Архів
П’ятниця,
5 червня 2020 року

№ 41 (19789)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО.

Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Яка річка найдовша в світі? А найглибша?

Дослідники довго не могли достеменно з’ясувати, яка річка найдовша: Амазонка чи Ніл. Справа в тому, що визначити таке не завжди легко. Це залежить від встановлення джерела, знаходження гирла і точного вимірювання довжини річки між джерелом і гирлом. Тому довжина багатьох річок визначається дуже приблизно. Розбіжності часто бувають досить значні…

Ще зовсім недавно найдовшою річкою в світі вважався Ніл, русло якого простирається на 6690 кілометрів. Однак не йому сьогодні належить цей титул. Довшою за нього виявилася Амазонка, води якої проходять шлях майже сім тисяч кілометрів! Ріка протікає через Південну Америку, а потім впадає в Атлантичний океан. У 2011 році Амазонка була визнана одним із природних чудес світу. У ній міститься води більше, ніж в будь-якій іншій річці планети. Також вона відома тим, що вздовж усього її русла побудований тільки один міст Ріу-Неґру, довжина якого більш як 3,5 км. До речі, тропічний ліс, через який протікає річка, не менш вражаючий. Його називають легенями планети, у ньому є невідомі види живих істот. Він і досі зберігає свої таємниці, оскільки детально не вивчений через складність і небезпечність наукових маршрутів.

А от найглибшою у світі є африканська річка Конго, яка поступається Амазонці лише водоносністю. Починається вона у з’єднанні річок Луалаби і Лувуа, неподалік кордону Республіки Конго із Замбією. Її довжина близько 4700 кілометрів. Протікаючи через Південно-Гвінейську височину, зокрема вузьку ущелину, ширина якої в деяких місцях не перевищує 300 метрів, Конго утворює водоспади Лівінгстона. У цих порогах і розташована її найглибша точка, яка становить 250 метрів. Для порівняння: максимальна глибина Азовського моря — 15 метрів. Іще одна унікальна властивість Конго — це єдина річка, яка двічі перетинає екватор.

Версія для друку          До списку статтей

Хитрий квадрат

Яке б слово не розгадати, воно однаково читається і по горизонталі, і по вертикалі.

1. Трав’яниста городня рослина, листя якої, багате на вітаміни, споживають у сирому вигляді.

2. Столиця Греції.

3. Фахівець із вищою медичною освітою, який лікує хворих.

4. Місто-курорт на узбережжі Чорного моря (за межами України).

5. Деспот, жорстокий правитель, дії якого ґрунтуються на свавіллі і насильстві.

 

  • Криптограма

Добери ключі

Цифри треба замінити буквами, щоб утворилися слова, які складуть народне повчальне прислів’я. При цьому кожній цифрі відповідає певна буква. Слова-підказки — нижче.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове