Архів
П’ятниця,
5 червня 2020 року

№ 41 (19789)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Нашкребли коштів

Марина Тішкова.

Устина ГРЕЧАНЮК.

МІНІСТЕРСТВО розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства заявило, що з огляду на актуальність розвитку тваринництва підтримка цієї галузі є вкрай необхідною. За результатами консультацій і зустрічей із профільними асоціаціями ухвалено рішення про запровадження програми підтримки обсягом 1 млрд грн. Напрями такі: дотація за бджолосім’ї (допоможе власникам 520 тис. бджолосімей), часткове відшкодування вартості племінних тварин, бджіл, сперми та ембріонів (зокрема, 6400 голів нетелей, 4800 голів свиней, 450 голів овець, 200 000 доз репродуктивного матеріалу, 2500 бджолопакетів, 20 000 бджоломаток та 50 ембріонів), компенсація вартості будівництва тваринницьких об’єктів (для 25 ферм і комплексів, введених у дію торік у грудні та цього року), об’єктів зі зберігання та переробки зерна тощо.

...і підклали свиню

УРЯДОВЦІ, які на словах так переймаються проблемами аграріїв, що «спати не можуть», на ділі хочуть підкласти їм велику свиню. Як стало відомо, міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі при Міністерстві економіки планує запровадити обмеження на імпорт міндобрив в Україну з Європейського Союзу, Білорусі, Узбекистану та інших країн строком на три роки.

Вітчизняні сільгоспвиробники обурені цими намірами чиновників. Вони вважають, що лобіюються інтереси Дмитра Фірташа, у власності групи компаній якого Ostchem — основні заводи з виробництва азотних добрив в Україні. Квотування зміцнить його монополію та спровокує підвищення цін на вітчизняному ринку. За оцінками експертів, Фірташ отримуватиме додатково по $100 млн щороку з кишень аграріїв. Це нововведення також зашкодить торговим відносинам України з Євросоюзом й зі Світовою організацією торгівлі.

В Україні вже піднялася хвиля протесту проти цих планів уряду. Фермери блокували автошляхи, виходили під будівлю Кабміну в Києві, вимагаючи не вводити квотування на імпортну продукцію, аби не сталося подорожчання добрив. Аграрні асоціації звернулися з листом до Володимира Зеленського, в якому закликають Главу держави завадити монополізації ринку однією компанією. До речі, в 2017 році Ostchem зупинив виробництво азотних мінеральних добрив у період весняних польових робіт, чим спричинив штучний їх дефіцит.

Пасемо задніх

СЬОГОДНІ жодна країна не забезпечує себе повністю насінням для сівби. Але в розвинених державах чимала частка посівного матеріалу — неодмінно власного виробництва. Вартість однієї тонни насінної пшениці дорівнює вартості 5—10 тонн її товарного зерна, а продавши за кордон одну тонну насінної кукурудзи, можна придбати 50—70 тонн товарного зерна кукурудзи.

За словами завідувача відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення ННЦ «Інститут аграрної економіки» Олександра Захарчука, найвагомішим показником ефективності розвитку країни на світовому ринку насіння є співвідношення експорту цього виду сільгосппродукції до його імпорту.

За даними Міжнародної насіннєвої федерації (ISF), найбільший імпорт насіння у грошовому вираженні щорічно здійснюють Нідерланди (1,017 млрд дол., далі у цій же валюті), США (1,003 млрд), Франція (769 млн) та Німеччина (693 млн). До топ-10 імпортерів насіння також входять Італія (540 млн), Іспанія (531 млн), Російська Федерація (442 млн), Україна (439 млн) та Китай (366 млн).

«Похвалитися цим «почесним» восьмим місцем у компанії найпотужніших агровиробників світу Україна не може, — вважає Олександр Захарчук. — Бо її нема ні у першому, ні у другому десятку країн — експортерів насіння. Наша держава посідає скромне місце наприкінці цього списку з експортом 13—15 млн дол. США на рік».

А за співвідношенням експорту-імпорту насіння, як підрахували науковці Інституту аграрної економіки, Україна на передостанньому місці з показником (-423 млн дол. США). Гіршу цифру має лише Російська Федерація (-440 млн).

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безробіття зросло
Читати
Два рекорди
Читати
Майже як раніше
Читати
Відійшов у вічність геній
Читати
Розікрали «подушку безпеки»
Читати
Дзвінкі червінці
Читати
Електронно та автоматично
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове