Архів
П’ятниця,
5 червня 2020 року

№ 41 (19789)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Істина Божественної Триєдиності

Антоніна КІЗЛОВА.

Малюнок Валентини Протопоп.

Нинішнього року п’ятдесятий день після Великодня, коли православні святкують дванадесятий празник Трійці (П’ятидесятниці, Зішестя Святого Духа), припадає на 7 червня (25 травня за ст. ст.). Субота напередодні Трійці — «батьківська», коли слід особливо поминати померлих.

Християни урочисто відзначали празник уже з апостольських часів. Його приурочено до дня, коли на апостолів і Богородицю, які зібралися разом через десять днів після Вознесіння Христового, зійшов Святий Дух у вигляді вогняних язиків, котрі яскраво світили, проте не обпікали. Всі, хто їх бачив, почали вільно спілкуватися будь-якою мовою. Так, подарувавши навіть малоосвіченим можливість проповідувати Слово Боже різним народам, прославилася третя Особа Пресвятої Трійці. Цим наочно підтвердилася Триєдиність Господня, про яку свідчив Ісус Христос.

Українські віряни називають П’ятидесятницю Зеленою Неділею, бо ще на Русі разом із прийняттям християнства узвичаїлася й традиція цього дня прикрашати храми зеленим гіллям. Поступово почали заклечувати не тільки церкви, а й домівки, до гілок додалися квіти й запашні трави, а підлогу та подвір’я стали вистеляти лепехою, папороттю. Здавна дотримуються благочестивої заборони на використання гілок осики, бо на ній, за переказами, повісився Іуда Іскаріот після того, як зрадив Христа.

Під час богослужіння освячують воду й букети, які потім шанобливо зберігають на покутті, використовуючи потрошку за потреби. Не пізніше, ніж із ХVIII ст., до храму брали й потрійну свічку, яка мала горіти всю святкову літургію. Після служби традиційним є хресний хід для освячення криниць, а подекуди — також обійсть.

Господарі на празник намагаються не працювати, лише доглядають худобу. Гуцули в п’ятницю перед Трійцею встромляють ліщинові й дубові гілки між капустою, щоб захистити городину від шкідників.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безробіття зросло
Читати
Два рекорди
Читати
Майже як раніше
Читати
Відійшов у вічність геній
Читати
Розікрали «подушку безпеки»
Читати
Дзвінкі червінці
Читати
Електронно та автоматично
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове