Архів
Середа,
10 червня 2020 року

№ 42 (19790)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Компроміс можливий

Людмила СТЕЛЬМАХ
(Кучеренко).

Полтавська область.


Цього року в українських річках зафіксовано найнижчий рівень води за останні майже сто років. Можливі навіть проблеми з водопостачанням у містах, а також у селах — через практично пересохлі колодязі.

МОЇ ЗНАЙОМІ з Великих Сорочинців розповідають, що у квітні повноводий колись Псел нагадував такий собі струмок посередині річища. А Олег Кавун, орендар найбільшого в Миргородському районі ставка у селі Остапівка, показує фото, на яких видно, що поверхня плеса в ньому впала на 50% порівняно з 2018 роком, воно відступило на десятки метрів. Рибі нема де нереститися, а качкам і лебедям — де гніздуватися. Особливо постраждала хвостова частина трикілометрового ставка, що знаходиться на території Комишнянської сільської ради.

Остапівська водойма — улюблене місце відпочинку та риболовлі не лише жителів Миргородського, й інших районів Полтавщини. Сюди майже цілий рік приїздять рибалки з Києва, Сумської, Харківської та інших областей. Адже тут практично завжди можна розраховувати на гарний улов. Чисто, нема сміття на берегах, як зазвичай біля інших «безгоспних» ставків та озер. Тут проводяться змагання зі спортивної риболовлі. До речі, «Сільські вісті» розповідали, як рибалки дружно долучились до порятунку риби від задухи, який організував минулої зими орендар Олег Кавун. Урятували! А на інших водоймах Полтавської області риба загинула у великій кількості. Одне слово, в Остапівці є спільнота цивілізованих рибалок, котрі навіть організували почергову охорону ставка від браконьєрів, які виходять на промисел з електровудками та сітками.

Утім, уже два роки і місцеві, й приїжджі рибалки занепокоєні тим, що агрохолдинг, який орендує землі біля Остапівського водосховища, збудував насосну станцію, одержав спеціальний дозвіл на водокористування й бере воду з нього для поливу. Потужна техніка поглиблювала дно ставка, прокладала на поля труби півметрового діаметру. Нині (дякувати травневим дощам) зрошувальних установок ще не запускали. Але, поза сумнівом, як тільки стане спекотно, ТОВ «Агротех-Гарантія» качатиме ставкову воду на повну проєктну потужність.

По суті, виник конфлікт: один орендар хоче розводити рибу в ставку й для цього потрібно якнайбільше води в ньому, а інший користувач здійснює з нього зрошення для отримання високих урожаїв і збереженням рибних ресурсів, будемо відверті, зовсім не переймається. І якщо торік рівень води в Остапівській водоймі сяк-так примирював аграріїв і рибалок, то цього року ситуація зовсім інша. І останні не певні, що керівництво агрохолдингу сумлінно дотримуватиметься п.8-го ст.17-ї Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів», якою передбачено, що рівень води в рибогосподарських водних об’єктах має бути достатнім для забезпечення природного відтворення та життєдіяльності гідробіонтів.

Однак компроміс знайти можна. Була б на те добра воля!

Ставок створено ще в радянські часи. Тоді дамбою перегородили русло маленької річечки Озниця в глибокій балці у селі Остапівка, що майже на межі Миргородського, Лохвицького й Гадяцького районів. Джерела, які живлять річечку, знаходяться у хвостовій частині ставка, неподалік насосної станції. І якщо їх почистити, поглибити сам ставок, то у виграші були б усі: природа, рибалки і сільгоспвиробник.

Зрозуміло, проте, що у Олега Кавуна й рибалок-любителів катма коштів на такі роботи. Тому колектив рибалок надіслав рекомендованого листа керівництву й засновникам ТОВ «Агротех-Гарантія» щодо критичного стану Остапівського водосховища та ймовірних незворотних екологічних наслідків забору води для поливу земель товариства.

«Остапівське водосховище, — йдеться у листі рибалок директору та засновникам ТОВ «Агротех-Гарантія», — фактично для товариства має стратегічне значення, однак у вас відсутня зацікавленість у максимальному наповненні його протягом року та збереженні рибних запасів водойми. Утім, ми звертаємося до вас не лише як до людей, економічно зацікавлених у прибутках, а й як до відповідальних і небайдужих до збереження довкілля. Тож просимо вас долучитися до заходів з поглиблення русла річки Озниці, ставка та чищення водойми. Абсолютно впевнені, — закінчується лист, — що спільними зусиллями ми можемо запобігти перетворенню Остапівського водосховища на болото, а наші нащадки нами пишатимуться…»

Однак рекомендований лист повернувся відправникам, позаяк збіг термін зберігання на поштовому відділенні, а адресат так його і не одержав. Прикро… Але сподіваємося, що сторони все-таки врахують взаємну аргументацію і дійдуть згоди.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Статистика погіршилась
Читати
На ринках стало вільніше
Читати
«Стіна»-довгобуд
Читати
В основному орієнтир на Захід
Читати
Карантин і безробіття
Читати
Борються зі страшною недугою
Читати
«Дія» не скрізь діє
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове