Архів
П’ятниця,
12 червня 2020 року

№ 43 (19791)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Полуничні регіони

Устина ГРЕЧАНЮК.

ЦЬОГО року ціни на полуниці є рекордно високими. Про це повідомляє пресслужба Української плодоовочевої асоціації (УПОА). «Оптові партії якісних суниць садових (полуниць) сьогодні продаються за 65 — 75 грн/кг, гірші пропонуються в середньому по 40 грн/кг, — ідеться в повідомленні. — Торік у цей час хороші ягоди можна було придбати пересічно по 25 — 30 грн/кг, у такому ж діапазоні коливалися ціни і позаторік».

Згідно з інформацією Держстату, у cepeдньoму вітчизняні аграрії збиpaють бiльш ніж 56 — 62 тиc. тонн полуниць щорічно. Практично увесь їх урожай іде на внутрішній ринок, річний обcяг eкcпopту — 1,2 — 2 тиc. тoнн.

Найбільше полуниць на відкритому ґрунті на території України вирощують у Херсонській області. Так стверджує Дeпapтaмeнт poзвитку ciльcькoгo гocпoдapcтвa і зpoшeння ХOДA. Плантації цих ягід у регіоні займають 250 га. Найполуничніший — Олешківський район, де вони окупували близько 120 га.

Херсонщина також увійшла до п’ятірки областей країни за середньою кількістю вирощуваних полуниць, щоправда, на четвертій позиції, — 3700 т. Перше місце в цьому рейтингу утримує Вінницька область із 18 тисячами тонн, друге — Одеська (5 тис. т), третє — Волинська (4 тис. т). І остання у полуничній п’ятірці Львівська область із 3,5 тис. тонн ягід.

Новий вітчизняний бренд

В УКРАЇНІ завершується реєстрація ще одного продукту із зазначеним географічним походженням — Мелітопольських черешень. Завершення процедури очікується наприкінці липня. Про це повідомив інформаційно-аналітичний портал АПК. «Це продукт елітного класу, ягоди збирають вручну, — наголошується у повідомленні. — Вони мають багаті на відтінки смак і аромат, збалансовані умістом цукру і кислоти, а також чудові товарні властивості».

Ці ягоди, котрі вже й без реєстрації давно стали національним брендом, вирощуються обабіч берегів річки Молочна у межах міста Мелітополь і у населених пунктах довкола нього. Добрий поголос про мелітопольські черешні шириться ще з ХІХ століття. На думку Асоціації виробників мелітопольських черешень, яка й подала заявку на реєстрацію захищеного географічного зазначення, це підвищить їх конкурентоздатність на світовому ринку.

Нагадаємо, що першим українським товаром, який отримав свідоцтво про реєстрацію географічного зазначення, став сир «Гуцульська овеча бриндзя».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Отримали гроші
Читати
Європа теж підкинула
Читати
Загроза не минула
Читати
Вимоги послаблено
Читати
Пакують валізи. Назавжди
Читати
Дороги чи врожай?
Читати
Найважчим був квітень
Читати
Поки що негусто
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове