Архів
Вівторок,
16 червня 2020 року

№ 44 (19792)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Буковина

Небезпечний вірус — малоросійство

Михайло ЛЕВЧУК.

ЧЕРНІВЕЦЬКА міська рада виступила на захист української мови — ухвалила звернення до керівництва держави із вимогами припинити нападки на основи української нації, полишити політику малоросійства і публічно вибачитись за вислови, які зневажають Україну. Депутати вважають, що виголошені найвищими державними чиновниками наміри обмежити використання державної мови у публічній сфері є черговою спробою поділити українців на різні сорти, провокують громадянський конфлікт, щоб перетворити Україну на колонію.

Розслаблятися ранувато

У РЕГІОНІ знову спостерігається різке збільшення інфікованих на COVID-19. Зокрема, спалах коронавірусу зафіксовано у Чорнівці Новоселицького району. Як повідомив сільський голова Георгій Бота, «ситуація складна, на кожному кроці чатує небезпека заразитися, адже хворих багато. Поновлено проведення дезінфекції вулиць села, та найефективнішим методом профілактики хвороби є свідома самоізоляції мешканців удома, мінімізація контактів».

Мобільні групи продовжують контролювати дотримання суб’єктами господарювання карантинних заходів. Зокрема, днями перевірили 159 закладів торгівлі, сфери послуг і ресторанного господарства в Чернівцях і в 129 з них виявили різні порушення.

Буковина надалі значиться серед областей, які не отримали дозволу на відновлення між-обласних автомобільних перевезень. У Мінінфраструктури повідомили, що позитивне рішення приймуть лише після того, як відповідна обласна комісія підтвердить досягнення «необхідних епідемпоказників».

Тільки поставити крапку над «і»

МІНРЕГІОН направив на погодження до центральних органів виконавчої влади, облдержадміністрацій і асоціацій органів місцевого самоврядування проєкт формату майбутніх районів у кожній області та АР Крим. На Буковині їх передбачено утворити три: Сторожинецький, Чернівецький і Хотинський.

У відомстві зазначили, що карти майбутніх районів підготовлені на основі пропозицій ОДА і консультацій з асоціаціями і експертним середовищем. Це тільки перший проєктний документ, який перед остаточним схваленням на рівні уряду ще зазнає змін.

Мабуть, були підстави для «ходьби»

ВЛАДА і громада Новодністровська готують позов до суду проти Кабінету Міністрів України через затверджений перспективний план, в якому, на їхню думку, не враховано інтересів мешканців міста. Зокрема, села, що вже увійшли до складу ОТГ, тепер передані «сокирянському князьку».

Тим часом Новодністровський міський суд узявся за розгляд справи щодо порушення групою місцевих мешканців правил карантину — 7 травня вони протестували проти згаданого урядового плану, заблокувавши рух транспорту на одній із вулиць. Тоді правоохоронці склали протоколи на сімох учасників акції, вказавши на характер порушення: «Безпідставна ходьба по проїзній частині дороги протягом 20 хвилин, при цьому не дотримуючись соціальної дистанції два метри».

Залишиться дітям?

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ окружний адміністративний суд визнав протиправним і скасував рішення сесії облради про ліквідацію комунального підприємства «Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій Садгора». На думку позивача (матері дівчинки, яка там лікувалась), така позиція крайового органу влади порушує конституційне право громадян на охорону здоров’я. Однак тривога залишається, адже ухвала суду першої інстанції може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Моральні збитки «не встановлені»

ТОРІК обласна газета «Час» розповіла про статки митрополита Чернівецького Мелетія (в миру Валентин Єгоренко) і архієпископа Банченського Лонгіна (Михайла Жара). Всього вдосталь, писала вона, в «московських попів» — автівки, квартири, десятки гектарів землі... І все це «нажите непосильним трудом».

Мелетій подав на газету до суду — вимагав спростування, вибачення та грошової компенсації за нанесені йому моральні збитки. Суддя Першотравневого суду Галичанський О.І. позов задовольнив і зобов’язав редакцію у триденний термін спростувати інформацію і відшкодувати збитки. Тоді «Час» звернувся до Чернівецького апеляційного суду. Колегія суддів стала на бік журналістів, зокрема, мотивувала це тим, що Єгоренко В.В. є публічною особою, митрополитом, отож межі допустимої критики стосовно нього навіть дещо ширші, ніж щодо звичайних громадян.

Не добився «своєї» правди святенник й у Верховному Суді України — його касаційна скарга залишена без задоволення.

Копійка до копійки...

ЗА ОЦІНКОЮ фахівців, торік міські комунальні підприємства «Чернівціводоканал», «Спецкомунтранс», «Чернівцітеплокомуненерго», «Міжнародний аеропорт Чернівці», «Чернівецьке тролейбусне управління» працювали зі збитками. Але диво — декларації їхніх керівників, навпаки, в епоху бідності продемонстрували невпинне зростання доходів. Скажімо, директор одного із підприємств, економічний стан якого перебуває в найбільшому мінусі, задекларував зарплату, що майже у півтора разу перевищує жалування міського голови.

Його пісні — народні

5 ЧЕРВНЯ виповнилося 100 років од дня народження славетного композитора з Буковини, народного артиста України, автора безсмертної «Марічки» Степана Сабадаша.

Народився він у Ванчиківцях нинішнього Новоселицького району, змалку навчився грати на скрипці. Юнаком почав опановувати ще й акордеон і невдовзі став найкращим акордеоністом не тільки Буковини, а й Румунії.

Першу пісню написав у 1951 році, присвятивши її чернівецьким трикотажникам, другу подарував передовикам сільського господарства. Третьою, створеною в співпраці з поетом-земляком Михайлом Ткачем, стала «Марічка», яка, без перебільшення, іще раз відкрила світові Україну.

Творчість шанованого маестро Сабадаша — ціла епоха відродження і розквіту української ліричної пісні. Досить згадати його «Очі волошкові», «Пісню з полонини», «Осінь»… Люди вважають їх народними.

… Щодня у Чернівцях можна спостерігати непересічне дійство, започатковане 12 листопада 2004 року: на вежу міської ратуші піднімається сурмач, одягнений у буковинський стрій, і рівно о 12-й на всі чотири сторони світу лине мелодія «Марічки». Напевно, це є найкращим спомином про митця.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Області по-новому
Читати
Небо відкрите
Читати
Тенденція на збільшення?
Читати
Офіційно — півмільйона
Читати
США затвердили допомогу
Читати
Тепер — і без реєстрації
Читати
Культура в надійних руках...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове