Архів
Вівторок,
16 червня 2020 року

№ 44 (19792)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну

Про дитячі табори і не мрійте

Олена КОЩЕНКО.

Для майже чотирьох мільйонів українських школярів розпочалися літні канікули. Проте Міністерство охорони здоров’я позбавило батьків надії на організоване колективне дозвілля їхніх дітей. Табори для молоді підпали під суворі карантинні обмеження. Відтак школярі проведуть літо вдома у чотирьох стінах або ж у селі в дідусів і бабусь, й без того заклопотаних господарськими та городніми справами…

ГОЛОВНИЙ санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив днями, що «цього літа не варто дозволяти роботу дитячих оздоровчих закладів». За його словами, у таборах існує висока ймовірність отруєнь, через що діти можуть потрапити в інфекційні стаціонари, де ризикуватимуть заразитися коронавірусом. «Це зараз головна дискусія, чи дозволити відкрити дитячі оздоровчі установи, чи ні. Я дотримуюся думки, що нинішнього літнього сезону цього робити не можна. Замість лікування кишкової інфекції ми можемо наражати на небезпеку інфікування ще й коронавірусом. Тому є пропозиція утриматися до стабілізації епідемічної ситуації», — висловив свої міркування чиновник.

Те ж саме кількома днями раніше, між іншим, заявив і міністр охорони здоров’я Максим Степанов: «Відкриття дитячих оздоровчих таборів можливе лише на останньому етапі карантину». А коли буде той «останній етап», ніхто напевне не знає. Він також повідомив, що перед відкриттям таборів МОЗ «завчасу надасть усі необхідні протиепідемічні рекомендації».

Тим часом діти від початку канікул дедалі більше часу проводять на вулиці без нагляду дорослих. І далеко не всі неповнолітні до кінця усвідомлюють небезпеку від нерозважливих пригод на дозвіллі. Наслідком чого часом є не лише каліцтва, а й загублені життя.

Не минає й дня без повідомлення з якоїсь області, що підлітки заради гострих відчуттів видерлися на дах електропотяга або на електроопору. Днями 15-річного тернопільського старшокласника ледь не вбило струмом. На території залізничного депо він поліз на верх вагона, щоби зробити там кілька фото. Проте потужним ударом струму його кинуло на землю. З численними опіками тіла, забоями та тяжкою черепно-мозковою травмою хлопця ушпиталили в реанімаційне відяділення обласної дитячої лікарні. Медики кажуть, що дивом вижив.

Заради того самого екстремального селфі й на Миколаївщині двоє підлітків залізли на металеву електроопору високої напруги. Старший дістав удар струму і впав на арматуру нижчого ярусу конструкції. Молодший намагався допомогти товаришу, але марно. Юнака вдалося зняти зі знеструмленої згодом конструкції лише рятувальникам. Його доставили у реанімацію в критичному стані.

Наслідки дозвілля неповнолітніх без належного нагляду дорослих бувають і набагато трагічніші. Не так давно у селі Гребені Кагарлицького району Київщини загинув 13-річний хлопець. Приїхав у село з батьками на дачу, спитав дозволу піти погуляти і зник. Телефон підлітка працював, але той не брав слухавку. Усім селом шукали дитину до пізнього вечора, а потім звернулися до правоохоронців. Останні знайшли вже неживого хлопця на околиці села під завалами давно покинутого і напівзруйнованого тваринницького комплексу. З’ясувалося, що дитину привалило стіною. На фермі він був не сам. Цеглинами поранило ще двох підлітків. Перелякані, вони розбіглися хто куди. Якби хтось покликав дорослих, можливо, у пораненого був би шанс вижити.

Проте скалічитись можна навіть у такому, здавалося б, безпечному місці для розваг малечі, як спеціально облаштований дитячий майданчик. На одній із гойдалок 4 червня у броварському міському парку Перемоги діти віком від 8 до 14 років стали разом гойдатися. Старші заходилися розгойдуватися щосили. Захопившись, не відразу завважили, що з відкритої кабінки випала найменша за віком дівчинка. Опинившись прямо на шляху гойдалки, потрапила під удари залізної платформи. Всі, хто був на майданчику, кинулись на допомогу, викликали «швидку». З’ясувалося, що дитина прийшла в парк із мамою. Але в той момент жінка з коляскою кудись відлучилася.

Наразі дівчинка перебуває в реанімаційному відділенні Броварської центральної районної лікарні, де медики борються за її життя. У неї переломи ніг і плечової кістки, забій спини і голови.

Ніхто не стане заперечувати: може, для старших віком відчайдухів-«зачеперів» батьки не такий уже й указ, але те, що сталося з восьмирічною дівчинкою на дитячому майданчику та з 13-річним хлопчиком, який у батьків спитав дозволу погуляти на занедбаній фермі, — безпосередній недогляд дорослих. Поліція вже повідомила, що батьки відповідатимуть за неналежне виконання своїх обов’язків. Утім, два останні з названих випадків і реакція на них правоохоронців (скажемо відразу: правильна, належна) спонукали багатьох співвітчизників, у кого також підростають школярі, заступитись за «заклопотану маму з коляскою» та вбитих горем батьків загиблої під завалами дитини. Бо запроваджені в країні карантинні обмеження, далеко не до кінця продумані й виправдані, оголили ще одну вкрай гостру суспільну проблему, яка напряму пов’язана зі статистикою нинішнього сплеску «канікулярного» дитячого травматизму.

Мова якраз про заборону на літні дитячі табори та інші оздоровниці. Соціальні мережі повняться коментарями мам і тат, змушених довіряти своїх синів і дочок вулиці та товариству таких же спраглих до пригод і розваг ровесників. «Позакривали всі дитячі оздоровниці, навіть пришкільні табори, які так виручали на самому початку літа. Куди тепер, скажіть, подіти дітей? Держава про те не подбала…» — такі відгуки зустрічаються найчастіше.

Деякі дитячі оздоровниці все ж анонсували відкриття липневих і серпневих змін. Але скільки коштуватиме путівка за умов дотримання отих обіцяних міністром «усіх необхідних протиепідемічних рекомендацій»? Так, далеко не кожна сім’я може собі дозволити всього за двотижневий відпочинок дитини «у мальовничому куточку Карпат» викласти від 10 тисяч гривень і більше. А якщо дітей у сім’ї двоє, троє?

На жаль, від держави — жодної програми хоч якихось карантинних компенсацій батькам, що допомогло б їм самим організувати вільний час свого чада на літніх канікулах. Щоб не було такої великої кількості травмувань серед неповнолітніх, які у селах і містах нині фактично залишені самі на себе. Поки що високопосадовці тільки дають батькам рекомендацію утриматися від організованого колективного дозвілля для своїх дітей «до стабілізації епідемічної ситуації».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Області по-новому
Читати
Небо відкрите
Читати
Тенденція на збільшення?
Читати
Офіційно — півмільйона
Читати
США затвердили допомогу
Читати
Тепер — і без реєстрації
Читати
Культура в надійних руках...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове