Архів
Середа,
10 червня 2020 року

№ 42 (19790)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

У світи на заробітки

Олена КОЩЕНКО.

ОСТАННІМИ днями, попри дощову погоду, на західних прикордонних пунктах пропуску утворилися довжелезні черги з охочих потрапити до Польщі. Українці масово полишають батьківщину в пошуках сталого заробітку для своїх родин.

Нині на кордоні з Польщею функціонують чотири пункти пропуску: «Ягодин», «Краківець», «Рава-Руська» та «Шегині». Проте особливо багато народу на пункті «Шегині — Медика»: він поки що єдиний, який дозволено перетинати пішки. Тоді як для автомобілістів доступні всі КПП. За даними прикордонної служби, щодоби в середньому через західні контрольно-пропускні пункти виїздить щонайменше 20 тисяч співвітчизників.

Електрички заповнені

ДНЯМИ у рамках третього етапу послаблення карантинних заходів у багатьох областях було відновлено приміське залізничне сполучення. Проте рано зраділи, дав зрозуміти головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко: електрички можуть і скасувати. А все через те, що пасажири не дотримуються однієї з головних визначених для них вимог МОЗ — дотримуватися соціальної дистанції півтора метра. «Укрзалізниця» продає квитки, пасажирів стільки, що у вагонах їх під зав’язку, а це, на думку міністерського чиновника, «становить додаткову загрозу інфікування».

Та хіба ж люди від нічого робити у тих електричках їздять? Багатьох женуть на городи і дачі — годувальники цілих родин домашні злидні, мізерні пенсії і зарплати. Якщо не впорати город, то що потім їсти? На овочі і фрукти ціни зашкалюють. І останні для народу страшніші за коронавірус.

Самоврядування чи самоуправство?

НАКАЗ №102 від 3 червня Департаменту освіти і науки Київської міськдержадміністрації про звільнення від державної підсумкової атестації випускників 11-го класу столичних шкіл, які не мають наміру поточного року вступати до закладів вищої освіти, збурив суспільство. Київські одинадцяти-класники новині зраділи. Проте батьки випускників з інших регіонів закидали Міносвіти обурливими листами на кшталт: хто дозволив киянам таке самоуправство?

Нині, через епідемію, головне освітянське відомство, яке єдине має право встановлювати форми і порядок проведення ДПА, скасувало її у 4-х та 9-х класах. Проте для випускників старшої школи атестацію у формі ЗНО залишило дійсною. «Наказ Департаменту освіти і науки КМДА від 3 червня 2020 року №102 не є чинним і не підлягає виконанню, — повідомило МОН, наголосивши: — Це не просто ЗНО, а ще й перевірка знань школярів на відповідність навчального процесу державним стандартам у кожному навчальному закладі». На що у столичній держадміністрації апелювали: «Наказ підписаний із метою збереження життя і здоров’я учнів та вчителів і запобігання поширенню коронавірусу на території Києва». То хто ж, як мовиться, кого? Наразі ніхто не хоче поступатися.

Демографічна прірва

ЗА ТЕМПАМИ скорочення населення Україна сьогодні на дванадцятому місці у світі. З європейських країн компанію нам у цьому антирейтингу складають Болгарія, Латвія та Литва. Такі дані щорічного соціологічного звіту Світового банку. За прогнозом, до 2050 року українців стане ще на 20% менше. Відтак «пенсійні перспективи» для України вимальовуються невтішні. Чому?

І без експертів ООН очевидно, що давно тріщить по швах вітчизняна солідарна пенсійна система. Загалом на 10 працюючих у нас припадає 11 пенсіонерів. Навантаження на тих, хто працює і сплачує єдині соціальні внески до Пенсійного фонду, дедалі зростає. ПФУ потребує постійних доплат із держбюджету, який і сам давно дотаційний. Ось і нинішня чергова 5-мільярдна позичка від МВФ залежатиме від того, чи погодиться народ ще більше затягнути паски — тобто сплачувати більші пенсійні податки і збори. Про що мова? Про запровадження вже з 2021 року другого рівня — накопичувального — пенсійної системи.

Виховання гривнею

ДЛЯ пішоходів, які переходять дорогу в недозволеному місці або на червоне світло, відразу в п’ять разів збільшать штраф. Відповідний законопроєкт уже ухвалений Верховною Радою в першому читанні. Отже, якщо порушника піймають уперше, йому доведеться заплатити не 51, як досі, а 255 гривень. Якщо ж пішохід ще й напідпитку або порушив правила переходу вулиці вдруге, то замість 136 викладе 510 гривень, або ж йому присудять виправні роботи до 40 годин. А коли дії пішохода спричинять аварійну ситуацію на дорозі, штраф становитиме 680 замість 170 гривень. Ще один ухвалений паралельно законопроєкт зобов’язує всіх пішоходів нічної пори або «в інших умовах поганої видимості», переходячи вулицю, використовувати світловідбивні стрічки або наклейки на одязі, спеціальні жилети.

Торік в Україні сталося 8612 ДТП, унаслідок яких 1261 пішохід загинув, а решта травмувалися. При цьому мало не кожний другий із них був порушником Правил дорожнього руху.

Злодюжка підрядився касиром

ПОДЕКОЛИ доводиться чути нарікання на супермаркети. В основному йдеться про якість продукції, але щоб таке… На Хмельниччині касир супермаркету примудрився красти гроші з банківських карток покупців.

З допомогою спеціальних пристроїв 23-річний спритник копіював реквізити карткових рахунків покупців. Надалі дублював їх і знімав кошти. PIN-коди карток він запам’ятовував, спостерігаючи за їх введенням на POS-терміналі при купівлі товару.

Кіберполіція встановила, що для реалізації свого злодійського плану молодик спеціально працевлаштувався на посаду касира у супермаркет. Також придбав пристрої для зчитування секретної інформації з магнітних стрічок банківських карт (скімінгове обладнання).

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Статистика погіршилась
Читати
На ринках стало вільніше
Читати
«Стіна»-довгобуд
Читати
В основному орієнтир на Захід
Читати
Карантин і безробіття
Читати
Борються зі страшною недугою
Читати
«Дія» не скрізь діє
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове