Архів
Вівторок,
2 червня 2020 року

№ 40 (19788)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Червень
  Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Гуртуватись і захищатися

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

У номері за 15 травня в матеріалі «Мало не спалили живцем» газета писала про пожежу в селі Клочків Чернігівського району — спалили хату члена фермерського господарства. Днями подібне сталося на Дніпропетровщині. Голова Асоціації фермерів і приватних землевласників області Анатолій Гайворонський повідомив про спробу спалити живцем у будинку велику родину фермера Сергія Приходька із села Дмитрівка Новомосковського району.

ВСЯ ВЕРАНДА і центральні вікна з боку подвір’я були облиті горючою речовиною, найімовірніше, бензином. А в помешканні спали не тільки шестеро дорослих — господар із дружиною, їхні дочка із зятем і син із невісткою, а також двоє чотирирічних дітей... Ліжечка останніх стояли неподалік вікна, яке спалахнуло чи не першим.

Пожежу дружній сім’ї вдалося загасити практично самотужки ще до того, як прибули вогнеборці з райцентру. Але шкоди будинку підпал завдав дуже істотної. Відеокамери чітко зафіксували, як темні фігури найретельніше обливали двері і вікна — явно для того, щоб ті, хто перебував усередині, не змогли вибратися живими. Велика родина врятувалася лише завдяки тому, що вчасно кинулася і зорієнтувалася, що необхідно робити.

— А підпалили їм будинок, — заявив Анатолій Гайворонський, — щоб одним махом раз і назавжди покінчити відразу з трьома бідовими сім’ями трударів, у котрих з’явилися шанси перебрати у свою оренду земельні паї багатьох і своїх односельчан, і навіть жителів сусідніх сіл. Отож якби справді сталася жахлива трагедія, задумана зловмисниками, цим би ще й залякали селян — приватних власників землі, що й на них може таке чекати, якщо зважаться укладати договори оренди з іншими перспективними фермерами…

Річ у тому, що Сергій Іванович зі своєю дружиною, їхні дочка із зятем і син із невісткою донедавна були тут одноосібниками. Досить успішними й авторитетними в межах усієї Спаської сільради. А цього року задумали створити власне фермерське господарство. Встигли й зареєструвати його, оскільки охочих передати такій родині свої паї в оренду виявилося багато не тільки у Дмитрівці, а й у сусідніх селах Скотовате, Хуторо-Губиниха і Спаське. Та чи могло це сподобатися тим «великим» власникам господарств, котрі сьогодні не сплять, а день і ніч марять після відкриття ринку землі всіма правдами і неправдами розширювати свої володіння? Фермери, які в пошані серед селян-пайовиків, для них як кістка в горлі!

— Зрозуміло, що спробу спалити аж три фермерські сім’ї вчинили негідники і покидьки, котрим не місце на волі, — коментує Анатолій Гайворонський. — Але ж зробили це вони на замовлення ще потворніших злочинців, яких випестила наша сумна реальність. Ті, хто замовляв пекельну розправу, впевнені — не сумніваюся ні на йоту — у своїй безкарності, бо діють у змові і під прикриттям, кажучи прямо, обласної прокуратури. Цей злочин — лакмусовий папірець реформ правоохоронних органів та індикатор порожніх, брехливих запевнень і обіцянок чинної влади, так званих слуг народу, яких народ уже давно охрестив своїми ворогами. Страшно навіть подумати, що буде, коли в корумпованій і злочинній Україні настане час ринку землі…

Відомо, що три роки тому Асоціація фермерів Дніпропетровщини створювала перші воєнізовані загони фермерської самооборони, метою й завданням яких було захищати господарства колег-побратимів од рейдерів. Настав момент нагадати, що задум цей було втілено досить успішно. Позаторік в області самооборона фермерів зірвала понад 100 спроб проковтнути і знищити ФГ — не вдалася жодна. Втім, це, схоже, приспало пильність фермерів. Тож сьогодні їхній ватажок Гайворонський звернувся до них із закликом «не надіятися і не сподіватися ні на стражів правопорядку в державі, ні тим паче на її керманичів», а натомість знову гуртуватися в боєздатні загони самооборони. Щоб «бути готовими давати гідну відсіч усім злодюгам, котрі зазіхатимуть — уже зазіхають! — на життя, здоров’я, майно, урожаї та майбутнє сільських трударів-підприємців».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Стрілянина посеред міста
Читати
Розрив — більш як удвічі
Читати
Система не була готова
Читати
Підозрюють: неконституційний
Читати
Хочуть підняти норму
Читати
Приснився нам той гуркіт космодрому...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове