Архів
Вівторок,
2 червня 2020 року

№ 40 (19788)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Червень
  Версія для друку          На головну
  • Скарби рідного краю

Найбільший і найстаріший

Олеся КОСТЕНКО.

Так офіційно називають дендрологічний парк «Олександрія», розташований недалеко від Києва у місті Біла Церква.

ПАРК заклав граф Ксаверій Браницький у 80-х роках ХVІІІ століття. Невдовзі він подарував цей маєток дружині Олександрі, яка й задумала відбудувати його на кшталт Петродворця та Царського Села часів Катерини ІІ. До Білої Церкви приїхав відомий французький архітектор-паркобудівник Мюффо — автор генерального плану парка.

Невдовзі було споруджено літню резиденцію родини Браницьких — «Аустерію» («Дідинець»); царський павільйон, де жили гості Браницьких — члени царської сім’ї; колонаду «Луна», павільйони — танцювальний, «Ротонда», «Китайський місток» і багато інших. Парк прикрасили бронзовими й мармуровими скульптурами, вазами, декоративними композиціями з великих брил і штучних земляних насипів. У глибоких балках з’явилися каскади водоспадів, фонтанів і ставків, наповнених джерельною водою. З Північної Америки і Західної Європи сюди завезли рідкісні екзотичні рослини.

«Олександрія» перетворилася на один із прегарних пейзажних парків Російської імперії з елементами романтизму. Ця минула розкіш палацово-паркового ансамблю збереглася на старовинних малюнках і літографіях художників. Один із них — Вілібальд Ріхтер. Він залишив нащадкам 24 ілюстрації з Білої Церкви, які зараз зберігаються у Франції.

Під час громадянської війни «Олександрія» зазнала великих утрат — було зруйновано більшість архітектурних споруд. Від більшовицьких рук пішов у небуття «Дідинець» («Аустерія») — один із найкращих палацових комплексів краю. З парку вивезли багато скульптур, значної шкоди завдали насадженням. Ще один удар паркові будівлі й дерева пережили під час Другої світової війни.

1955 року в АН УРСР створили проєкт реставрації «Олександрії». При вході встановили погруддя Тараса Шевченка і Олександра Пушкіна, які свого часу відвідували парк. Пушкін навіть написав тут частину поеми «Полтава».

Реставраційні роботи велися до 1990-х років. Потім настали скрутні часи. Зараз реставрація «Олександрії» відновлюється. Центром парку нині є 10-гектарна Велика галявина — рекордсмен за кількістю видів рослин, розташованих на обмеженій площі. Тут росте 83 види дерев і 97 видів трав.

Система алей сполучає галявину з усіма ділянками і головними архітектурними спорудами парку. Колонада «Луна» має унікальні акустичні властивості: пошепки сказане в одному кінці колонади слово можна почути в іншому. Неподалік розташований «Китайський місток» — легка ажурна альтанка зі своєрідно вигнутою покрівлею — улюблене місце весільних пар.

У діброві площею 48 га ростуть 200-річні дуби, серед яких є й удвічі старіші. Велетенським розміром, а також віком (понад 130 років) дивує тополя-осокір. Відомо, що осокори зазвичай живуть не довше 80. Найстаріші в Україні тюльпанове дерево і сосну Веймутова теж можна побачити у Білій Церкві. А ще особливої краси ставки, яких тут понад два десятки.

«Олександрія» гарна будь-якої пори року. Коли мине карантин, кожний із нас може сам у цьому переконатися.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Стрілянина посеред міста
Читати
Розрив — більш як удвічі
Читати
Система не була готова
Читати
Підозрюють: неконституційний
Читати
Хочуть підняти норму
Читати
Приснився нам той гуркіт космодрому...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове