Архів
Середа,
10 червня 2020 року

№ 42 (19790)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

I у фермерів є свято

Марина ТІШКОВА.

ВІДТЕПЕР щороку, 19 червня, відзначатиметься День фермера. Проєкт президентського указу про запровадження цього свята схвалив на своєму засіданні Кабмін. Обрали таку дату, бо саме цього дня 2003 року у Верховній Раді був проголосований Закон України «Про фермерське господарство».

У пояснювальній записці до указу наголошується, що реалізація цього рішення сприятиме вшануванню праці фермерських господарств і їхнього внеску в розвиток агропромислового комплексу і продовольчої безпеки України.

За даними уряду, нині в аграрному секторі економіки виробництво сільгосппродукції займає понад 76 тис. суб’єктів господарювання, із них фермерських господарств майже 47 тисяч.

Негода генерує ціни

ЗА ДАНИМИ Української плодоовочевої асоціації, ціни на фрукти та ягоди на нашому ринку сягнули історично високого рівня. Найбільше станом на початок червня зросла оптова вартість суниць садових (полуниць) — в середньому в 2,6 разу. Майже так само різко здорожчали черешні та яблука. Причина — кілька хвиль приморозків, остання з яких була в другій половині травня, що знищили значну частину врожаю, і рясні опади. Яблука дорогі через торішнє зниження виробництва. Запаси в сховищах українських садівників практично повністю вичерпані, на ринок завозять імпортні. Ціна груш за рік підвищилась на 30—35%, нині в продажу переважно закордонна продукція. Сильно постраждали від приморозків також абрикосові сади, тож власний урожай буде вкрай низький.

Сподіваються на рекорд

ПОГОДНІ умови цього року тривожать аграріїв. Однак Українська зернова асоціація налаштована оптимістично. За оновленим прогнозом, наша держава може повторити торішній рекордний урожай зерна. Валовий збір зернових і олійних культур, імовірно, сягне 98 млн тонн, а експорт — 58,5 млн тонн. Збільшення пояснюють можливим рекордним показником урожаю кукурудзи в новому сезоні. Крім того, травневі дощі поліпшили стан пшениці: врожаю очікують 26,8 млн тонн, а експорту — близько 18 млн тонн.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Статистика погіршилась
Читати
На ринках стало вільніше
Читати
«Стіна»-довгобуд
Читати
В основному орієнтир на Захід
Читати
Карантин і безробіття
Читати
Борються зі страшною недугою
Читати
«Дія» не скрізь діє
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове