Архів
Вівторок,
16 червня 2020 року

№ 44 (19792)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Конфлікт

Відповідальність — на місцевій владі

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Про напружені відносини між керівництвом Плисківської ОТГ та найуспішнішим місцевим агропідприємством — ТОВ «Плиски-Агро», яке сплачує найбільше податків, відомо давно. Мотиви ворожнечі зрозуміти неважко — земля!

СПЕРШУ Плисківська сільрада виступила третьою стороною у судовому спорі між Держгеокадастром та аграрним підприємством за першочергове право оренди 600 га, винайнявши коштом бюджету високооплачуваних столичних адвокатів. Потім роздала більш як тисячу гектарів сільгоспугідь, частину з яких — одним масивом і далеко не жителям громади. Цього разу зайшли ще далі — вирішили відібрати землю під тракторною бригадою!

Задля цього скликали позачергову сесію, на яку завітала й голова громади Марина Вірко. Саме «завітала», бо офіційно Марина Олександрівна перебувала у відпустці. Представникам ТОВ «Плиски-Агро», які зовсім випадково дізналися про зібрання, депутати заборонили зайти в сесійну залу. Не подіяла на чільників громади й аргументація, що мова про орендовану підприємством землю.

— Керівництво ОТГ скликало позачергову сесію, для того щоб через формальні причини відмовити нам в оренді землі під тракторною бригадою, — певен співвласник господарства Валерій Новицький. — Замість того, аби дати нам можливість виправити помилку в документації, — ми випадково поставили іншу адресу — і після встановленого терміну звернутися повторно, депутати ухвалюють рішення безоплатно надати вказану ділянку невідомій особі (прізвище тримають у таємниці), що написала заяву на одержання саме її. На цій землі знаходиться нерухомість нашого підприємства. За неї навіть при 3% орендної плати ОТГ отримувала б щороку 47 тисяч гривень, при цьому залишаючись її власником! Очевидно, для платоспроможної громади така сума — це не гроші»…

Що спонукало керівництво Плисківської ОТГ і її депутатів забрати землю в аграріїв і віддати невідомим заявникам, ми вирішили запитати в голови сільради Марини Вірко. Утім, Марина Олександрівна від коментарів відмовилась. А от секретар Людмила Ілляшенко була говіркіша. На запитання, чому і кому вони передали землю під тракторною бригадою, відповіла: «Землю ми не передаємо, а згідно із законом надаємо дозвіл на розробку проєкту землеустрою. Підстав для ненадання дозволу відповідно до статті 118-ї Земельного кодексу сільрада не мала».

Отож секретар фактично визнала, що землю в громаді можуть брати всі охочі, хоча мешканці ОТГ прокоментували ці її слова з відвертим скепсисом. «Я писала заяву на 2 гектари, але, певно, обличчям не вийшла — відмовили», — нарікає мешканка Плисок Наталія Мороз.

Тим часом ТОВ «Плиски-Агро» всерйоз замислилось про переїзд.

— Ми раніше над цим не думали, але тепер розглядаємо, в тому числі й варіант переміщення машинно-тракторного парку в інше місце — з відповідною перереєстрацією підприємства, з виплатою усіх податків там, де співпрацю з успішним і стабільним господарством оцінюють адекватно, — ділиться намірами Валерій Новицький. — І якщо так станеться, то жителі громади мають знати, що наслідки, які виникнуть і можуть зачепити їх особисто, створили люди, котрих вони вибрали своїми керманичами!

До цього часу ТОВ «Плиски-Агро» залишається одним із небагатьох агропідприємств, зареєстрованих у Плисківській громаді. Оскільки майже сотня працівників мають роботу за місцем реєстрації, то щороку аграрії сплачують у бюджет громади близько трьох мільйонів гривень податку з доходів фізичних осіб. А коли керівництво підприємства все-таки вирішить піти з Плисок, то ОТГ втратить не лише 47 тисяч гривень за землю під тракторною бригадою, а й мільйонні податки.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Області по-новому
Читати
Небо відкрите
Читати
Тенденція на збільшення?
Читати
Офіційно — півмільйона
Читати
США затвердили допомогу
Читати
Тепер — і без реєстрації
Читати
Культура в надійних руках...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове