Архів
П’ятниця,
12 червня 2020 року

№ 43 (19791)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

На догоду МВФ

Олена КОЩЕНКО.

Напередодні засідання виконавчої ради директорів Міжнародного валютного фонду із затвердження нової програми фінансування Stand-by для України в уряді зробили термінову заяву про те, що у державі стартує упровадження накопичувальної пенсійної системи.

ЯК ВІДОМО, для одержання позички в сумі 5 мільярдів доларів од МВФ наша країна має виконати ряд умов кредитора. Зокрема, продовжити пенсійну реформу, розпочату 2017 року. Як запевнив очільник Кабміну, в Україні поки що не підвищуватимуть пенсійного віку. Зрозуміло, що це соціально вибухонебезпечний крок. Надто тепер, коли народ доведений до крайнощів злиднями і безробіттям, а тривалість життя в нас — чи не найнижча у Європі. Проте вирішили ще більш «подоїти» людей шляхом упровадження накопичувальних пенсій.

Вочевидь, до такої законодавчої новації вже готові й парламентарі. «Сьогоднішня солідарна пенсійна система не гарантує гідного життя, — заявила голова Комітету соціальної політики Галина Третьякова. — Із 2030 року пенсію за нинішньою формулою в Україні зможуть отримувати лише менш як 40% населення. Решта матиме мінімальні соціальні виплати, бо їм не вистачатиме страхового стажу. Тож кризу солідарної системи треба терміново вирішувати». Також вона наголосила, що нині рівень пенсійних внесків з доходів працюючих покриває лише 20% ПФУ.

Тож влада готує вже з жовтня швидкий запуск другого рівня накопичувальної системи, яка має хоч якось утримати на плаву ситуацію із виплатами пенсій в Україні. Згідно із законопроєктом, оприлюдненим Мінсоцполітики, українці, що трудяться, а також їхні роботодавці почнуть примусово сплачувати ще й страхові пенсійні внески (по суті, йдеться про впровадження нового пенсійного податку). ПФУ скеровуватиме їх до недержавних пенсійних фондів і страхових компаній, авторизованих Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку. Єдине добровільне право, яке працюючі при цьому матимуть, — вибрати, куди саме робити відрахування.

На початковому етапі це нововведення стосуватиметься тільки громадян України віком не старше 35 років, які входять до списку претендентів на пільгові пенсії. До цієї категорії належать ті, хто трудиться на шкідливих і важких виробництвах (шахтарі, металурги, енергетики, працівники хімпрому тощо). Втім, дуже скоро і решті працюючих доведеться робити додаткові відрахування.

В уряді таку реформу хвалять. Кажуть, що після накопичення всіх виплат у пенсіонера буде вибір: узяти всі гроші відразу, розподілити терміни видачі на 5-10 років чи мати пожиттєве забезпечення завдяки цій виплаті. До того ж додаткові пенсійні активи можна буде успадкувати. Словом, суцільні тобі переваги. Тим часом незалежні експерти вказують на ризики упровадження в Україні накопичувальної пенсійної системи такого формату. Їхні аргументи такі.

Накопичувальні пенсійні системи успішно діють лише у країнах зі стабільною і багатою економікою. У такій слабкій, як наша, заощадження знецінюватимуться швидше, ніж працюючі встигатимуть заробити дохід. Це може призвести до банкрутств пенсійних фондів і страхових компаній. Скажімо, якщо припустити, що таку систему в нас було введено 1995-го, коли запровадили гривню, то відтоді гіпотетичні накопичувальні внески знецінилися б у понад 27 разів. Настільки здевальвувала гривня.

А де гарантії від держави тим, хто в нинішніх нестабільних економічних умовах платитиме внески до недержавних пенсійних фондів і страхових компаній? Он скільки збанкрутіло останніми роками банків, які також мали ліцензію НБУ. Приблизно таким же чином працюватиме і накопичувальна система. Різниця лише в тому, що коли ви вкладаєте гроші в банк, то щороку (навіть частіше) маєте змогу переглядати депозитну угоду, тоді як інвестуючи в якісь незрозумілу «накопичувальну систему», матимете доступ до неї, вже аж виходячи на пенсію.

Зрештою, така пенсійна система є додатковим навантаженням і на бізнес, роботодавців…

«Де тут логіка здорового економічного глузду для платників страхових внесків?» — резонно запитують фахівці. Й для прикладу наводять Росію, яка свого часу з великою помпою і щедрими обіцянками народу запровадила таку систему. Згодом вона у них збанкрутіла і від неї відмовилися, а гроші людям, які вони відраховували, ніхто не повернув.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Отримали гроші
Читати
Європа теж підкинула
Читати
Загроза не минула
Читати
Вимоги послаблено
Читати
Пакують валізи. Назавжди
Читати
Дороги чи врожай?
Читати
Найважчим був квітень
Читати
Поки що негусто
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове