Архів
Вівторок,
2 червня 2020 року

№ 40 (19788)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Червень
  Версія для друку          На головну
  • Ну і ну!

Знову собакам непереливки

Микола МОСКАЛЕНКО.

Такого ще не було: Міністерство юстиції почало виставляти на державний аукціонний продаж… домашніх тварин. Відповідні лоти розміщені на сайті системи електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ).

ЗОКРЕМА, п’ятирічного пітбультер’єра на кличку Тора після торгів 22 травня продали за 11 тисяч 250 гривень, у той час як стартова ціна становила 112,50 гривні. На аукціоні за пса боролися вісім учасників. Відомо, що собаку конфіскували на Донеччині за ордером Краснолиманського міського суду, через те що вона покусала перехожих. Суд постановив — господар неналежним чином доглядав за нею. Новому власникові, вочевидь, доведеться зайнятися перевихованням Тори.

Також в Ізмаїлі днями пішов «із молотка» за 500 гривень пес із дуже доброю і милою мордою. Конфіскували в господаря за борги. За «лот» змагалися чотири учасники торгів.

Нині на державній платформі СЕТАМ продається дворічна східноєвропейська вівчарка, конфіскована так само постановою суду в мешканця Хмельниччини за борги. Її стартова ціна — 1300 гривень. На сьогодні на пса вже знайшовся покупець — одну ставку зроблено…

Нагадаємо, на початку року нардеп від «Слуги народу» Євген Брагар порадив пенсіонерці продати собаку, щоби вторгувати гроші на комунальний платіж за газ. Згодом, присоромлений громадськістю, він перепросив у жінки, мізерної пенсії якої вистачає тільки на найдешевші продукти. Заявив, що «новий у політиці, а тому ще не навчився відповідати на чутливі запитання». Тоді всі лише обурились та посміялися з недолугої пропозиції. І ось домашніх тварин уже справді продають!

Ні, це не інформаційний фейк, чи то пак брехня. У Міністерстві юстиції розповіли, чому собак можуть відбирати у власників і пускати «з молотка». Виявляється, це передбачено українським законодавством, яке не обмежує кола тварин, яких можна конфіскувати в господарів за борги, а яких ні. Тобто судові виконавці можуть забрати не тільки свійських тварин і птицю — свиню, корову, козу чи курей, а й домашніх улюбленців. Міністр юстиції Денис Малюська так і сказав: «Ставлення людей до тварин — складне етичне питання. Водночас із точки зору сучасного права складно розрізнити свійських тварин і домашніх. Встановити межу між домашнім улюбленцем — членом сім’ї та твариною, яку можна продавати, складно».

Так, це вам не цивілізоване закордоння, де тварин визнано не об’єктами права, а суб’єктами. Приміром, за кордоном собаки і коти навіть можуть отримати спадщину, а в нас — ні. За словами посадовця, Мін’юст разом із парламентаріями зараз «обдумують варіанти належного законодавчого врегулювання таких ситуацій».

Тож поки міністерство із нардепами мізкують, а наші домашні улюбленці перебувають у статусі «товару», хочеться лише сподіватися на те, що своїх Рексів, Греїв і Мурзиків на аукціонах Мін’юсту викуповують їхні турботливі господарі, яких життя загнало на мілину безгрошів’я. Нехай навіть і роблять вони це з допомогою родичів і друзів. А за великим рахунком, продаж чиїхось домашніх улюбленців на сайті електронних торгів як арештоване майно Мін’юсту видається дуже аморальним ділом.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Стрілянина посеред міста
Читати
Розрив — більш як удвічі
Читати
Система не була готова
Читати
Підозрюють: неконституційний
Читати
Хочуть підняти норму
Читати
Приснився нам той гуркіт космодрому...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове