Архів
Середа,
10 червня 2020 року

№ 42 (19790)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Жодних Галинівних і Тетяновичів

Олег ГРИГОРЕНКО.

Час од часу поновлюються суперечки щодо гендерної нерівності у праві батьків офіційно називати своїх дітей не тільки іменем по батькові, а й по матері. Зокрема, представники феміністичного руху заявляють: чому лише за чоловіками закріпилось таке право — давати дитині ще й своє ім’я? А чим матері гірші?

ВЛАСНЕ, така традиція усталилась як у слов’янських, так і в інших народів. Хоча останніми роками звертання до дорослої людини по батькові вживається дедалі рідше. Натомість в Україні вже вкорінюється традиція давати новонародженій дитині подвійне, а то й потрійне ім’я.

Як свідчить практика, не всіх влаштовує їхнє ім’я по батькові. І найчастіше це буває не чиясь примха-забаганка, а до цього спонукають дорослу людину життєві обставини. Наприклад, хтось прагне взяти ім’я вітчима, хтось — відновити свій родинний зв’язок із біологічним батьком. Люди хочуть змінити своє по батькові у паспорті, проте в Україні це законодавчо заборонено. Сьогодні громадянин може змінювати тільки ім’я або прізвище.

Проте є такі затяті співвітчизники, які для вирішення цієї проблеми дійшли аж до Європейського суду з прав людини у Страсбурзі, юрисдикція   якого   поширюється на   всі   держави — члени Ради   Європи, що   ратифікували Конвенцію про   захист   прав   людини. Україна серед них.

Так, саме завдяки позову до цієї установи українка Наталя Гарнага, яка народилася Володимирівною, стала Юріївною. Європейський суд виніс ухвалу на її користь, зобов’язавши й українські судові органи задовольнити її право на вибір імені по батькові. Тож Наталя ствоpила пpецедент у Євpопейському суді та укpаїнському законодавстві. Як вона розповідає, коли їй було 12 pоків, тато пішов із pодини і відтоді жодного разу не переймався долею дочки. Наталя виросла, стала Наталією Володимирівною. Та чути таке звертання було нестеpпно. Спpаву pозглядали шість pоків.

В ухвалі Європейського суду був і спеціальний припис для держави Україна, якій було вказано на порушення прав своїх громадян на визначення у дорослому віці імені по батькові.

Після цього прецеденту наші депутати вирішили усунути правову «несправедливість». У Верховній Раді у першому читанні вже ухвалено проєкт закону №2450, який передбачає можливість для кожного громадянина, котрий досягнув 16-ліття, на власний розсуд змінити своє ім’я по батькові. Водночас 14-річна дитина також матиме право змінити його «за згодою батьків або опікунів». У документі пропонується доповнити статтю 295-ту Цивільного кодексу України і статтю 149-ту Сімейного кодексу України відповідними положеннями.

Але, попереджають у Мін’юсті, якщо ці зміни й ухвалять, ідеться лише про ім’я по батькові, похідне від будь-якого чоловічого. Тобто жодних Тетяновичів, Галинівних не буде.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Статистика погіршилась
Читати
На ринках стало вільніше
Читати
«Стіна»-довгобуд
Читати
В основному орієнтир на Захід
Читати
Карантин і безробіття
Читати
Борються зі страшною недугою
Читати
«Дія» не скрізь діє
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове