Архів
П’ятниця,
12 червня 2020 року

№ 43 (19791)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Довкілля

Деокупація від радіації

Галина Вернигора.

Десятиліттями мешканці селища міського типу Цибулеве в Знам’янському районі Кіровоградщини у буквальному сенсі жили на радіоактивній «пороховій бочці». На околиці, впритул до житлових будинків, знаходилися вкопані в землю ще за Союзу три бетонні колодязі з радіоактивними відходами, кожен завглибшки 6 метрів. І ось нещодавно їх вивезли звідти разом із небезпечним умістом…

ІЩЕ У 1960 — 1990 роках на території УРСР радянська влада створила шість могильників радіоактивних відходів — результатів діяльності своєї ядерної програми, які 1991-го перейшли Україні без необхідної документальної інформації-характеристики про те, що саме в них захоронено. У ті часи такі об’єкти «замикалися» виключно на Москву. Вся технічна документація, всі формуляри ніколи не перебували в Києві. Відомо лише, що там могли бути здебільшого відпрацьовані стронцій і цезій. Два могильники розташовані в окупованому Криму, один — на території Донецького казенного заводу хімвиробів, який нині перебуває під контролем бойовиків, один — біля селища міського типу Делятин Надвірнянського району Івано-Франківської області, й ще один — про який мова, біля Цибулевого. Донедавна був могильник і поблизу селища міського типу Вакуленчук, що у Чуднівському районі Житомирської області. 2016 року його ліквідували — вивезли 30 тонн радіоактивних відходів до могильника «Буряківка» в Чорнобильській зоні відчуження. Після цього наземні конструкції сховища демонтували, а прилеглий майданчик піддали рекультивації, про що газета свого часу повідомляла.

Тривалий час радянський «історичний» спадок у Цибулевому доводилося охороняти українським військовим. Зрозуміло, що могильник загрожував здоров’ю місцевого люду. Селяни не раз улаштовували протести з вимогою до влади провести нарешті радіоактивну деокупацію Цибулевого. Проте лише торік Україні вдалося домовитись із Трастовим фондом НАТО про надання технічної допомоги для ліквідації цього небезпечного об’єкта. Профінансувати роботи на суму півтора мільйона євро погодилась Німеччина.

Тендер на проведення необхідних дій виграла компанія «НТ-Інжиніринг». Тож українські спеціалісти спроєктували та збудували майданчик біля могильника, де відбувалась ліквідація сховища з максимальним захистом для довкілля та людей. Колодязі з відходами обережно вилучили. Їхній вміст запакували у спеціально розроблені сертифіковані контейнери для переміщення небезпечних ядерних відходів. Затим так само, дотримуючись усіх спеціальних заходів безпеки, вивезли до Чорнобильської зони на територію сховища радіоактивних відходів «Буряківка».

«Тісна співпраця з НАТО дає змогу Україні ефективно виконувати проєкти з посилення радіаційної безпеки нашої країни», — сказав голова Держагентства з управління зоною відчуження Сергій Калашник.

А на об’єкті «Цибулеве» тривають відновлювальні роботи. Аби місцина залишилась екологічно чистою, фахівці компанії «НТ-Інжиніринг» очищають і рекультивують територію.

На черзі радіоактивна деокупація коштом міжнародної спільноти ще одного небезпечного об’єкта в Україні — могильника «Делятин» на Івано-Франківщині. На цій радіоактивній «пороховій бочці» так само десятиліттями проживають майже дев’ять тисяч мешканців селища.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Отримали гроші
Читати
Європа теж підкинула
Читати
Загроза не минула
Читати
Вимоги послаблено
Читати
Пакують валізи. Назавжди
Читати
Дороги чи врожай?
Читати
Найважчим був квітень
Читати
Поки що негусто
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове