Архів
П’ятниця,
12 червня 2020 року

№ 43 (19791)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Камера фіксує — поліцейський призначає

Підготувала

Маргарита СИТНИК.

1 червня запрацювала система автоматичної фото- та відеофіксації порушень Правил дорожнього руху. Поки що камерами обладнані ділянки доріг у Києві та Київській області. Які зміни очікують на водіїв?

В МІНІСТЕРСТВІ внутрішніх справ пояснюють: мета запровадження автоматичної фіксації порушень — зниження числа дорожньо-транспортних пригод, саме тому засоби контролю встановлюють на ділянках доріг із найвищою концентрацією аварій. Крім того, якщо авто викрали, реєстратори системи мають забезпечувати невідкладну передачу інформації про його пересування у відповідні підрозділи Нацполіції. При цьому наголошується: кошти від штрафів за порушення скеровуватимуть виключно на поліпшення нашої побитої часом і недофінансуванням дорожньої інфраструктури та на посилення безпеки руху.

Поки що системи фіксують тільки перевищення швидкості, але згодом перелік розширять проїздом на заборонений сигнал світлофора; порушенням правил зупинки і стоянки, руху і зупинки на смузі для маршрутних транспортних засобів, встановленої заборони виїзду на смугу зустрічного руху, правил руху через залізничний переїзд; порушенням заборони рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками. Камери не ловитимуть водіїв спідтиха — на сайтах Нацполіції та МВС оприлюднені карти їх розміщення, також про них попереджуватимуть відповідними дорожніми знаками.

Притягнути до відповідальності за порушення можуть особу, за якою зареєстроване авто, або належного користувача, зазначеного власником у Єдиному держреєстрі транспортних засобів; керівника юридичної особи чи визначену ним відповідальну службову особу; а також таку, яка ввезла авто з іноземною реєстрацією на територію нашої держави. Персональні дані правопорушника встановлюються з відповідних реєстрів МВС і Мін’юсту.

Найголовніше, що цікавить водіїв: як саме система розраховуватиме допустиму швидкість. Отже, відповідно до Правил дорожнього руху, в населених пунктах дозволена швидкість руху становить не більш як 50 км/год. У місцях, де створені дорожні умови, що дають можливість рухатися хуткіше, вона може бути збільшена (за рішенням власників та за погодженням із поліцією). На дорогах за межами населених пунктів дозволена швидкість — не більш як 90 км/год., на автошляхах із розділювальною смугою — до 110 км/год., на автомагістралях — до 130 км/год. Фактом порушення є перевищення встановлених обмежень швидкості на понад 20 км/год. (+2 км/год. на похибку вимірювального приладу «Каскад», хоча ДСТУ дозволяє похибку до ±3 км/год.). Відповідно в Києві порушенням швидкісного режиму вважатиметься 73 км/год. (50+20+3). На окремих дорогах, де з 1 квітня до 1 листопада дозволено рухатись зі швидкістю 80 км/год., перевищенням вважатиметься 103 км/год. (80+20+3).

Після фіксації факту порушення інформація надходитиме до відповідного центру у департаменті патрульної поліції. Далі її розглядатиме уповноважена особа, котра й винесе постанову щодо накладення адміністративного стягнення (тобто людський фактор з автоматичної системи все-таки повністю не усунено). Документ друкується на паперовому бланку зі спеціальними елементами захисту. Він має містити адресу вебсайту, на якому особа може ознайомитися із зображенням чи відеозаписом свого авто в момент вчинення правопорушення, а також ідентифікатор для доступу до зазначеної інформації і порядок звільнення від адміністративної відповідальності.

Постанову протягом трьох днів надішлють рекомендованим листом із повідомленням на адресу місця реєстрації (проживання) фізичної особи чи місцезнаходження юридичної. Людині, котра ввезла транспортний засіб з іноземною реєстрацією на територію України, лист вручатиме відповідний підрозділ Держприкордонслужби. Постанова набирає законної сили після її вручення, отримання поштового повідомлення про вручення чи про відмову в її отриманні або повернення поштового відправлення з позначкою про невручення.

Штрафи такі: 255 грн, якщо перевищення швидкості становить 20-50 км/год., і 510 — якщо понад 50 км/год. Розмір стягнення зменшується на 50% у разі його сплати протягом 10 банківських днів із моменту отримання постанови.

Якщо водій не згоден, він має право доводити свою невинуватість. Для цього потрібно встигнути протягом 10 днів із дня набрання постановою законної сили звернутися до департаменту патрульної поліції або в суд. Якщо зазначений строк пропущено з поважних причин, за відповідною заявою його можуть поновити орган чи посадова особа, уповноважені на розгляд скарги.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Отримали гроші
Читати
Європа теж підкинула
Читати
Загроза не минула
Читати
Вимоги послаблено
Читати
Пакують валізи. Назавжди
Читати
Дороги чи врожай?
Читати
Найважчим був квітень
Читати
Поки що негусто
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове