становить 26 років 5 місяців. Тому право на пенсію за віком ви маєте з 22.10.2019-го.

 

«Я фармацевт. Чи зарахують мені до спеціального стажу роботу за цією спеціальністю, якщо вона виконується за сумісництвом?»

Юлія ШКАПА.

смт Смотрич

Дунаєвецького району

Хмельницької області.

 

До СПЕЦІАЛЬНОГО стажу зараховується тільки робота за спеціальністю на основному місці. До того ж зайнятість на цих роботах протягом повного робочого дня не вимагається, тож особа, яка працює, наприклад, на 0,5 ставки провізором в аптеці, також має право на пенсію за вислугу років. Окрім того, до спеціального стажу зараховується кожен місяць такої роботи як повний, навіть якщо страховий стаж за цей місяць був неповний (у разі якщо заробіток за цей місяць є меншим за мінімальний і за нормами чинного на той час законодавства закладом не було здійснено доплату до повного мінімального страхового внеску).

Проте зверніть увагу, що пенсії за вислугу років призначають і виплачують при звільненні з роботи, що дає право на цей її вид. У разі зарахування після призначення пенсії за вислугу років на роботу, що дає право на цей вид пенсії, виплата її припиняється і поновлюється з дня, що настає після дня звільнення з роботи.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Області по-новому
Читати
Небо відкрите
Читати
Тенденція на збільшення?
Читати
Офіційно — півмільйона
Читати
США затвердили допомогу
Читати
Тепер — і без реєстрації
Читати
Культура в надійних руках...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове