Архів
П’ятниця,
5 червня 2020 року

№ 41 (19789)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Завирувало політичне життя

Марина ТІШКОВА.

Карантин послаблено, всі депутати, що перехворіли на коронавірус, одужали, і парламент після «напівпростою» повернувся до повноцінної пленарної роботи. За два дні розглянуто три десятки проєктів законів та постанов, ухвалено шість законів.

ЗА ЧАС карантину нардепи, очевидно, скучили за політичною активністю, отож пленарний тиждень почався жваво. Зокрема, члени «надпозиційної», за їхнім власним визначенням, фракції «Голос» узялися збирати підписи під проєктом постанови про відставку багаторічного міністра внутрішніх справ А. Авакова, підбуривши до цього й деяких колег зі «Слуги народу». Незадоволення ним і у політиків, і в суспільстві накопичувалося тривалий час, а каталізатором стали події в Кагарлику на Київщині. Однак опозиційна фракція «ЄС» підписи ставити відмовилася, пообіцявши постанову підтримати голосами, що стало приводом для сварки.

У чому суть, пояснюють експерти: по-перше, аби зареєструвати проєкт постанови, потрібен тільки один підпис — її автора; по-друге, не видно жодних ознак, що «нагорі» вирішили А. Авакова звільнити, а отже, голосів не набереться і вся ця історія служитиме лиш підтвердженням авторитету міністра; по-третє, фракція розумно вирішила не втягувати П. Порошенка, якому й так останнім часом дістається, у це протистояння. В опозиції плани глобальні — відставка всього уряду Д. Шмигаля (якого цілком може чекати доля попередників, котрі попрацювали всього півроку…). Хоча загалом переформатування Кабміну буде: збираються розділяти раніше об’єднані міністерства, створювати нові та призначати очільників у «безголові».

Що ж до законотворчого ужинку, то розглянуто зміни до Лісового кодексу. Вони, як сподіваються в парламенті, дадуть змогу зібрати найповніші дані про насадження. Кодекс доповнено поняттям національної інвентаризації лісів, визначенням цілей її проведення та джерел фінансування. В результаті інвентаризації збираються визначити показники поточного приросту насаджень, необхідні для оцінки рівня інтенсивності лісокористування, площі самозаліснених сільгоспземель та уточнити звітності до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату та до Кіотського протоколу стосовно щорічного рівня поглинання парникових газів «зеленими легенями» на нашій території.

Експерти привертають увагу до ратифікованої голосами фракцій «Слуга народу», «ОПЗЖ» та «Батьківщина» угоди про реадмісію з Білоруссю. Суть процедури така: одна сторона передає іншій громадян, які незаконно прибули на її територію. Начебто все цивілізовано, така угода діє між Україною та Євросоюзом. Але це, як кажуть, дві великі різниці. Адже до нас прибувають численні біженці від режиму О. Лукашенка, а також і від путінського. І тепер фактично легалізовано їх видачу в руки тамтешніх спецслужб, адже процедура реадмісії набагато простіша від екстрадиції… Власне, тому фракції «ЄС» та «Голос», усвідомлюючи всі ризики, й утрималися від голосування.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безробіття зросло
Читати
Два рекорди
Читати
Майже як раніше
Читати
Відійшов у вічність геній
Читати
Розікрали «подушку безпеки»
Читати
Дзвінкі червінці
Читати
Електронно та автоматично
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове