Архів
Середа,
10 червня 2020 року

№ 42 (19790)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Вузли реформ

Вихвостів не втрачає віри

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото Миколи Олексієнка.

Завідувачка лабораторії Людмила Носенко нахвалює вихвостівське борошно.

Зліва направо: Олександр Акуленко, отець Іоан, Микола Кондренко.

Розвиток території можливий тільки за наявності інтегрованого та соціально відповідального бізнесу. Вихвостівська об’єднана територіальна громада Городнянського району — одна з небагатьох, якій щодо цього надзвичайно пощастило: тут господарює успішне СТОВ «Віра», котре фактично утримує навколишні села. Здавалося б, саме цей населений пункт мав стати центром великої громади, однак впливові гравці вирішили інакше.

Провідне господарство району

ТВАРИННИЦТВО та переробка — гарантія вдалого соціально орієнтованого підприємництва і того, що місцеві люди матимуть заробіток. СТОВ «Віра» дає роботу майже чотирьом сотням працівників (при тому, що в громаді всього 1800 жителів) і формує 60% районного бюджету. Це господарство із закритим циклом виробництва — від вирощування зернових і їх переробки до тваринництва. Вражаюча цифра для нашого сьогодення — три тисячі голів великої рогатої худоби, з яких 1300 — дійне стадо!

Запоруку успіху заступник директора з тваринництва Микола Жолдак вбачає в кормовому раціоні та селекції. «Донедавна ми інтенсивно голштинізували стадо, однак знову повертаємося до нашого симентала, — пояснює Микола Миколайович. — Голштин — надто «ніжна» порода для наших місць».

Результат, як кажуть, навіч: середньорічні надої рекордні для сьогоднішньої України — майже дев’ять тисяч літрів молока з корови.

На чотирьох молочнотоварних фермах працюють 50 доярок. «В агрохолдингах таку кількість корів обслуговувало б удвічі менше персоналу, проте для нас бізнес передусім має бути соціально відповідальним та орієнтованим на людину», — резюмує заступник директора.

Закритий цикл виробництва, тобто «з лану до столу», — так коротко можна охарактеризувати товариство «Віра». Його директор Микола Кондренко досяг прекрасних результатів завдяки ґрунтовній освіті, здобутій у Бобровицькому радгоспі-технікумі, та практичному досвіду.

Микола Кондренко — людина надзвичайно скромна, він неохоче погодився навіть на те, щоб сфотографуватися на тлі збудованих за його сприяння церков, і навідріз відмовився розповідати про свої успіхи. Що ж? Ми побачили частину з них. Серцем підприємства є млин. Тут, без перебільшення, мелють найкраще борошно на Чернігівщині. За словами заступника директора з комерційно-правової роботи Сергія Кондренка, незважаючи на віддаленість Вихвостова від основних транспортних вузлів, проблем зі збутом нема. Перевага продукту — це якість! По нього їдуть аж із Києва.

— Використовуємо тільки еліту та першу репродукцію. Відповідно хороше зерно — гарне борошно, — пояснює секрет успіху завідувачка лабораторії Людмила Носенко. — У нас клейковина не 24, як у багатьох, а 28, тому й виграємо ринок.

Те ж саме «марення про землю»

ПОРЯДОК і віра в день завтрашній — так живуть Вихвостів, Куликівка та Івашківка, які об’єднались у Вихвостівську ОТГ. Тут не пустують хати, заповнені школа та дитячий садок, найвища в регіоні народжуваність, гідні зарплати. Шлях Вихвостова до самостійної громади був багатостраждальним... Але згодом виникли нові труднощі.

30 червня 2019 року у названих селах відбулися вибори. Громада де-юре є, однак надходжень їй не віддають, а податок на прибуток іде в район. А віднедавна ОДА, нікого не спитавши, вирішила приєднати ці населені пункти до сусіднього дотаційного Тупичева, тим самим спровокувавши загальне невдоволення жителів маленької, але дружної ОТГ.

Прізвища тих, хто не давав створити громаду і продовжує стромляти палиці в колеса, не боїться назвати її голова Олександр Акуленко: «Тут командують Валерій Куліч із Владиславом Атрошенком (міський голова Чернігова та депутат облради, власники аграрного бізнесу. — Авт.) — у них землі в Тупичеві. Я не боюсь цього сказати: їхній інтерес — розвалити наше господарство».

— Якщо громаду приєднають до Тупичева, то ми не певні, що залишаться наші освітні заклади, — висловлює загальну думку завідувачка дитячого садочка «Ялинка» Тетяна Слєсарєва. — Сьогодні в садочку тридцять двоє діток і колектив із дванадцяти педагогів. Знаєте, Великому Листвину також обіцяли все зберегти, але як тільки він приєднався до Тупичівської ОТГ, не стало нічого... Тож для нас можливі тільки два варіанти: або ми залишаємось громадою, або приєднуємось до Городні.

Люди в один голос заявляють, що готові до кінця відстоювати власне право бути вільними і жити самостійно. Вони публічно закликають голову облдержадміністрації Андрія Прокопенка не піддаватися впливу місцевого олігархату і подивитися на Вихвостів як на самодостатню громаду з бюджетом понад 10 мільйонів гривень, який дасть змогу розвиватись і з вірою дивитись у майбутнє.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Статистика погіршилась
Читати
На ринках стало вільніше
Читати
«Стіна»-довгобуд
Читати
В основному орієнтир на Захід
Читати
Карантин і безробіття
Читати
Борються зі страшною недугою
Читати
«Дія» не скрізь діє
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове