Архів
Вівторок,
16 червня 2020 року

№ 44 (19792)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька

Вербиченька

Cторінку підготувала
Устина ГРЕЧАНЮК.


Версія для друку          До списку статтей
  • Фольклорна спадщина

У понеділок роботи не починай

Наталка
НЕЧИПОРЕНКО.

ПОНЕДІЛОК — важкий день. Ви таке чули? Звісно, чули! Вчені різних країн по-різному пояснюють виникнення цього повір’я. Деякі українські дослідники вважають, що наші люди в неділю любили випити, а після доброї чарки працювати нелегко. Та інші цілком заперечують таке припущення. Вірування про важкий день були більш поширені між жінками, які оковитою не зловживали. Тим часом в Україні побутував дуже цікавий звичай, не відомий іншим народам. Називався він «понеділкування».

На «понеділкування» мали право лише заміжні жінки. На те право потрібно було отримати дозвіл від майбутнього чоловіка. Під час заручин дівчина ставила нареченому умову: вона пов’яже сватів рушниками тільки тоді, якщо їй у заміжжі можна буде раз на тиждень (у понеділок) звільнятися від усіх сімейних обов’язків, брати участь у жіночих посиденьках і веселитись у корчмі. У разі відмови дівчина могла дати парубкові гарбуза. Якщо ж він погоджувався, але обіцянки не дотримувався, то шлюб міг і розпастися.

У понеділок жінки збиралися в одній із осель, приносили продукти, готували обід. Протягом дня молодиці досхочу балакали, жартували, співали. Всі домашні справи лягали на чоловіка, свекруху. Звісно, що понеділок був для них важким днем.

Існує ще одне пояснення понеділка як важкого дня. Тут варто згадати такий історичний факт. Володимир Святославович, охрестивши Русь, зобов’язував киян відвідувати недільні відправи. Тих, хто не з’являвся до церкви, в понеділок жорстоко карали.

З понеділком пов’язано чимало прикмет і вірувань. У понеділок не можна було нічого позичати, бо «недобре худобі буде». Старші люди вважали за гріх одягати в понеділок нову сорочку. Господині не наважувалися в цей день брати з кубел яйця, а то кури припинять нестися. Не годилося у понеділок возити глину для хати, вирушати в мандрівку. Чумаків, наприклад, завжди споряджали в неділю.

Хоч би як там було, а донині існує прислів’я: «У понеділок роботи не починай і в дорогу не вирушай».

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове