Архів
Середа,
10 червня 2020 року

№ 42 (19790)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Своєчасно прорідіть моркву

ЯКЩО ЦЯ городня культура зійшла густо, посіви неодмінно слід прорідити. Саме в надмірній густоті криється причина дрібних коренеплодів, які восени й викопувати не хочеться. Перше проріджування роблять після появи першого справжнього листка. А загалом цю операцію потрібно провести два-три рази, при цьому остаточна відстань між коренеплодами залежить від сорту та способу сівби.

Якщо морква розтріскується, цьому теж є причина. Таке може відбуватися від нерівномірного поливу, внаслідок переходу від сухої спекотної погоди до дощів. Щоб уникнути розтріскування, добре поливайте моркву у спеку. Також звертайте увагу на строки копання коренеплоду — вони зазначені на пакетиках з насінням. Взагалі ліпше сіяти моркву в кілька строків — окремо для літнього споживання і для зимового зберігання, щоб коренеплоди не переростали.

Якщо морква має виродливу форму, то, найімовірніше, земля під нею була неглибоко і погано оброблена. Часто морквини спотворюються від унесення неперепрілого гною, недостиглого перегною, а морква не любить свіжої органіки. Найкращий ефект виходить після застосування мінеральних добрив, рослина їх добре засвоює.

Часто спотворена морква виростає при ушкодженні головного кореня, в цьому разі швидко наростають бічні відгалуження. Головний корінь можна ушкодити, виконуючи проріджування. Щоб уникнути цього, після операції слід рясно полити посіви.

Фосфорні добрива сприяють формуванню правильних, гарних коренеплодів. Вносити їх найдоцільніше перед висіванням моркви. Втім, під час росту також можна застосовувати доб­рива. Для цього підійде такий склад (у грамах на відро води): селітра — 25, суперфосфат — 30, калійна сіль — 30. Цієї кількості розчину вистачить на 10 м2 площі. Повторити підживлення варто через три тижні, таким же складом. Третій раз — ще через три тижні, комплексним добривом без наявності азоту. Вносити добрива найліпше ввечері в дощову погоду або після рясного поливу.

Коренеплоди рослин ушкоджуються і при висмикуванні великих бур’янів. Морква сходить довго, і для позначення рядків і раннього просапування можна застосувати висівання маячної культури. Найчастіше сіють ранню редиску. Редиска та морква, як сусіди, добре уживаються, і врожай виходить гарним та без зайвого клопоту.

Версія для друку          До списку статтей

З ПРИВОДУ зазвичай теплої, а нинішнього року аж ніяк не затишної пори наші дотепні люди склали безліч жартів на кшталт «швидше б уже перезимувати це літо», але занепокоєння, певна річ, більше. Адже холодні дощі не сприяли розвитку городніх культур, натомість умови для поширення хвороб рослин — розкішні. Тому ми підготували докладний матеріал про ураження грибками тощо основних овочевих — огірків, помідорів, цибулі, які формують урожай над землею (цибуля сюди входить, бо в неї спершу псується перо). Городники мають зорієнтуватися, як і чим рятувати посаджене, а що виявиться зайвим.

Ще один матеріал буде приділений боротьбі з бур’янами. Про що тут говорити, можливо, зауважать читачі, за сапку — і гей. Але, по-перше, крім сапки, можна використовувати інші інструменти, а по-друге, дехто хоче полегшити собі працю, застосовуючи гербіциди. Чи варто?

А гостем куточка ми запросили П. В. Шалупню, якого знають як удатного кролівника-селекціонера не тільки у його рідному Ріпкинському районі, а й інших куточках Чернігівщини. Чого ще досяг чоловік у власному господарстві, що варто було б перейняти, прочитаєте в наступному випуску.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове