Архів
П’ятниця,
5 червня 2020 року

№ 41 (19789)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Кіровоградщина

Зачекались свого лікаря

Галина ВЕРНИГОРА.

ДВОПОВЕРХОВИЙ будинок, 100% доплати до зарплати і 20 тисяч підйомних пропонують двом сімейним лікарям, які погодяться працювати в селі Богданівка Знам’янського району.

Без постійного лікаря село живе рік. Хоча більш як чотиритисячна місцева громада свого часу подбала про своє медичне обслуговування. У Богданівській сільській амбулаторії є все необхідне обладнання для діагностики недуг і надання допомоги хворим, лабораторія для дослідження аналізу крові.

Голова сільської ради Анатолій Ващук нині активно взявся вирішити цю гостру соціальну проблему, для чого громада не шкодує коштів. Зокрема, кожна квартира для лікарів, які погодяться працювати в Богданівці, займає поверх — 100 квадратних метрів. На їхній ремонт сільрада витратила 900 тисяч гривень.

Обірвалася ліфтова кліть

НА НОВОКОСТЯНТИНІВСЬКІЙ шахті держпідприємства «СхідГЗК» під час підняття працівників нічної зміни зі штольні, з горизонту 300 м на горизонт 60 м, раптом обірвалася ліфтова кліть. У результаті шестеро гірників отримали переломи кінцівок, тяжкі забої черепа і спини. Щоб дістати їх, на місце викликали рятівників. Після евакуації постраждалих доправили в Маловисківську центральну районну лікарню. Двоє потерпілих у критичному стані… Працює спеціальна комісія з розслідування групового нещасного випадку.

Зарплати не мотивують

ШКОЛИ краю відчувають кадровий голод. Зокрема, у регіональному центрі зайнятості наразі є такі оголошення про вакансії: «Кропивницький. Вчитель початкових класів, зарплата — 6625 грн. Вчитель інформатики та математики — 4723 грн», «Світловодський район. Вчитель початкових класів і вчитель історії та правознавства — 6000 грн», «Знам’янка. Вчитель з англійської мови — 4800 грн», «Маловисківський район. Вчитель хімії та біології — 4743,70 грн», «Петрівський район. Практичний психолог — 4750 грн», «Голованівськ. Спортивна школа потребує тренера-викладача з важкої атлетики. Зарплата — 4723 грн»…

Пропоновані зарплати не мотивують. Власне, звідси й кадровий голод.

На одну вакансію 10 безробітних

ЗА ПЕРІОД карантину в регіоні зареєструвались 18 тисяч безробітних. Це вдвічі більше, ніж було торік за такий період, повідомив заступник директора обласного центру зайнятості Богдан Стоян. І назвав кілька причин. Зокрема, не всі ті, хто повернувся з-за кордону, поки що можуть знову виїхати туди ж на заробітки. Тому вони реєструються, щоб отримувати допомогу від держави.

Нині в Центрі зайнятості регіону є 1800 вакансій. Більшість — це робітничі професії: водії, підсобні робітники, ремонтники вагонів, монтери колій, гірники очисного забою. Проте пропонований розмір заробітної плати пересічно близько 6,5 тисячі. Тоді як за роботу будівельником за кордоном, у тих же Польщі, Чехії та Литві, наш співвітчизник може отримати вп’ятеро більше, ніж удома.

Унікальна хірургія серця

НЕ В КОЖНІЙ області сьогодні є можливість проводити операції на відкритому серці. А на Кіровоградщині торік у кардіологічному центрі провели понад три сотні таких оперативних втручань, ще майже тисячу — внутрішньосудинних…

Відкриття на базі обласного кардіодиспансеру хірургічної операційної дало можливість заощадити кошти, адже хворого більше не потрібно транспортувати — його можна прооперувати там, де проводили діагностику. Крім того, частина витратних матеріалів і медикаментів закуповується коштом державного і обласного бюджетів, що економить хворим третину вартості операції.

Ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, на жаль, стабільно залишаються в трійці лідерів недуг, які передчасно вкорочують віку українцям. Зокрема, у регіоні смертність від хвороб системи кровообігу залишається стало високою — на рівні 63%.

Новий завод у власності громади

ОБЛАСНЕ комунальне виробниче підприємство «Дніпро — Кіровоград» запустило власний міні-завод із виготовлення реагенту для очищення води. Електролізне устаткування встановлено на базі насосної станції «Зона-1». Сировиною для виробничого процесу є звичайна сіль. Вона розчиняється у попередньо підготовленій воді, після чого через неї пропускають електричну напругу. В результаті хімічної реакції й утворюється гіпохлорит натрію, який надходить у спеціальні резервуари для зберігання, та водень, який вивільняється в атмосферу без жодної шкоди довкіллю. Завод вдалося запустити завдяки залученню кредиту Світового банку. Очікується, що повністю установка окупиться за три роки.

Наразі завершуються монтаж і налаштування ще двох таких електролізних установок — в Олександрії та Знам’янці.

Був Чуб — став Харгінгс

СИДОРЕНКО, Іваненко, Чуб… Олена, Тетяна, Уляна… Тарас, Михайло… Здавалось би, хороші українські прізвища та імена. Проте, згідно з даними південно-східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, від початку року на Кіровоградщині майже 100 дорослих краян змінили прізвище або ім’я. І найчастіше зовсім не тому, що мали немилозвучне чи дуже вже архаїчне. Так, 31-річна мешканка області Олена змінила ім’я на Елізабет-Вікторія, 40-річний Олексій — на Гаррі. Ще два чоловіки з українськими прізвищами стали Харгінгсом і Дарбом…

Годі вже казати, які екзотичні імена нині дають своїм синам і дочкам молоді батьки. Щоправда, їх хоча б можна вимовити, тоді як американський винахідник Ілон Маск назвав свого новонародженого сина взагалі… абракадаброю з букв і символів — X/-Е А-12. Цікаво, як воно вимовляється?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безробіття зросло
Читати
Два рекорди
Читати
Майже як раніше
Читати
Відійшов у вічність геній
Читати
Розікрали «подушку безпеки»
Читати
Дзвінкі червінці
Читати
Електронно та автоматично
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове