Архів
П’ятниця,
12 червня 2020 року

№ 43 (19791)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Коронавірус зблизька

Василь САДОВИЙ.

Закарпатська область.

Під час пандемії у зоні найбільшого ризику опинилися лікарі. Саме вони як ніхто зараз заслуговують на всенародні слова подяки й захоплення. Серед них і 26-річний сімейний лікар із Закарпаття Михайло Данкович. Він пережив зараження коронавірусом, записавши весь перебіг захворювання. Робив це не тільки для колег, щоб вони мали ширшу картину клінічних виявів СОVID-19, а й для широкого загалу, щоб люди знали: хвороба важка й підступна, але перемогти її можна.

— НЕДУГА підкралася до мене раптово, — розповідає Михайло. — Прокинувся із жахливим головним болем. Також дуже боліли всі м’язи, важко було підвестися з ліжка, щоб зробити навіть кілька кроків, доводилось триматися за стіни.

Наступної ночі близько третьої години прокинувся від того, що палаю: жар розтікався по всьому тілу, ледве спромігся підійти до дзеркала. Поміряв температуру — 39,5°С, випив жарознижувальне і заснув.

Прокинувся о 6-й ранку, температура 39,3°С, випив ще жарознижувальне, через годину знову поміряв температуру — 39,5°. Ліки не подіяли, температура зросла! Колись я хворів на гострий тонзиліт (ангіна) з високою температурою, але від 500 мг парацетамолу вона за півгодини-годину спадала і не підвищувалася декілька годин після того, а тут ні! Випив інше жарознижувальне: 39°С. Жахлива слабкість, навіть незначний порух рукою спричиняв сильний біль. Температура тримається.

Зранку третього дня знову 39,5°С, випив жарознижувальні таблетки: не подіяли, через годину все ті ж 39,5°С. Дуже болить голова, горло... Взяв таблетку спазмолітика — 38,9°С. І це все! Температура не спадала весь день. Постійна нудота, хоча нічого не їв, бо зовсім не мав апетиту, були кишкові розлади. Біль у горлі дошкуляв усе сильніше, важко було пити навіть воду.

Пересвідчившись, що висока температура не піддається ні лікам, ні навіть суміші, яку вводять медики «швидкої», на четвертий день хвороби зателефонував сімейному лікарю, який сказав, що треба здати тест на коронавірус. Симптоми цього дня не відрізнялися від попереднього: температура 38,5°С-39,0°С, постійна нудота, біль у м’язах та у горлі, жахлива слабкість.

Наступного дня сімейний лікар повідомив: у мене COVID-19. Приголомшений, продовжив лікування. Температура трималася на рівні 39,3-38,9°С, але загальна слабкість дошкуляла менше, навіть апетит з’явився.

Після встановлення діагнозу почав записувати показники температури, пульсу і сатурації — насичення крові киснем (така функція є у спеціальному додатку в багатьох смартфонах). На шостий день хвороби ситуація була така: температура — 38,9-39,2°C. Пульс — 93-125 уд./хв. Сатурація — 94-97 (норма — не нижче 93).

Зранку сьомого новина: відчув, що не розрізняю запахи і смаки. Але був і невеличкий прогрес — гарячка почала відступати. Переконався, що жарознижувальне окремо без спазмолітика не діє. Самопочуття поліпшилося, зменшився біль у м’язах і в горлі, зник головний біль. Температура — 38,9-37,8°C, пульс — 93-99, сатурація — 95-97.

Наступні два дні температура коливалася, знижуючись навіть до 37,5°C. Зникли біль у м’язах і слабкість. Пульс-83-90, сатурація — 97-99. Апетит повернувся, але вся їжа була як трава: без смаку і запаху. Продовжував пити таблетки.

На дев’ятий день температура під дією ліків знизилася до норми. Поліпшилися показники пульсу і сатурації. Проте смак і запах усе ще були відсутні.

Нарешті температура у нормі, необхідність у жарознижувальному зникла. Загальний стан майже задовільний, хоча ніяка їжа не смакує, а кава як вода — таким був підсумок 10-го дня хвороби.

Тільки на 11-й симптоми захворювання майже зникли. Температура не перевищувала 37 градусів. Ні болю, ні слабкості! Усі інші показники теж у нормі. Надвечір відчув, що п’ю чай із лимоном, а не просто якусь рідину без смаку і запаху.

Попри те що всі симптоми хвороби зникли, тест на коронавірус був позитивний іще три тижні, що вимагало весь цей час бути насторожі. Але найголовніше, що тепер на особистому досвіді переконався, що коронавірус можна подолати. Потрібно налаштовуватись на одужання, не панікувати і тримати постійний зв’язок із сімейним лікарем, щоб у разі ускладнення якнайшвидше отримати допомогу в умовах стаціонару.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Отримали гроші
Читати
Європа теж підкинула
Читати
Загроза не минула
Читати
Вимоги послаблено
Читати
Пакують валізи. Назавжди
Читати
Дороги чи врожай?
Читати
Найважчим був квітень
Читати
Поки що негусто
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове