Архів
Вівторок,
16 червня 2020 року

№ 44 (19792)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

«Мізки» країні зайві?

Марина ТІШКОВА.

Учорашні одинадцятикласники нині готуються до вступу в навчальні заклади, який із 2008 року для вишів відбувається шляхом складання ЗНО. Однак коронавірус вніс багато, м’яко кажучи, дивних коректив у навчальний процес…

НАСАМПЕРЕД днями стало відомо, що уряд із метою безпеки заборонив проведення пробного ЗНО. Точніше, саме оцінювання відбудеться, але дистанційно — кожний майбутній абітурієнт зможе випробувати себе вдома. В Українському центрі оцінювання якості освіти заявили, що не зможуть повернути кошти, що були сплачені за участь (вартість одного тестування — від 138 до 150 гривень залежно від регіону), оскільки їх уже витратили на підготовку тестових завдань, друк тестових зошитів та організацію проведення тестування — до нього ж бо готувалися.

Наросла чимала хвиля обурення: загалом для проходження пробного ЗНО зареєструвалися понад 362 тисячі учасників, котрі сплатили майже 53 мільйони гривень. Влада поквапилася вгамувати народ обіцянкою, що гроші компенсують. Як саме, визначаються МОН і Мінфін.

Тим часом, за словами головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, змога проведення основної сесії ЗНО в заплановані терміни буде оцінена 20-22 червня. «Комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій розглянула два показники, оцінка яких свідчитиме про те, чи буде можливість проведення ЗНО в запропоновані терміни, чи треба буде повернутися до цього питання в подальшому», — повідомив В. Ляшко.

Того ж дня освітній омбудсмен Сергій Горбачов написав на своїй сторінці у соцмережах, що дістав інформацію відразу з трьох незалежних джерел, буцімто «у високих владних структурах готують документи про скасування ЗНО взагалі». Якщо це правда, то ситуація дуже погана. Адже відмова від Зовнішнього незалежного оцінювання означає, що дехто хоче скористатися коронавірусом, аби повернути «золоті» для одних і плачевні для інших часи хабарів та корупції під час вступних іспитів до закладів вищої освіти. «Ми остаточно втрачаємо шанс на те, що українська вища освіта буде розвиватись і матиме шанс досягти світового рівня», — підкреслив Сергій Горбачов. Годі й говорити, що молоді українці вважатимуть за краще вивчити, наприклад, польську, чеську чи німецьку мови і пробиватись у Європу, бо там нема корупції і цінують за знання, а не за татків гаманець… Отож втеча «мізків» ще більше посилиться.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Області по-новому
Читати
Небо відкрите
Читати
Тенденція на збільшення?
Читати
Офіційно — півмільйона
Читати
США затвердили допомогу
Читати
Тепер — і без реєстрації
Читати
Культура в надійних руках...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове