Архів
П’ятниця,
5 червня 2020 року

№ 41 (19789)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Ініціатива

Прийдешнє Семисотки

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

Одеська область.

Цей хутірець, що в Саратському районі, вимирає. Розташований він на площі 14 га, а із 17 хатин, які там ще не зовсім розвалились, жилими залишились лише чотири. Таких сіл тепер в Україні й не злічити. Але для Семисотки зажевріла надія...

МІСЦЕВИЙ підприємець Олександр Паларієв задумав тут «прорубати вікно у прийдешнє» — створити туристичний центр, де можна побачити, як житимуть люди через півстоліття. Чи до снаги йому? Найімовірніше, так, бо Олександр неподалік Семисотки вже впровадив у життя проєкт, що зветься етнографічним туристичним комплексом «Фрумушика-Нова». Там усе вдалося, про це «Сільські вісті» вже розповідали.

«Довго не давала мені спокою думка, як допомогти дорогому серцю селу, де провів свої дитячі роки, — розповідає О. Паларієв. — І ось одного разу під час візиту до Міністерства аграрної політики дізнався про некомерційний рух Project Drawdown, що займається розробкою заходів для пом’якшення наслідків зміни клімату. Саме тоді обговорювався проєкт моделювання сіл, на прикладі яких можна було б показати туристам, як будуть жити люди через півстоліття. Я переконав представників проєкту, що Семисотка ідеально підходить для подібного експерименту».

На території хутірця планується побудувати сонячну електростанцію, встановити вітрові генератори та теплові насоси для обігріву жител теплом землі. Щодо води, то вона буде добуватися не з надр, а шляхом збору конденсату на поверхнях (простіше кажучи, роси), що утворюється вночі. Відреставровані сільські хати обладнають системами «Розумний будинок».

Крім туристичного призначення, хутір стане місцем проведення досліджень та експериментів у сфері сільського господарства. Як відомо, близько 30% вологи рослини отримують не через кореневу систему, а через листя з повітря. Паларієв давно вивчає досвід Ізраїлю та інших посушливих країн у цьому напрямі, проводить багато рослинницьких, зокрема садівницьких, експериментів на землях Фрумушики. Свої аграрні ресурси постійно надає студентам та науковцям для базових досліджень. Як поінформував підприємець, його комплекс співпрацює з Одеською національною академією харчових технологій, фахівці та студенти якої планують вирощувати в умовах посушливого півдня лаванду, мускатну шавлію, глід, терен, шипшину, горіхи...

Олександр певен, що подивитися на його малу батьківщину приїздитимуть не лише українці, молдавани, болгари (представники цих народів здавна живуть у цьому регіоні), а й, за теперішнім паспортом, іспанці, італійці та навіть мешканці далекої Канади. Адже семисотського цвіту — по всьому світу. Учасники проєкту вже зібрали значну етнографічну колекцію: меблі, різноманітне кухонне начиння та інші предмети побуту, які стануть частиною колекції майбутнього крає­знавчого музею села. Олександр Паларієв займається збором давніх фотографій місцевих селян, розшукуючи їх та їхніх нащадків по всіх куточках світу. Ці світлини прикрасять стіни туристичних будиночків і послужать добрій справі дослідників як нинішнього, так і прийдешніх поколінь.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безробіття зросло
Читати
Два рекорди
Читати
Майже як раніше
Читати
Відійшов у вічність геній
Читати
Розікрали «подушку безпеки»
Читати
Дзвінкі червінці
Читати
Електронно та автоматично
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове