Архів
Середа,
10 червня 2020 року

№ 42 (19790)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Коротко про різну мульчу

Компост, або перегнилі органічні речовини, поліпшують структуру ґрунту та забезпечують рослини поживними речовинами, які сприяють сильному, здоровому росту квітів, фруктів і овочів.

Це найкраща мульча для саду-городу. Компост складається з мінералів, корисних мікроорганізмів та мікроелементів. До того ж добре контролює випаровування і вже незабаром після внесення поліпшує структуру ґрунту.

Компостом мульчують шаром завтовшки 5—8 см.

Соснова глиця має приємний зовнішній вигляд і підкислює ґрунт.

Вона повільно розкладається, стійка проти ущільнення і з нею легко працювати. Гарантує рослинам відмінний захист. Якщо хвоя є дефіцитною, то її варто на зиму прибирати. Втім, у будь-якому разі її доведеться оновлювати щороку. Використовується для рослин, що люблять кислий ґрунт, і для ланд­шафтного дизайну.

Застеляти рекомендується шаром завтовшки 5—8 см.

Будь-яку скошену траву можна застосовувати як мульчу. Ще краще поєднувати її з іншими органічними речовинами, скажімо, листям.

Така мульча може бути джерелом вуглецю, необхідного для поліпшення структури ґрунту, й утворення більш збалансованого прошарку живлення рослин.

Однак є застереження: при укритті занадто товстим шаром може початись анаеробне розкладання цієї мульчі (гниття), що не дуже позитивно позначається на рослинах. Тому трава перед укладанням на мульчу має дещо підв’ялитись.

Оптимальна товщина такої мульчі — до 5 см.

Скошену траву також можна використовувати на овочевих грядках та в садку для мульчування пристовбурних кругів фруктових дерев.

Сіно або солома є дуже поживною мульчею. Розкладаючись, мінерали, мікроелементи та решта цінних поживних речовин, які містяться в сухих рослинних рештках, повертаються в землю. При перемішуванні їх із ґрунтом поліпшується його структура.

Неприємності можуть виникнути після занесення з цим видом мульчі насіння бур’янів.

Мульча із соломи конюшини, вівса, пшениці, ячменю, жита є доступнішою. Вона дешева. Та надто багато в соломі насіння бур’янів. Щоб воно не проростало, рекомендується покласти спершу п’ять-сім шарів газети, а потім солому.

Встеляти слід завтовшки 10 см.

Для покриття ґрунту в ландшафтному дизайні найкращою мульчею вважаються кора і тріски.

Перевага полягає в тому, що кора ламається повільно, і тому не потребує оновлення щороку. Великий розмір шматків кори дає змогу воді стікати в ґрунт. Останній збагатиться органікою, якщо під корою чи тирсою розмістити шар гною або компосту. Деревна тріска, отримана з різних листяних і хвойних порід, доступна.

Така мульча хороша для дорослих рослин. Молоді мульчувати нею не бажано. Спершу доцільно встелити компостом, а потім прикрити корою. Остання поступово руйнуватиметься, і її необхідно додавати приблизно кожні три роки.

Перш ніж використовувати деревні відходи як мульчу, їх необхідно витримати кілька місяців на відкритому повітрі. За цей час відбудеться вилуження токсинів, і в подальшому мульча стане придатною для використання за призначенням. До того ж варто пам’ятати, що кора і деревна тріска можуть викликати дефіцит азоту в рослинах, спричиняючи їх пожовтіння.

Залежно від того, яка фракція кори використовується, можна настеляти шар завто­в­ш­ки від 5 до 10 см.

Найдоцільніше тріску і кору використовувати в ландшафтному дизайні, навколо дерев і чагарників.

Свіжа тирса може бути дуже кислою, залежно від типу деревини. Якщо це так, то її треба витримати протягом року просто неба для природного розкладання кислот, а вже потім пускати на мульчу.

Тирса часто рекомендується як мульча для чорниці, рододендронів, а також інших культур, що ростуть на кислих ґрунтах, і для вічнозелених рослин.

Тирсою рекомендується вкривати завтовшки 5—8 см.

Геотекстиль усіх видів, як тканий, так і нетканий, не допускає проростання більшості бур’янів (осока і деякі трави все одно протикатимуться), а також гарантує нормальний водний і кисневий обмін. Матеріалом устеляють голий ґрунт до або відразу після посадки. Найкращі результати досягаються при комбінуванні гео­текстилю з органічною мульчею (внизу геотекстиль, зверху органічна мульча).

Перевага такої мульчі в тому, що зберігається водний і кисневий обмін. Добре пригнічує бур’яни.

Геотекстиль частіше використовують для ранньовесняного прогрівання ґрунту. Після облаштування грядок за посушливої погоди його доцільно застеляти як мульчу. При цьому слід перевірити, з якого боку матеріал пропускає воду, і вкрити так, аби дощова волога потрапляла до рослин.

Версія для друку          До списку статтей

З ПРИВОДУ зазвичай теплої, а нинішнього року аж ніяк не затишної пори наші дотепні люди склали безліч жартів на кшталт «швидше б уже перезимувати це літо», але занепокоєння, певна річ, більше. Адже холодні дощі не сприяли розвитку городніх культур, натомість умови для поширення хвороб рослин — розкішні. Тому ми підготували докладний матеріал про ураження грибками тощо основних овочевих — огірків, помідорів, цибулі, які формують урожай над землею (цибуля сюди входить, бо в неї спершу псується перо). Городники мають зорієнтуватися, як і чим рятувати посаджене, а що виявиться зайвим.

Ще один матеріал буде приділений боротьбі з бур’янами. Про що тут говорити, можливо, зауважать читачі, за сапку — і гей. Але, по-перше, крім сапки, можна використовувати інші інструменти, а по-друге, дехто хоче полегшити собі працю, застосовуючи гербіциди. Чи варто?

А гостем куточка ми запросили П. В. Шалупню, якого знають як удатного кролівника-селекціонера не тільки у його рідному Ріпкинському районі, а й інших куточках Чернігівщини. Чого ще досяг чоловік у власному господарстві, що варто було б перейняти, прочитаєте в наступному випуску.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове