Архів
П’ятниця,
5 червня 2020 року

№ 41 (19789)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Очистили місто

Зенон МИХЛИК.

Хмельницька область.

НЕЩОДАВНО депутати Славутської міської ради на сесії одностайно ухвалили рішення про позбавлення Валерія Басирова почесної відзнаки «За заслуги перед славутчанами». Приводом стало звернення голови Кримської організації КУН, члена Головної булави Всеукраїнського братства ОУН-УПА ім. генерал-хорунжого Романа Шухевича Василя Овчарука, в якому йшлося про антиукраїнську діяльність колишнього мешканця поліського міста на окупованому півострові.

Таку публічну позицію, уточнюється, Басиров зайняв од початку збройної агресії Росії проти нашої держави. Брав участь у так званому кримському референдумі, відкрито заявляв, що підтримує незаконну анексію українського півострова і мілітаристські дії РФ на Донбасі, засуджував Революцію гідності та антитерористичні операції наших військових проти російських загарбників і їхніх найманців.

Раніше ж цей колабораціоніст демонстрував цілком протилежні погляди. До речі, народився він на Уралі в 1947-му, мати — українка, батько — кримський татарин. Вочевидь, не з власної волі опинилися вони у тому далекому чужому краї.

«Коли виповнився рік, не стало батька, а мама, тяжко працюючи, перейшла зі мною Урал, Воркуту, Волго-Донський канал і нарешті повернулася на рідну Хмельниччину, в місто Славута. Тут я виріс, ходив у школу, мужнів, став журналістом, видав першу книжку», — розповідав про себе в газеті «Слово Просвіти» у травні 2009-го. Гордо додав, що ходив в активістах осередку НРУ, редагував газети у Славуті й Хмельницькому. Згодом перебрався до Криму, де заснував приватне видавництво «Доля» й однойменний журнал.

Іще до окупації, хвалився, задумав серію «Скарбниця кримськотатарської духовності» — особисто намірився перекласти українською мовою твори репресованих письменників корінного народу півострова. Казав, коли склав план, то «здивувався кількості переслідуваних і знищених мудреців».

…Нині російська окупаційна влада продовжує переслідування кримськотатарського населення, одверто чинить геноцид. А Басиров? Вислужується, демонструючи «послушаніє і раболєпіє»…

«Як завжди, пан Басиров охоче надає сторінки «новоросійським» літераторам, — читаємо в одному з номерів «Кримської світлиці». — Наприклад, для І. Горбань із міста «Макеевка, ДНР» (зазначено в його журналі) джерелом натхнення стали обстріли і страждання так званих ополченців».

Отож мали слушність депутати-славутчани, очистивши галерею заслужених громадян міста від присутності цього «землячка».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безробіття зросло
Читати
Два рекорди
Читати
Майже як раніше
Читати
Відійшов у вічність геній
Читати
Розікрали «подушку безпеки»
Читати
Дзвінкі червінці
Читати
Електронно та автоматично
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове