Архів
Середа,
10 червня 2020 року

№ 42 (19790)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Окупований Крим

Пийте з калюж!

Василь ПІДДУБНЯК.

В ЗАХОПЛЕНИЙ Росією Крим Україна не постачатиме воду до цілковитої деокупації півострова. Про це заявив Олексій Резніков, віце-прем’єр-міністр України — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

«Це принципова позиція: буде повна деокупація Криму, відновимо водопостачання. Допомагати окупаційній російській адміністрації ми не збираємося», — заявив Резніков. За його словами, Україна не боїться, що заради того, аби отримати воду, Росія вдасться до військових та силових дій.

Замість обіцяної води — ядерні об’єкти

РФ РОЗВИВАЄ на півострові ядерну інфраструктуру й розміщує засоби, здатні доставляти таку зброю. Про це повідомив постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич на онлайн-засіданні Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ, присвяченому безпековій ситуації в Азово-Чорноморському регіоні.

«Держава-окупант уживає заходи з «ренуклеаризації» Криму, передусім шляхом розміщення носіїв та інших засобів, здатних доставляти ядерну зброю, й активного розвитку ядерної інфраструктури на півострові», — сказав Кориневич.

Відповідальності не уникнути

МІЖНАРОДНЕ співтовариство буде продовжувати робити все, щоб притягнути Москву до відповідальності за дії в Криму, поки вона не поверне контроль над півостровом Україні. Про це заявив посол США при Організації з безпеки і співпраці в Європі Джеймс Гілмор Третій у зверненні до постійної ради ОБСЄ.

Посланник нагадав, що Сполучені Штати регулярно виступають із засудженням систематичних порушень правил окупаційними силами Росії і репресій проти українців у Криму, особливо кримських татар та інших релігійних і етнічних меншин, які зазнають найбільш серйозних утисків і переслідування.

«Нормандський формат» не для Кремля?

ОБГОВОРЕННЯ теми деокупації Криму неможливе у «нормандському форматі» через категоричну позицію Кремля. Таку думку в ефірі ObozTV висловив ексзаступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука. «Жодних ознак подібних дій я не бачу», — заявив він.

«Річ у тім, що для подібних кроків необхідна згода щонайменше Російської Федерації. А Росія протягом усіх цих років категорично, іноді навіть у відверто хамській манері відмовляється не те що брати участь у якихось заходах, а навіть обговорювати можливість проведення подібних заходів», — наголосив Тука.

Ні зарплат, ні майбутнього

В АНЕКСОВАНОМУ Криму на 89% збільшилася заборгованість із зарплат. Про це розповів підконтрольний Росії заступник міністра праці й соціального захисту Криму Леонід Михалевський.

«За даними «Кримстату», на 1 травня в порівнянні з 1 квітня 2020 року заборгованість збільшилася на 7,5 млн рублів, або на 89%, кількість працівників, яким своєчасно не виплачено заробітної плати, зросла на 142 особи, кількість підприємств-боржників збільшилась на сім. Станом на 1 травня 2020 року заборгованість із виплати заробітної плати на 17 підприємствах Криму становила 15,9 млн рублів перед 535 працівниками», — сказано в повідомленні.

Ще один вид репресій

УКРАЇНЦІ, які мешкають у тимчасово окупованому Криму і відмовились одержувати паспорт із двоголовим орлом, не можуть покинути півострів. Про це інформує за результатами моніторингу з реагування на пандемію COVID-19 на цій території Кримська правозахисна група.

«Громадянам України, котрі постійно мешкають у Криму й відмовилися від отримання «автоматичного» паспорта громадянина РФ, оформивши дозвіл на проживання, російська влада заборонила виїзд з Криму. Таких кримчан РФ позиціонує як іноземців»,— підсумовано з постійного відстеження ситуації.

Зрадників пригріють житлом

У МОСКВІ готується проєкт указу президента, яким буде передбачена видача квартир колишнім українським силовикам у Криму.

Йдеться про зрадників України, які набули російське громадянство після окупації, і зараз, «перебуваючи у складному становищі», потребують індивідуального житла. Таким чином глава РФ Володимир Путін відреагував на звернення кримчан. Розпорядження про підготовку указу опубліковане на сайті Кремля за підсумками зустрічі з «представниками громадськості Криму і Севастополя».

Перетворили півострів на танкодром

В ОКУПОВАНОМУ Криму російські військові проводять танкові навчання — відпрацьовують оборонні й наступальні дії. «Екіпажі БТР-82 і Т-72Б3 виконають стрільби зі штатного озброєння по мішенях, що імітують бронетехніку, артилерійські і протитанкові розрахунки умовного противника», — йдеться у повідомленні ЗМІ. Після анексії Криму в 2014 році РФ регулярно проводить військові навчання на півострові і в акваторії Чорного моря. У Генштабі України дії російських військових називають незаконними.

У виші, не складаючи ЗНО

ЦЬОГО року діти з тимчасово окупованих територій зможуть вступити до близько 100 вишів на всій території України без складання іспитів зовнішнього незалежного оцінювання та документа про повну загальну середню освіту.

Квота розрахована на понад 2,5 тис. дітей із Криму, для вступу і вони, і школярі з ОРДЛО повинні звернутись до одного з освітніх центрів. Про це в коментарі інформаційному агентству УНН сказала начальник головного управління вищої освіти Директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН України Світлана Кретович.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Статистика погіршилась
Читати
На ринках стало вільніше
Читати
«Стіна»-довгобуд
Читати
В основному орієнтир на Захід
Читати
Карантин і безробіття
Читати
Борються зі страшною недугою
Читати
«Дія» не скрізь діє
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове