Архів
П’ятниця,
12 червня 2020 року

№ 43 (19791)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Наша гордість

Спорт — найліпший друг

Олег КРИВОНІС.

Вінницька область.

На фото автора: Сергій Рибачок разом із вихованцями після чергової перемоги.

ІНКОЛИ одна-єдина, але небайдужа та енергійна людина може зробити для спорту більше, ніж цілий легіон «навколоспортивних» чиновників і функціонерів. Так сталось у Крижополі, де 2012-го був заснований спортивний клуб рукопашного бою «Краб».

А почалось усе дійсно із завзяття однієї людини, боксера і дзюдоїста Сергія Рибачка, якого доля закинула на Поділля з Черкащини. Його майбутня дружина була місцева, тож Сергій також «пустив коріння» у селищі. А оскільки не уявляв свого життя без спорту, то почав одразу відвідувати секції бойових єдиноборств. А після успішного виступу на Всеукраїнському чемпіонаті з рукопашного бою в Ямполі став працювати в цьому напрямі далі. Спершу сам, затим коло прихильників цікавого виду спорту зросло. А коли їх набралось півтора десятка, вирішено було створити спортивний клуб «Краб». Утім, перших два роки існування виявилися дуже непростими.

— Спасибі директору Першої крижопільської СЗОШ Миколі Івановичу Мартинюку, який надав нам для тренувань баскетбольну залу, — з удячністю каже Сергій Рибачок. — З інвентарю ми мали тоді лише кілька «лап», рукавичок, старих матів і боксерську «грушу». Але головне, що були ентузіазм і велике бажання працювати. Брали всіх охочих. Тож мої перші вихованці мали вік від 10 — 12 до 55 років. Певна річ, спочатку ніхто в нас не вірив, тим паче що на перші змагання я їздив один, бо бійці ще не були належним чином підготовлені. На другий рік поїхало вже троє. На третій — десятеро, а нині по три-чотири десятки осіб.

За допомоги місцевих благодійників матеріальна база поступово поліпшилась, і крижопільські спортсмени-рукопашники почали раз за разом вигравати обласні й навіть всеукраїнські турніри. Вони стали відомі, про них заговорили, та ще й так голосно, що до підтримки клубу 2014-го долучились місцева влада і громадськість. Разом вони спонсорували виїзд на змагання за межі району, давши можливість «крабівцям» виступати своїм найсильнішим складом.

Але й це ще не все. «Краб» став розростатись. Окрім Крижополя, де нині тренуються близько шістдесяти спортсменів (одна з груп суто дівчача), було відкрито секції у селі Городківка, а потім у селищі Піщанка. І там, і там займається приблизно по три десятки чоловік. Уже навіть встигли виростити своїх переможців і чемпіонів.

— Наша філософія — тільки захист. Я не втомлююсь це повторювати своїм вихованцям. А взагалі цей спорт, як не дивно, гасить агресію. Якось кілька років тому до мене привели одного хлопчину — ну просто неадекват. Під час спарингу на команди зовсім не реагував, таку мав агресію. Його доводилось хапати за комір і силоміць відтягувати. Але минуло три роки, і цей хлопчик виправився — став чемпіоном області, у нього з’явилось багато друзів, а раніше з ним ніхто не хотів водитись. Тож спорт — це велика сила, яка слабких робить сильнішими, а сильних — відповідальними й мудрими.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове