Архів
П’ятниця,
12 червня 2020 року

№ 43 (19791)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Лікувальні властивості кропу

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

КРІП пахучий у багатьох країнах росте у дикому вигляді. В домашніх умовах вирощується як городня зелень, у кулінарії у свіжому і засушеному вигляді використовується як приправа.

З медичною метою широко застосовуються плоди (насіння) кропу. Їх заготовляють, коли насіння дозріло на 50-60 відсотків (приблизно наприкінці червня — в липні). При цьому нижнє листя зазвичай уже пожовкло, а плоди центральної парасольки побуріли. Зрізані суцвіття трави зв’язують у пучки і підсушують. Щоб уникнути втрат через осипання, пучки можна обгорнути бавовняною тканиною. Закінчивши сушіння, суцвіття обмолочують. Отримані плоди за потреби залишають досушуватися. Сировину зберігають у скляній банці близько двох років.

Описи плодів кропу пахучого містяться у давньоєгипетських папірусах і підтверджують, що рослина була відома ще п’ять тисяч років тому. Також у Стародавніх Греції та Римі він вважався ефективним вітрогінним, заспокійливим, ранозагойним засобом.

У сучасній народній медицині його використовують для поліпшення лактації, нормалізації моторної діяльності кишківника. Настої з плодів цієї рослини ефективні при діареї, неврозах, призначаються при перших виявах стенокардії і гіпертонії. Також показаннями до застосування є бронхіти, фарингіти. Насіння успішно вживають у вигляді відварів при циститі, сечокам’яній хворобі. При проблемах із кишківником (підвищене газоутворення, закреп тощо) необхідно приймати настій. Зовнішньо рослину призначають при екземі, гнійниках, а також для лікування хвороб очей.

А тепер про все конкретніше. Продукт помічний за наявності таких проблем зі здоров’ям.

Порушення в роботі органів шлунково-кишкового тракту. Настої і відвари із сировини стабілізують функції кишківника, не даючи розвиватись небезпечній мікрофлорі. Насіння має спазмолітичний ефект, регулює перистальтику і знижує кислотність шлункового соку. Яскравий приклад подібного впливу — лікування кольок у немовлят із допомогою кріпної води.

Гіпертонія, аритмія і атеросклероз. Настої і відвари з цієї рослини сприяють зниженню тиску. Крім цього, хімічні речовини, що містяться в сировині, справляють позитивний вплив на судини, розширюючи їх. Це допомагає поліпшити кровообіг, нормалізувати скорочення серцевого м’яза і відрегулювати роботу системи, що постачає насичену киснем кров органам і тканинам.

Сечостатеві захворювання. Рослина має яскраво виражену сечогінну властивість, що сприяє виведенню токсинів із організму. Також присутність фітонцидів і вітаміну C у складі препаратів із сировини добре знімає запалення, чинить місцеву антибактеріальну дію при зазначених недугах.

Скупчення жовчі. Насіння кропу збільшує відтік жовчі, нормалізує роботу жовчного міхура.

Застудні захворювання. При вживанні настоїв і відварів із рослини мокрота в бронхах не застоюється, і хвороботворні бактерії не мають змоги розмножуватися. Ліки з кропу допомагають позбутися нападів болісного кашлю при грипі та бронхітах.

Легкі розлади центральної нервової системи. Насіння містить фітонциди, які чинять легку седативну дію на весь організм. Тому препарати з вмістом кропу рекомендовані при підвищеній збудливості і безсонні.

Однак при такій кількості лікувальних властивостей у препаратів із насіння кропу є низка протипоказань. Це, зокрема, хронічні захворювання сечостатевої системи. Якщо в органах, які відповідають за виведення продуктів життєдіяльності, є камені і пісок, будь-які відвари з цієї рослини приймати не можна. Біологічно активні компоненти у складі таких лікарських засобів здатні зрушити ці відкладення з місця і спровокувати закупорку сечоводу. В цьому разі не обійтися без операції. Настої і відвари категорично протипоказані гіпотонікам. У випадку вживання подібних засобів при зниженому тиску можуть виникнути занепад сил, млявість, порушення зору і втрата координації в просторі.

Не рекомендується насіння кропу як лікувальний засіб при алергії на будь-який харчовий продукт. Оскільки плоди рослини багаті на ароматичні олії, загострення хвороби може настати навіть якщо раніше ідіосинкразія (підвищена спадкова чутливість організму до деяких неспецифічних подразників) була на амброзію або цитрусові.

З обережністю варто давати кріпну водичку малюкам. У готовому вигляді відсоток діючих речовин насіння в лікувальному напої мінімальний, проте замінювати ним повністю денний прийом рідини немовлятам протипоказано.

Отож приймати чай і відвари з плодів рослини слід лише після консультацій із лікарем. Тільки фахівець може з огляду на лікувальні властивості і протипоказання насіння кропу призначити правильну дозу рослинних препаратів на його основі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Отримали гроші
Читати
Європа теж підкинула
Читати
Загроза не минула
Читати
Вимоги послаблено
Читати
Пакують валізи. Назавжди
Читати
Дороги чи врожай?
Читати
Найважчим був квітень
Читати
Поки що негусто
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове