Архів
Вівторок,
16 червня 2020 року

№ 44 (19792)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Тернистий шлях до миру

Михайло ВЕДМІДЬ.

СИТУАЦІЯ в зоні проведення ООС залишається незмінною. Противник щодня обстрілює позиції Об’єднаних сил із різних видів озброєння, зокрема й заборонених мінськими угодами. Внаслідок ворожої бойової активності минулого тижня загинув один український військовослужбовець, іще 11 були поранені.

Тим часом у складі української делегації Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) відбулися зміни. Вперше до діалогу на майданчику були залучені переселенці як представники тимчасово окупованих РФ районів Донбасу. Це журналісти Сергій Гармаш і Денис Казанський, які представлятимуть ОРДЛО від Донецької області, та голова Міжнародної громадської організації «Луганське земляцтво» юрист Вадим Горан і лікар Костянтин Лібстер — від Луганської. Вони мають право виступу з питань, які потребують обговорення і консультації з представниками ОРДЛО, зокрема щодо місцевих виборів і закону про особливий статус цих районів.

Ось як прокоментували своє призначення самі українські журналісти. «Такі організації, як «ЛНР» і «ДНР», ніде не згадуються. І, відповідно, ніде не сказано, що саме з ними Україна повинна щось узгоджувати. Тривалий час від окремих районів виступали чомусь громадяни Росії Дейнего й Ніконорова, яких ніхто не обирав і які чомусь присвоїли собі право говорити від імені Донбасу. Тепер же ситуація змінилася, до переговорів залучена група корінних жителів Донбасу, які виїхали в 2014 році через переслідування і погрози. І у нас точно не менше прав представляти окремі райони (ОРДЛО. — Ред.)», — наголосив Д. Казанський.

«Сьогодні братиму участь у роботі політичної підгрупи. Як представник ОРДЛО. Звучить страшно. Насправді я вже п’ять років говорю на всіх ефірах: якщо вже вам такі дорогі мінські угоди, а в них записано зобов’язання України «консультуватися» й «узгоджувати» деякі законопроєкти з «представниками окремих районів Донецької та Луганської областей», то я теж із Донецька, ведіть переговори зі мною!» — пояснив С. Гармаш.

9 червня у форматі відеоконференції відбувся черговий раунд консультацій ТКГ, в яких взяли участь новопризначені члени української делегації.

Представник Росії на переговорах ТКГ Борис Гризлов так прокоментував ці зміни: «Київ відмовляється обговорювати політичні питання згідно з пунктами 11, 12 Комплексу заходів з виконання мінських домовленостей із представниками Донецька, Луганська і збирається обговорювати їх із колишніми жителями Донбасу, які зараз проживають на території України… Київ вирішив вести перемовини з людьми, котрих сам і призначив». «Така позиція фактично означає вихід України з мінського процесу», — заявив Гризлов.

Така позиція РФ, якщо її й надалі дотримуватимуться у Кремлі, як мінімум, оптимізму щодо просування мирного процесу не викликає.

Довідка: Денис Казанський — блогер, журналіст і політичний оглядач. До війни гостро писав про нелегальне видобування вугілля на Донбасі, критикував Партію регіонів. Народився 10 лютого 1984 року в окупованому нині Донецьку.

Сергій Гармаш — журналіст, головний редактор видання «ОстроВ», редакція якого до війни була у Донецьку. Родом із Єнакієвого.

Вадим Горан народився 31 січня 1969 року в Краснодоні Луганської області. Працював на прокурорських посадах на Луганщині, а з 2004-го — у Києві: в Генпрокуратурі та заступником прокурора столиці. Навесні 2014-го вийшов на пенсію.

44-річний лікар-травматолог Костянтин Лібстер народився в Луганську. Після закінчення місцевого університету працював у міській лікарні. З 2010-го завідував обласним відділенням травматології. 2014-го приїхав у Київ, працює в Олександрівській клінічній лікарні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Області по-новому
Читати
Небо відкрите
Читати
Тенденція на збільшення?
Читати
Офіційно — півмільйона
Читати
США затвердили допомогу
Читати
Тепер — і без реєстрації
Читати
Культура в надійних руках...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове